Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Rondje Denemarken

Rondje Denemarken 24 aug 2023 15:06 #1504669

 • Dekadent
 • Dekadent's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1814
Deze vakantie had ik de luxe van 4 weken vakantie. De afgelopen jaren waren verre tochten een uitdaging door achtereenvolgens een gebroken been van mijn zoon, een niet nader te noemen virus en te weinig vakantie. Maar dit jaar 4 weken, een bevriende schipper met een vergelijkbare boot en erg veel zin om een rondje Denemarken te doen.

Gestart vanuit Delfzijl. Een combinatie van een eerder bezoek aan Oerol, de behoefte van mijn zus aan een weekje vakantie aan boord en het vooraf alvast de afstand Hellevoetsluis naar Cuxhaven te verkleinen. Overigens is Delfzjl best een nuttige haven, maar de aanloop is wel erg deprimerend.

Een week voor vertrek belt mijn delivery bemanning dat hij geblesseerd is en niet mee kan varen. Een oproep hier op ZF levert een delivery bemanning op. Ik haal onderweg naar Delfzijl de mensen achter de nick Prins op in Zwolle. MAn en vrouw hebben het plan om obver een paar jaar te gaan varen en aan boord te wonen en willen proberen of de zee hen past.
Aangekomen in Delfzijl diesel aftoppen, spullen aan boord en gauw vetrekken. Veel wind voorspeld, maar alles halve tot ruime wind en wat afdekking door de Duitse wadden eilanden. Constand 24 knopen, met uitschiters tot midden in de dertig. Niet ideaal, maar wel snel en wat mij betreft veilig en verantwoord. Zo varen Dekadent en de bevriende schipper Delfzijl uit.

Bij het naar buiten vraren over de Eems wel aan de wind, en een paar keer wat vast water over dek. Dat valt niet helemaal goed bij 1 van de bemanningsleden die dan ook al snel op de bnk gaat liggen en daar zeeziek blijft liggen. 1 en soms 2 riffen, fok uitgeboomd gaan we zo de nacht in. Alles onder controle, rollend en wel denderen we zo naar Cuxhaven. In 16 uur liggen we vast in Cuxhaven. De bemanning nog even ontbeten en zijn vertrokken met de trein terug naar Zwolle, waar hun auto staat. Aan het eid van de middag komt mevrouw Dekadent aan boord.

De volgende dag naar Brunsbuttel en daar afgemeerd voor de nacht en het afrekenen van de passage van het Noord-Oostzeekanaal, ook bekend als Kielerkanaal. Langzij bij een mooie aluminium 40-voeter waarbij de vrouwelijke bemanning van het schip volledig uit haar plaat gaat dat we langszij komen. Waarom is me niet duidelijk, maar deze plek was wel de meest logische dus langszij. In Duitsland zijn er dus ook Karens. De tocht door het kanaal is saai. Motor aan, fok uitgerold en dom doordouwen. Overnacht in dee Olympia Hafen. Grote marina, maar klinisch.

Op basis van de weersverwachting gekeken welke richting we het rondje gaan maken. Het lijkt logisch om met de klok mee te gaan. Achteraf de juiste keuze, we hebben nooit hoeven opkruisen op de Oostzee. Eersye Deense stop is op Aero, in Soby. Wat een lief en charmant plaatsje is dat. Met de bus ook nog even het eiland rondgegaan. In Aeroskobing een collega getroffen die met een 13 meter stalen zeilboot rondvaart met 2 kleine kinderen. Vanuit Soby doorgevaren naar Kolding. Met name de laatste paar mijl richting de stad is practig. Oude landhuizen, parken, bossen. De haven zelf vooral functioneel. Met de leenfiets de stad in. Omdat 1 van de bemanningsleden als jurist veel te maken heeft met de omgevingswet met de trein naar Aarhus gegaan. Dat is de bakermat vooor wat in Nederland de Omgevigswet is geworden. Leuke stad, daar wil ik nog wel een keer op eigen kiel naar toe. Bogense is de volgende stop. Daarvandaan achtereen volgens naar Juelsminde, Ballen, Kalundborg, Reerso en vanwege de storm Hans naar Nyborg. Hier dDekadent goed vastgeknoopt en met de trein naar Copenhagen.

Van Hans hebben we niet veel last gehad. Wel wind, maar alles ruime of halve wind. De trip naar Copenhagen wel zeer geslaag. Goed hotel, de Zeemeermin gezien, Nyhaven, de gebruikelijek toeristische plekken bezocht.
Laatst bewerkt: 24 aug 2023 15:49 door Dekadent. Reden: Typo
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rondje Denemarken 24 aug 2023 15:14 #1504671

Leuk verslag om te lezen ! :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rondje Denemarken 24 aug 2023 15:15 #1504672

Niks gemerkt van Hans? Aarhus haven lag 3 dagen nokkienokkie vol.

Werkelijk een leuke stad trouwens, de moeite van een 2 a 3 daagse stedentrip waard.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rondje Denemarken 24 aug 2023 15:25 #1504678

 • Dekadent
 • Dekadent's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1814
Nyborg zelf niet veel van gezien vanwege een weervenster wat ged uitkwam Met windkracht 6 vertrokken uit Nyborg naar Marstal op Aero. Dubbel rif en kleine fok er op en onder de kust blijven was het devies.
Wat ik hier lastig vond is dat de vaargeul bij Rudkobing erg smal is. De wind was ook behoorlijk vlagerig.200 meter voor de vaargeul de fok weggegraaid en op alleen gereef grootzeil erdoorheen. Wat ik vrijwel nooit doe is dat ik mevrouw Dekadent heb laten sturen zodat ik zelf zeiltrim en navigatie kan doen. De geull is maar iets van 30 meter breed. Onder de brug leek de wind wat weg te vallen dus de motor bijgezet. Onderweg ook de ferry en een wrakker, schroter of krotter van Deene originge tegengekomen op een plek waar wat meer water stond naast de geul dus even de geul uitgeweest. De wind begon ook wat de veranderen van richting, dus met dubbelgereefd grootzeil motorzeilen door naar Marstal. Lekker uit eten geweest hier. Een erg charmant plaatsje, wat toeristischer als gemiddeld.

Vanuit Marstl begonnen met plannen van de terugreis. Waar zit een weervenster, hoever is het nog varen, moet het kanaal perse in 1 dag gevaren worden of kunnen we stoppen in Rendsburg? Wat ik wilde is op maandag in Cuxhaven zijn, dat heb ik 6 dagen om terug naar Hellevoetsluis te varen. Vanuit Marstal werd de planning Laboe in Duitsland. Erg toerischtisch badplaatsje. Daarvandaan neer Rendsburg en daar overnachten en wat boodschappen gedaan in de nabij gelegen supermarkt. Hier kreeg ik wat noodsignalen van het andere schip, de motor was uitgevallen. Het schip langszij genomen en terwijl de schipper op zoek was naar het euvel heb ik de combi tegen de steiger aangelegd.

Een moderne diesel stopt niet zomaar. 95% van de tijd is het een brandstofprobleem. Vervuild, lege tank, lucht in het systee. Hier was het wat anders. Een moertje die op de stophandel op de motor zit was eraf gelopen waardoor de motor stopte en niet meer gestart kon worden. De oorzaak was binnen 10 minuten gevonden. Het moerte duurde iets langer. De motorruimte was natuurlijk bloedheet, het moertje klein. Toen het moertje gevonden was deze weer met loctite bevestigd en het spul werkte weer.

Bij vertrek uit Rendsburg gelijk 3 keer rood. Dus wachten. Overigens was er een Nederlander die vond dat het niet vor jachten geldt. Ik heb hem nog aangeroepen dat het 3 keer rood was, maar kreeg terug dat hij op een jachtje daar niet naar hoefde te kijken.

Uurtje liggen draaien totdat de Europa2 langskwam. Een cruiseschip voor 500 passagiers wat in verhouding tot het kanaal indrukwekkend groot was. Ik snapte het doorvaarverbod wel.
In Brinsbuttel aangelegd, terwijl de kermis bezig was.... Wat een ellende is dat. Maar precies om 11 uur stopte de muziek en ging het publiek naar huis.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rondje Denemarken 24 aug 2023 15:41 #1504685

 • Dekadent
 • Dekadent's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1814
Zondag morgen op os gemak van Brunsbuttel naar Cuxhaven gevaren. Mevrouw Dekadent stapt op maandag weer af en gaatmet de auto terug naar Nederland. De delivery bemanning voor de terugreis zou maandag aan boord komen om om 1300 uur te vertrekken naar Vlieland.

Ook hier weer ZF to the rescue. JB-NL, Reuver en Paul-CR zijn opgestapt voor de terugreis. Weinig wind, met de verwachting dat deze bij Schier zou draaien naar west-zuidwest. Dus de eerste 16 uur op e motor met grootzeil bij. Bij Schier inderdaad meer wind, en tegen. Dus de motor uit en zeilen met het spul.
En zoals verwacht kon woreden was Vlieland vol, Terschelling was vol. Ik hou niet zo van ankeren op getijdewater. Ter plekke even telefonisch overlegd met de andere schipper en besloten om naar Harlingen door te zetten. Met wat mazzel hadden we halve wind en stroom mee us we waren in no time in Harlingen. 1 van de bemanningsleden naar de snackbar gestuurd en gauw het bedje in naar 33 uur varen.

Ondertussen is het dan woensdag en de wind terug naar oost-noordoost gedraaid. Vanwege hoog water ging pas om een uur of 11 de deur open in Harlingen. Dat was wel lekker uitslapen.
Onder spi naar Kornwerderzand, en werkelijk elke boot ingehaald. Zelfs 1 of 2 die op de motor voeren. Even kort de spi naar beneden voor de slag naar het noord noordwessten en daarna weer omhoog tot aan de rede van Den Helder. Hier lekkere blauwe hap gegeten. In scheveningen zou de bemanning weer afstappen en mevrouw Dekadent weer opstappen voor de laatste etappe. Den Helder Scheveningen was zonder noemnswaardige zaken. Halve wind ruime wind met lekker het grootzeil en het fokje uitgeboomd.

In scheveningen gegeten met de bemanning die daarna met het OV naar huis gingen. Scheveningen was op dat moment de thuishaven van het WK zeilen voor diverse open klasses. Dus naar binnen lopen was wel geinig. Lasers die je inhalen, aan de verkeerde kant varen op instructie van de havenautoriteiten, meer als honderd ribs aan de steiger.

De laatste etappe ook weinig spectaculair. Weinig wind, de oversteek vbij Hoek van Holland op de motor en de anloop Stellendam meer als diep genoeg. Wel jammer dat we 5 uur moesten wachten totdat de sluis draait. Vanwege werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel wordt de brug in de N57 maar 4 keer per dag bediend. Een lekker visje halenop de kade is dan een prima alternatief.
Door de sluis ging werkelijk niemand meer zeilen maar volgas naar Hellevoetsluis. Mijn eigen plekje was beschikbaar, het eten was op, bier was op dus snel schoon schip gemaakt en naar huis gegaan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rondje Denemarken 24 aug 2023 15:46 #1504688

 • Dekadent
 • Dekadent's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1814
Hier nog eveen een bedankje aan Prins, JB-NL, Reuver en Paul-CR voor het snelle schakelen om met mj mee te varenvan en naar Cuxhaven. Gezellig, slap owehoeren, het is mij prima bevallen. Dit is wat mij betreft een belangrijke conclusie die F zich aan mag trkekken, tussen alle soms veneijnige draadjes is. Zeilers die helpen, die klaar staan om mee te gaan, die iets willen leren, die mij iets willen leren. Of gewoon genieten.

Nog een bevinding; in Denemarken zijn er geen fysieke havenmeesters en weinig gastensteigers. Er wordt ook heel vroeg gevaren voor Neerlandse begrippen. uur of 8 is heel gebruikelijk. Daar wen je snel aan, ik ben zelf ook vroeg wakker maar het viel me echt op. Verder is Denearken, de Oostzee echt geweldig. Ik ga zeker nog een keer terug.

En daarmee is mijn vakantie geeindigd, met werk weer begonnen en hoop ik dat je geinspireerd bent geraakt om lekker te gaan varen.

Dekadent
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rondje Denemarken 24 aug 2023 15:48 #1504689

 • Dekadent
 • Dekadent's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1814
Sunshine 36 schreef :
Niks gemerkt van Hans? Aarhus haven lag 3 dagen nokkienokkie vol.

Werkelijk een leuke stad trouwens, de moeite van een 2 a 3 daagse stedentrip waard.

Hans had in zoverre invloed dat de dagen er voor en erna er behoorlijk wind stond. Prima in te zeilen, wel wat regen. Niet dramatisch.
Op de hoogtijdagen van Hans lagen we in Nyborg en zaten wij met de trein en een hotelletje in Copenhagen. Daar wel veel regen en wind gehad.

Dekadent
Laatst bewerkt: 24 aug 2023 15:49 door Dekadent. Reden: typo
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rondje Denemarken 24 aug 2023 16:53 #1504708

Leuk verhaal! Mooie reis geweest !
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rondje Denemarken 24 aug 2023 17:06 #1504713

 • Ekke
 • Ekke's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 919
Met plezier je verhaal gelezen. Mooie tocht, smaakt naar meer.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rondje Denemarken 24 aug 2023 17:24 #1504716

 • mwz
 • mwz's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 292
Leuk te lezen, heb zelf ook goede herinneringen aan Denemarken (en Århus) als kind met mijn ouders en ook met eigen gezin. Niet met een boot maar wat niet is kan nog komen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rondje Denemarken 24 aug 2023 18:23 #1504736

 • La Mavare
 • La Mavare's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 8651
Dekadent schreef :
...
Door de sluis ging werkelijk niemand meer zeilen maar volgas naar Hellevoetsluis...

De sluis draaide vroeger dan gepland, dus miste ik je net, helaas.
Mijn collega met de Mamacocha was met je in de sluis en heeft Hellevoetsluis nagenoeg zeilend bereikt. :)
instructeur zeezeilen en kielboot
les op eigen schip, deliveries
"De beste manier om iets te leren is er les in te geven." - Seneca, Romeins filosoof, staatsman en toneelschrijver - 5 v.C. 65 n.C.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rondje Denemarken 24 aug 2023 18:51 #1504748

Leuk om te lezen, een routekaartje zou enorm helpen om te zien hoe je nu vaart. Ben wat lui om alles op te zoeken.
Wát zoek je? Wind?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rondje Denemarken 24 aug 2023 21:00 #1504778

Altijd leuk als het over zeilen gaat op ZF.
Weer kon beter, maar leuk weggeweest zo te lezen.
geen sponsor alhier
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.134 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl