Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2

Onderwerp: Eerste aanschaf, waar beginnen?

Eerste aanschaf, waar beginnen? 20 apr 2023 11:07 #1474363

Goedendag,
Ik ben mij aan het oriënteren op de eerste aanschaf van een groter zeiljacht. Ik heb al veel gelezen op dit forum en daarbuiten maar ik merk steeds vaker, naar gelang ik verder het konijnenhol in duik, dat er een hoop zaken zijn waar ik nog te weinig van weet. Ik ben nog bezig met de grove schets en op het forum is men al vaak bezig de tekening tot stand te laten komen. Veel beeldspraak: Ik bedoel, ik weet nog niet eens goed welk rompmateriaal, spantvorm, etc. ik zoek.

Natuurlijk is het het beste om alle types te zeilen en dan je keuze te maken maar dan ben ik dalijk 80 als ik eindelijk een juiste keuze kan maken :) Ik hoop dat er een manier is om, voor mij, het kaf al iets van het koren te scheiden.

En dan nu de vraag: Hebben jullie misschien tips voor (online) bronnen die jullie geholpen hebben meer inzicht te krijgen in 'wat dan, en waarom dan'. Bijvoorbeeld een vraag waar ik mee zit: Wat voor rompmateriaal en wat zijn de voor en nadelen hiervan? Of: Welke spantvorm zoek ik? Ik zou op termijn de zee op willen en zoek een beetje comfort voor de langere trips maar een logge badkuip met zeil zou ik erg ongelukkig van worden. Welke masthoogte is wenselijk? Welke merken? Ik kan nog wel even doorgaan.

Een hoop vragen gaan over ervaring maar wie weet, is het e.e.a. wel beschreven in een goed boek. Ik hoop dat jullie me kunnen tippen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 20 apr 2023 11:24 #1474367

Klein beginnen (polyester) en daarmee ervaring opdoen.

Wat vind jij 'groter'? Wat voor tochtjes/reizen wil je maken, waarheen, met wie/hoeveel mensen, hoeveel dagen achter elkaar, hoe handig ben je zelf met klussen, hoeveel geld mag de aanschaf kosten, hoeveel geld mag het schip per jaar kosten aan onderhoud, in welke regio zoek je een haven, wat mag het liggeld kosten, wat is je beoogd vaargebied, welke diepgang hoort daar bij etc etc... Vind je zeilen überhaupt leuk? Hoeveel ervaring heb je al?

Je vraagstelling is zo algemeen, valt niet mee om daar iets op aan te raden. Ok je noemt 'op termijn naar zee'. Ik zou echt beginnen met een simpel polyster scheepje van een meter of 7 en ga daar op (groter) binnenwater een jaar of 2 ervaring mee opdoen. Dan leer je ook wat bootbezit betekent, misschien heb je nu nog geen idee.
Laatst bewerkt: 20 apr 2023 11:27 door Sunshine 36.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 20 apr 2023 11:43 #1474369

Ik vaar (zeil) al sinds ik besta en ben nu 42 dus wat het is om een boot te hebben weet ik wel en welke haven en alles heb ik ook wel een idee bij. Nu wil ik een stapje groter naar 10-13 meter. Handig ben ik zeer (motorisch wat minder) maar zoek niet naar een hoop werk. Maar voordat ik daadwerkelijk bootjes ga kijken wil ik mijn zoekfocus iets aanscherpen.

Ik mis de know-how m.b.t. slimme keuzes maken en de consequenties ervan. Op de kleine zeilbootjes zijn die niet echt van belang geweest. Dus bijvoorbeeld waarom zou ik voor staal gaan, waarom polyester? Wat is de slimme keuze om te maken tussen vaareigenschappen en comfort? Leidt dat tot een afkadering van de spantvorm? Bijvoorbeeld: Ik heb een paar dagen op een Bavaria doorgebracht. Mooi schip, veel comfort maar op dag 2 kreeg ik door dat het een erg logge zeiler is.

Ik denk dat ik een hoop kan afkaderen 'op papier' om daar vervolgens mee verder te gaan in het maken van een berekende keuze. Misschien dat dat ergens beschreven staat in een goed boek? Of als iemand zegt: Ik heb veel ervaring met verschillende jachten/ keuzes, 'kom eens praten' zou ik te gek vinden.. Ik woon in omgeving Brielle
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 20 apr 2023 11:43 #1474371

  • Ekke
  • Ekke's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 912
Begin eens in de portemonnee en je agenda. Wat heb/wil je financieel besteden en hoeveel tijd (en geld) ben je bereid aan onderhoud kwijt te zijn. Je portemonnee helpt je al flink met je selectie. Is daar geen beperking, dan heb je een luxeprobleem, daar heb je heel veel mensen voor die je daarvan willen afhelpen.

Ik heb ooit ook een boot gekozen, een lichte 25 voeter had te weinig ruimte voor de kinderen en was (vond ik) te licht voor op zee en wilde een binnenboord motor. Ik vaar nu al zon 25 jaar in een vrij zware polyester jaren 70/80 35 voeter, semi S spant. Ooit gekozen omdat het grote onderhoud gebeurd was. Dat betekent door de leeftijd nu wel weer onderhoud maar geen wekelijkse roeststrijd. Ik word aan alle kanten voorbij gevaren door moderne boten en dat vind ik geen probleem, anders had ik wel wat snellers gekozen van een paar voeten minder of beter leren zeilen.

Op rompvorm vind je veel info op youtube, probeer rigging doctor eens.
Heb je geen zin in roest, houtrot, schilderen of een boot van kippegaas, dan wordt het polyester.
Wil je snel en luxe dan wordt het vast duurder.
Wil je af en toe naar engeland dan maakt het allemaal niet zoveel uit en post je hier op zeilersforum eens een "is dit wat?"
Veel kletsen op de analoge of digitale haven en marktplaatsen (boat24, inautica, botenbank) leer je veel van, vooral dat bijna iedereen ooit de beste keuze heeft gemaakt. En daarna leer je specifieke wensen wel. heb je ze nu al dan had je deze vraag niet. Kanniesinknie eigenlijk dus.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 20 apr 2023 12:16 #1474375

  • Jutter
  • Jutter's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 5955
Dansen aan zee. Aan de kust, de Zeeuwse kust. Met een Schouw, LM 23 comfort,
Fellowship 27, Rana 17 Fisk, Drascombe longboat cruiser, Beekman Alfa Fish 540, Super Daimio, LM 30, Beneteau Antares 760.
www.wvarne.nl/, www.vnzblankenberge.be/, www.vbc-deurloo.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 20 apr 2023 12:23 #1474379

  • Jurrien
  • Jurrien's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 553
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 21 apr 2023 06:41 #1474526

Oke dank allen. Ik ga dat boek opzoeken. Bij Bol niet meer leverbaar. Yachtfocus had ik inderdaad al gevonden. Helpt zeker! En Riggin doctor kende ik nog niet. Daar worden een hoop vragen (mogelijk) beantwoord.

Aanvullende tips nog steeds welkom :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 21 apr 2023 06:56 #1474528

Met wat voor boten heb je nu ervaring?

Er zijn hier heel veel draadjes geweest over de eigenschappen van staal, hout, polyester etc rompmateriaal; denk dat daar veel informatie uit te halen is.

Ook zijn er heel wat draadjes "ik zoek een boot" geweest. Ik denk, dat als je die doorspit, dat kan helpen om een idee te krijgen wat bij je budget, vaargebied en gebruik past.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 21 apr 2023 07:22 #1474534

Henny (Team Zeilersforum.nl)

It is when you are riding out your first gale in a boat you have built yourself that you wonder about some of the doubtful workmanship that went into her - John Guzzwell

www.fram.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 21 apr 2023 07:33 #1474536

Afgezien van boeken et cetera is het Zeilersforum.nl of YBW / Sailing anarchy waarschijnlijk de beste bron. Welke boot de beste voor jou is bljjft heel persoonlijk en adviezen die je krijgt zijn vaak gekleurd door de mening van degene die het geeft. Ik zou je bijvoorbeeld aanraden een zo klein mogelijke boot als voor jou leefbaar is te kopen van bouwjaar >2K en van een courant merk, dit omdat je misschien na een paar jaar weer andere wensen hebt. Er is een draadje hier van forum lid Boarderbas waarin leuke boten voorbij komen in de maat die je zoekt.zeilersforum.nl/index.php/foru...-coppelia-ii#1270040

Mijn advies zou zijn: koop een boot die je in principe na pakweg 2 jaar makkelijk en ongeveer voor hetzelfde geld weer kunt verkopen zodat je kunt switchen maar zoals gezegd: advies dat gekleurd is door de adviesgever...
Jeanneau Sun 2000

-STEUN DE BOEREN-
Laatst bewerkt: 21 apr 2023 07:35 door dehler31abc.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 21 apr 2023 07:36 #1474538

  • Johan22
  • Johan22's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 603
Ik had deze van de bib geleend, Jan Kuffel 'moderne klassieke jachten'. Weliswaar uit 2007, maar wel aardig om door te nemen en niet onbelangrijk vlot geschreven. Eerste hoofdstuk is algemene kennis plus aankooptips (waar op te letten), tweede helft beschrijft 99 'klassieke' polyester jachten met plus en minpunten, en wat plaatjes. www.bol.com/nl/nl/p/moderne-kl...en/1001004006515593/



Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 21 apr 2023 07:46 #1474543

  • XanderB
  • XanderB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2166
Een belangrijke overwezing is je vaargebied. Je woont in Brielle, wil je de boot daar ook neerleggen? Dan zit je al snel met je diepgang. Een mogelijkheid om daar flexibel mee om te gaan is met een kielmidzwaard of hefkiel. Dan heb je al meteen een beetje antwoord op de rompvorm: vergeet de langkielers. Afhankelijk van je budget heeft een modernere boot betere vaareigenschappen en meer leefruimte.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 21 apr 2023 07:56 #1474548

  • Joop66
  • Joop66's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7848
Jutter schreef :
Dit geeft inderdaad een behoorlijke high-level leidraad.

1 ding: Laat je toekomstige boot keuren door een onafhankelijk expert. Olaf Cox heeft hier een goede naam. Ja dat kost geld, maar het voorkomt onaangename verrassingen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 21 apr 2023 08:06 #1474555

Keuring is goed advies. Zorg daarnaast dat belangrijk papierwerk in orde is (bijvoorbeeld BTW factuur voor bj >84). Eis het te zien voordat je iets ondertekent, bij een keuring is het te laat daarvoor in het algemeen.
Jeanneau Sun 2000

-STEUN DE BOEREN-
Laatst bewerkt: 21 apr 2023 08:09 door dehler31abc.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 21 apr 2023 08:59 #1474573

  • TuuLeVi
  • TuuLeVi's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5940
ziggyRider schreef :
aanschaf van een groter zeiljacht

Voordelen van staal zie ik eigenlijk alleen als je het ijs in gaat, en voordelen van hout zie ik bij een ander ;) Een diepere romp(met overhangen) snijdt rustiger door (korte) golven.
Met hoeveel ben "je"? 10-13m is echt een grote schuit voor iemand alleen?

Ik vind dit altijd wel een goede;
"do not buy the biggest you can afford, but the smallest you can live with"
S&S #2042 1/2ton 1973
1e eigenaar Rauno Aaltonen: "... as my daughter is called Tuulevi, meaning a light wind. The word tuulee is a verb meaning the wind blows. Tuulevi is a dialect word meaning a very light blow."
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 21 apr 2023 15:27 #1474654

  • hnrts
  • hnrts's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1039
TuuLeVi schreef :
Voordelen van staal zie ik eigenlijk alleen als je het ijs in gaat

Een "gewone" stalen zeilboot is geen ijsbreker en wordt net zo gemakkelijk plat gedrukt als een boot van ieder ander bouwmateriaal. Zelf ben ik in het ijs genoeg "plastic" en hout tegengekomen.

Ieder materiaal heeft wel wat en vraagt om aandacht/onderhoud: staal roest, hout rot, polyester heeft osmose en aluminium kent galvanische corrosie. Genoeg draadjes over te vinden op ZF.


TuuLeVi schreef :
Ik vind dit altijd wel een goede;
"do not buy the biggest you can afford, but the smallest you can live with"

Zeker waar. Bij elke meter bootlengte extra verdubbelen ongeveer de kosten.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 21 apr 2023 15:36 #1474657

  • TuuLeVi
  • TuuLeVi's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5940
hnrts schreef :
polyester heeft osmose [...]
Bij elke meter bootlengte extra verdubbelen ongeveer de kosten.

Zeker niet altijd.
De kosten zijn ongeveer lineair met de waterverplaatsing.
S&S #2042 1/2ton 1973
1e eigenaar Rauno Aaltonen: "... as my daughter is called Tuulevi, meaning a light wind. The word tuulee is a verb meaning the wind blows. Tuulevi is a dialect word meaning a very light blow."
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 21 apr 2023 16:00 #1474669

  • Palomine
  • Palomine's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6057
ziggyRider schreef :
Bij Bol niet meer leverbaar.

Dat betekent dat die titel uit de handel is en dat je moet hopen op nog ergens een 2e hands exemplaar of een boekverkoper die toevallig nog een exemplaar op voorraad heeft.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 21 apr 2023 16:05 #1474672

Palomine schreef :
ziggyRider schreef :
Bij Bol niet meer leverbaar.

Dat betekent dat die titel uit de handel is en dat je moet hopen op nog ergens een 2e hands exemplaar of een boekverkoper die toevallig nog een exemplaar op voorraad heeft.

www.boekwinkeltjes.nl/su/?qs=&...jsvan=0.00&prijstot=
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 21 apr 2023 16:09 #1474676

Ekke schreef :
...

Veel kletsen op de analoge of digitale haven en marktplaatsen (boat24, inautica, botenbank) leer je veel van, vooral dat bijna iedereen ooit de beste keuze heeft gemaakt. ...

Inderdaad bijna iedereen heeft de beste boot, ik ook. Dit betekend in mijn ogen dat veel mensen een boot voor een groot deel op gevoel kopen. Niemand heeft alle boten gezien die binnen budget/eisen vallen. Vervolgens leer je leven met de eigenschappen/eigenaardigheden van je boot.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 21 apr 2023 21:14 #1474728

  • Joop66
  • Joop66's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7848
Tja. ik had van mijn vrouw 1 spec meegekregen: de plee moet achterin zitten en niet voorin bij het dubbele bed.

Dit gecombineerd met mijn bduget, maakte dat nog maar 1 type overbleef.

Soms is t makkelijk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 21 apr 2023 22:31 #1474735

  • hnrts
  • hnrts's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1039
Joop66 schreef :
voorin bij het dubbele bed.

Doe mij maar een bed achterin, in ieder geval wanneer de boot vaart.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 22 apr 2023 02:10 #1474736

  • ReneK
  • ReneK's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4344
ik zag ook nooit het bos meer , wat wij op een gegeven moment gedaan hebben is

1) budget bepalen
2) 40% vh budget er af halen voor refit
3) lijstje maken van wat wil je wel en eigenlijk belangrijker , wat wil je niet
4) zoeken in je budget op MP, Yachtworld etc en kijken wat er boven komt drijven

als je dan een beter idee hebt wat er mogelijk is binnen je budget en wensen kun je gerichter gaan zoeken naar de 'deal of the century' die aan 75-80% van je wants/needs voldoet en die koop je en ga je aankleden / aanpassen

5) lekker gaan varen en je realiseren dat de eerste 2-3 bootjes die je koopt toch niet aan alle eisen voldoen
www.svbluepearl.com

Inmiddels hebben we Kroatië verlaten en zijn we (weer) onderweg globaal richting Nieuw Zeeland ;)
Laatst bewerkt: 22 apr 2023 02:10 door ReneK.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 22 apr 2023 02:19 #1474737

  • ReneK
  • ReneK's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4344
Bijvoorbeeld een vraag waar ik mee zit: Wat voor rompmateriaal en wat zijn de voor en nadelen hiervan?

hou je van schilderen ? dan staal
hou je van minimaal onderhoud ? dan GRP
hou je van metselen ? ferro cement

Welke spantvorm zoek ik?


geen idee , maar dat heeft ook absoluut nooit op mijn radar gestaan en ik heb ook geen idee hoeveel verschillende spantsoorten er zijn of wat ze doen / laten


Ik zou op termijn de zee op willen en zoek een beetje comfort voor de langere trips maar een logge badkuip met zeil zou ik erg ongelukkig van worden.

dan moet je geen logge badkuip uitzoeken ?

Welke masthoogte is wenselijk?

wat zijn je huidige beperkingen en wat denk je dat de toekomstige beperkingen zullen/kunnen zijn ?

Welke merken?


persoonlijk ben ik wel gecharmeerd van de 72 voet Sunreef , maar vooral omdat er een jacuzi op het 3e deck is een een echte voorraad kast met inloop vriezer , maar helaas past dat niet in het budget, dus merken ? ik denk dat dat ondergeschikt is aan je wensen en als je je wensen duidelijk hebt komen er vanzelf een aantal merken naar boven drijven

Ik kan nog wel even doorgaan.


ga maar door ;)
www.svbluepearl.com

Inmiddels hebben we Kroatië verlaten en zijn we (weer) onderweg globaal richting Nieuw Zeeland ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste aanschaf, waar beginnen? 22 apr 2023 11:42 #1474781

  • madoc
  • madoc's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3138
Mijn bootkeuze is ooit bepaald hoe hij er op een plaatje uit ziet. Daarna zo,n boot eens zien zeilen.En daarna info verzamelen over ontwerper en bouwer en andere info.En zodoende nooit echt een verkeerde keus gemaakt. Tenmiste dat vind ik zelf :)En ik heb boten laten liggen waar ervaren zeilers op het Forum wel ingetrapt zijn
Laatst bewerkt: 22 apr 2023 11:47 door madoc.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
Tijd voor maken pagina: 0.375 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl