Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Iedereen "namaak" AIS?

Iedereen "namaak" AIS? 19 juni 2012 20:28 #295235

  • Sunday
  • Sunday's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7584
Er is een nieuwe app voor iOS en android die op de achtergrond ais achtige signalen verzend naar Marinetraffic.com: mAIS
Daar worden de via mAIS ontvangen signalen gemerged met signalen via echte AIS ontvangen en geplot op de website en geplot op de iPad of iPhone.
Ingewikkeld? Niet echt. Leuk? Misschien.
Het resultaat in de praktijk geschetst:
1 je zeilt op het IJsselmeer. Met mAIS verzend je elke minuut je gegevens. Thuis kan je vriendin die weer geen zin had om mee te zeilen je vorderingen volgen op de site van marinetraffic. Misschien leuk?
2. Elk jachie wat dit het zelfde doet wordt zichtbaar op de site van marinetraffic, samen met alle gegevens van echte ais die de beroepsvaart uitzendt. Op het hele IJsselmeer kun je dat op je device ontvangen via 3G en zichtbaar maken. Er vaart een "wolk" van tientallen blopjes op het IJsselmeer. voor zover ik nu kan zien is dit voor mij nog niet leuk..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Iedereen "namaak" AIS? 20 juni 2012 03:17 #295255

  • Balance
  • Balance's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 399
Tja. Laat ik beginnen met een belangrijke constatering die MarineTraffic, de makers van deze app, zelf op hun site zetten:
This is not AIS
mAIS simulates the data transmitted by AIS transponders, however it only transmits data through the Internet and not through AIS radio-frequencies. It is clear that the information transmitted by mAIS is not visible by the AIS receivers of other vessels. It will be only displayed on MarineTraffic web site and apps. As such, mAIS is only a ship's self-reporting tool that does not substitute real AIS transmissions and it is not by any means related to the safety and navigation equipment of a vessel.
Je kunt jezelf er dus niet mee zichtbaar maken aan boord van andere schepen met (echte) AIS en je kunt anderen er ook niet rechststreeks mee zien. Het is dus eerder een soort tracking device. Die dan ook nog eens alleen werkt daar waar je een mobiele dataverbinding hebt, vraag me af of dat wel overal op het IJsselmeer is als je telefoon / iPad ergens in de boot ligt. Maar goed, als je geen AIS hebt maar wel een iPhone/iPad/Android telefoon dan zou je dit kunnen doen. De app is gratis, en als je apparaat toch al aan de stroom ligt (volgens de site worden namelijk de batterijen binnen een paar uur leeggetrokken door de frequente positie updates) dan zie ik er geen nadeel in zolang je je van de beperkingen bewust bent. Meer voor de thuisblijvers dan dat je er zelf heel veel aan hebt. Het belangrijkste nut is misschien nog wel dat je (weliswaar indirect) ervaart wat het gemak is om andere schepen in de omgeving te kunnen zien hetgeen wellicht net dat duwtje in de rug geeft om een echte AIS transponder te kopen.
Laatst bewerkt: 20 juni 2012 03:21 door Balance.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Iedereen "namaak" AIS? 20 juni 2012 04:14 #295262

Ach.. grappig. Misschien moet je het installeren op de foon van je vriendin, kan je zien wat zij uitspookt als jij aan het zeilen bent...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Iedereen "namaak" AIS? 20 juni 2012 04:34 #295265

  • TimoDino
  • TimoDino's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 921
:laugh:
Dompkruiser 770 "GISZMO"
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Iedereen "namaak" AIS? 20 juni 2012 05:01 #295268

  • beewee
  • beewee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11816
Niets meer dan een standaard tracking app, alleen deze babbelt met MarineTraffic. Maar om dit nu op AIS te doen kijken, dat geeft de kans op verwarring en doet me denken aan schijnveiligheid...

En om vriendinnen te tracken zijn er al genoeg gratis app-jes, en die nagelen haar niet meteen aan de AIS schandpaal... Maar er zijn ook genoeg vriendinnen die je helemaal niet hoeft te tracken. Die van mij is al bezet, dus zoek maar lekker zelf verder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Iedereen "namaak" AIS? 20 juni 2012 05:24 #295274

Heb ik geprobeerd (een maand of wat terug), eerst deed ie het wel goed, maar later kwam ik niet meer in beeld, wel via een andere link op de site een coordinatenoverzicht overigens.
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Iedereen "namaak" AIS? 20 juni 2012 07:28 #295306

Leuk schepen volgen via AIS op het internet (welke vorm dan ook). Maar het beeld loopt altijd achter op de werkelijkheid. En als ik me niet vergis staat ook op de site niet geschit voor navigatie!

Het AIS dekkingsgebied voor Marine Traffic hangt af van de antennes die op de wal staan. AIS gaat over de VHF band en rijkt tot 25 zeemijl hangt af van de antenne hoogte (antennehoogte zender+antennehoogte ontvanger)*2
Hoogtes in meter afstand in NM.

Voor het telefoon berijk. Als ik me niet vergis zit er halverwege de afsluitdijk een dood stukje. En op Terschelling dus je zal er niet veel aan hebben. Alleen op het uiterste puntje van het eiland voor T-Mobile en dochters. KPN heeft wel overal berijk een paar jaar geleden. Zal het voor T-Mobile over een paar weken testen op de veerboot.

In de verkeersbaan TSS OFF Texel net boven de eilanden heb je zo nu en dan NL brerijk op de brugvleugel (T-Mobile). Bij Rotterdam heb je berijk maar dat is Engels singnaal.

Hoe het verder onder de kust is weet ik niet.

Mvg Kleinbootje
Het opvolgen van deze adviezen is dan ook geheel voor de verantwoording van degene die dat doet.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.282 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl