Sunday schreef :
Ik drink graag "Raging Bitch" IPA; die is ècht bitter!
Ik heb er even naar gekeken. Het komt uit
België; dat spreekt al in het voordeel van het spul.Amerika. Hmm. Nu vertrouw jouw oordeel wel, dus het zal best uitstekend bier zijn. Typerend dat dat die Amerikanen van een "Belgian Style IPA" spreken
Maar: 8,3 % alcohol. Geen spul om met halve liters tegelijk tegelijk naar binnen te gieten, dus.
De Britse tapbieren (en daar stamt IPA toch duidelijk vanaf) hebben meestal een alcoholpercentage tussen de 3 en de 5 %. Dat kun je als dorstlesser drinken en een schuimrand bouwen met iedere teug. Daarbij mag het ook best lekker zijn, natuurlijk.
Nu ik onlangs (in Engeland) weer eens een paar pinten levend bier (ongepasteuriseerd op het vat) heb gedronken, ben ik weer tamelijk onder de indruk van de smaakrijkdom en afdronk die een bier van 4 - 5 % kan hebben.
Ook de IPA's zaten oorspronkelijk in die sterkte-range. Veertig jaar geleden was de gemiddelde Britse Bitter van de tap 3,5 %. IPA werd iets sterker gebrouwen (voor de export), maar IPA van 8,3 % hebben de Britse brouwerijen nooit voorgebracht. Wel is een traditionele Britse tap-IPA inderdaad vaak wat 'fruitiger' van smaak dan een normale bitter, maar echte degustatie-bieren van 8 % of meer zijn het niet.
Waarom bieren van 8,3 % dan toch IPA genoemd worden is mij een raadsel. Dat kan niet anders zijn dan een marketing-verhaal. "Belgian Style IPA"; ik vermoed dat de Belgen zelf niet weten wat dat is..
In Dordt was in de jaren zeventig in diverse café's al een klein assortiment Belgische hoge gisting te koop. De invloed van de Belgische schippers, die deze kroegen ook bezochten. Sindsdien heeft mijn smaak ontwikkeld.
Ik ben langzaam maar zeker tot de conclusie gekomen dat het een grotere kunst is om een bier van 5 % een verfijnde smaak mee te geven, dan een lekker bier van meer dan 8 % te brouwen. Die sterke bieren worden ook vaak meer zoet dan bitter.
Enerzijds is die craftbeer-rage van de laatste jaren een opsteker voor de gemiddelde bierkwaliteit, anderzijds moet ik er ook een beetje om lachen. Er is ook veel hype, op dit vlak.
Met malt whisky is iets soortgelijks aan de hand.