Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: ECDIS applicatie op iPad

ECDIS applicatie op iPad 11 jan 2013 07:02 #356095

Goedemorgen iedereen!

Een ex-klasgenoot en ikzelf hebben onze expertise op gebied van programmeren en maritieme electronica gecombineerd om een nieuw initiatief op touw te gaan zetten: een ECDIS applicatie voor op de iPad en gespitst op gebruik door de zeiler/motorjachten.

Nu weet ik dat we daar absoluut niet de eerste mee zijn, maar het onderscheid moet hem gaan liggen in gebruiksgemak en features.

Daarom ben ik benieuwd naar wat jullie graag zouden willen zien in een dergelijke toepassing. Denk daarbij aan symbolen (al of dan niet ECDIS compliant), kleuren, menustructuren, batterijduur, etc... Voor de zeezeilers onder jullie, zouden jullie bijv. autopiloot status willen kunnen uitlezen onderdeks?

Alle input is welkom!

groet,

Law Robinson.

edit door Martin: normaal gesproken worden dergelijke oproepen niet toegestaan op het Zeilersforum. Denk hierbij aan (studenten)enquetes en dergelijke. Doch omdat het uiteindelijke resultaat van deze informatiepeiling tot doel kan hebben dat ZF-leden er ooit baat bij kunnen hebben én vanwege het feit dat plaatser al enige tijd forumlid is, is besloten dit topic alsnog te plaatsen.
Laatst bewerkt: 12 jan 2013 14:04 door Baines.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ECDIS applicatie op iPad 11 jan 2013 08:51 #356121

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 18070
Beste Lauwrence, ik lees in Google dat 'ECDIS' een 'Electronic Chart Display and Information System' is, maar veel meer weet ik er niet van. Wat 'ECDIS compliant' inhoud zegt mij ook zo even niet direct iets. Kan je er iets meer over vertellen wat het voor ons als zeilers zou kunnen brengen, naast de al bestaande plotters en navigatie app's (zoals bijvoorbeeld Navionics)? Ik vind het zonder wat aanvullende informatie of voorbeelden van al bestaande ECDIS app's (ik ken ze niet) lastig om je vraag te beantwoorden.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ECDIS applicatie op iPad 13 jan 2013 13:10 #356840

ECDIS is in de feitelijk zin een navigatie kaar navigatie systeem wat gebonden is aan standaard regels en voorwaarden van o.a. IMO, IHO, Solas V en het STCW verdrag. Kortom een gecertificeerd systeem wat als vervanging gaat dienen voor de papieren kaarten aan boord van de handels vaart. Als je strikt volgens deze eisen gaat werken is dat nooit haalbaar voor een gemiddelde plezierboot.

Buiten alle handige voordelen tegenover een papieren kaart is het belangrijk dat updates zeer regelmatig gedaan worden. Alle notice to mariners die relevant zijn er up to date in zijn verwerkt. Binnenkort gaan de verkeers scheidings stelsels van de Noordzee op de schop. Deze zou bijvoorbeeld alla minuut up te daten moeten zijn. Dus een programma schrijven is een ding maar de kaarten enkele keren per maand updaten is iets anders, kostbaar en tijdrovend. Even in het begin van het seizoen een kaartje uploaden voor het nieuwe jaar is wel zoiets van een hele nevermind instelling. Je zou ze de kost geven die nog nooit een BvZ hebben bekeken en of een papieren kaart gecorrigeerd heeft.

*Als basic zouden er natuurlijk routes in uitgezet kunnen worden

*AIS overlay met een plot functie voor een "CPA"

*AIS live ovelay? zoiets als TOMTOM HD traffic zodat je voordat je in het AIS bereik bent al een overzicht hebt hoe druk het voor de sluizen/bruggen kan zijn. Niet zoiets van AIS transsponders tellen maar monitoren hoe lang het duurt voordat een AIS signaal een brug of sluis heeft gepasseerd.

*radar overlay met een ARPA functie

*gedetailleerde stromen en getijden weergave

*Het op de kaart weergeven van GRIB bestanden.

*Een bijgewerkte "almanak 2" functie zodat je bij het aanklikken van een object, haven e.d. alle gegevens kan opvragen. Mooiste natuurlijk met reviews van andere erbij zodat je net wat extra informatie kan krijgen dan alleen de feitelijke dingen.

Zomaar een opzetje maar ben wel nieuwsgierig wat hieruit gaat komen.

Nu moet ik zeggen dat met Opencpn, opensource en lekker light een programma is waar ik niet zo snel van zou afstappen. Buiten de papieren kaarten natuurlijk want die zijn voor mij het meest overtuigend dan een 17" schermpje.

Veel succes!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ECDIS applicatie op iPad 13 jan 2013 13:35 #356844

  • henkvd
  • henkvd's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4011
Begin met het laten varen van de naam ECDIS, die is gewoon niet passend bij de toepassing en degradeert je initiatief direct.

Verder succes, hoewel ik me afvraag of de tijd en moeite beloont zal worden, uniek is het in ieder geval niet en je opereert toch in een relatief hele kleine markt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ECDIS applicatie op iPad 13 jan 2013 13:41 #356847

  • Anjo
  • Anjo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 12529
Al naar WinGPS gekeken??

Suc6 met zo'n progsel te vertalen naar jullie Apple ding :whistle:
Stuurman aan wal ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ECDIS applicatie op iPad 13 jan 2013 13:45 #356849

Even een klein knuppeltje in het hoenderhok:

Een ECDIS op een Ipad of pc is onmogelijk. Zoals ilCigno al schreef: Zie Wikipedia. Een ECDIS vervangt in de grote vaart de papieren kaarten.
ECDIS bestaat uit een redundant systeem bestaande uit minimaal twee computers (hoeven geen PC's te zijn) en minimaal twee beeldschermen met minimaal 21" beeldscherm, afhankelijk van type en grootte IMO-schip.

Er is al zoveel spraakverwarring en onkunde over dit soort systemen. Het gaat allemaal een eigen leven lijden...

Als je nou over een ECS praat, dan benader je meer de werkelijkheid. Een kaartplotter programma of -app zou beter de lading dekken. Officiele ECDIS symbolen zou ik wel voorstander van zijn. Dit ziet er echter niet zo gelikt uit als op die fancy (3D) kaartplotters van tegenwoordig.

Kijk ook eens naar OpenCPN. Daar kan je als programmeur al de programa source (C++) bekijken en er je voodeel mee doen.

Succes! Ben benieuwd...

Groet,
Rob
Na een periode van stilte ben ik er weer...!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ECDIS applicatie op iPad 13 jan 2013 13:46 #356850

Mijn excuus, ik kom uit de maritieme wereld en ben de naam ECDIS erg gewoon. Zoals aangegeven betreft dit inderdaad een aan strenge regels gebonden zeekaartensysteem. Overigens is dit niet de insteek van de app, al was het maar omdat een ECDIS o.a. gebonden is aan schermdiameter :-)

Ik reageer direct even op wat suggesties (waarvoor dank!).

Een radar overlay lijkt me wat lastig. Het is niet zo moeilijk om een video/trigger te converteren naar een voor netwerk geschikte transmissie, maar de bandbreedte slinkt dan al snel. ARPA targets daarentegen zijn eenvoudig te realiseren, hoewel je je de toegevoegde waarde kunt afvragen met AIS.

We zijn ons absoluut bewust van het feit dat dit idee niet uniek is, maar hebben nog enkele ijzers in het vuur die dit wèl tot een uniek product gaan maken, maar daarover binnenkort meer.... Sowieso willen we kijken naar layers als wind, meteo, getijden e.d.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ECDIS applicatie op iPad 13 jan 2013 14:12 #356855

Ja radar overlay is inderdaad iets wat veel bandbreedte opeist. Nu ben ik niet zo beknijst met jachten radars waar een centrale processor de signalen op een UTP netwerk zet naar een monitor. Simrad, Raytheon werken toch ook met een netwerk waarop alle data gezet wordt en dan op een monitor geprojecteerd worden

Met de AIS CPA bedoel ik meer vector berekening van eigen vaart/koers t.o.v. van de AIS objecten die je ontvangt zodat je vooruit kunt zien waar je elkaar zult kruizen. Al zal het met AIS signalen zonder een gyro heading het vrij lastig worden.

In ieder geval blijf ik het draadje volgen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ECDIS applicatie op iPad 13 jan 2013 14:18 #356858

Zaken als CPA/TCPA gaan we uiteraard meenemen, dit is eigenlijk redelijk standaard werk als je al met ARPA/CA targets werkt, en AIS dus. Koers wordt ook standaard, hetzij van een gyro, dan wel een fluxgate (magnetisch kompas) en in het uiterste geval COG (Course Over Ground) van de GPS.

Het op het netwerk zetten van radar video is wel te doen, maar we willen eigenlijk voorkomen dat de iPad batterij te snel leegloopt door veelvuldig WiFi verkeer, dat zou de gebruikerservaring niet ten goede komen en juist dat is onze ambitie, een blije gebruiker die in principe zonder handleiding de boel al onder de knie kan krijgen. Radarvideo biedt naar mijn mening niet genoeg voordelen om de nadelen teniet te doen (?).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ECDIS applicatie op iPad 13 jan 2013 14:22 #356860

  • vanpupi
  • vanpupi's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1754
Lauwrence schreef :
ARPA targets daarentegen zijn eenvoudig te realiseren, hoewel je je de toegevoegde waarde kunt afvragen met AIS.

Vreemde redenering ...
Beroepsvaart misschien wel, maar niet elk varend object zendt ais uit.
Radar is dus nummertje 1 en ais een aanvulling daarop want je hebt meer kans om iets te spotten met radar dan er blind van uit te gaan dat ais alles wel zal afdekken.
( misschien beetje wit/zwart, maar je snapt mijn punt)
Laatst bewerkt: 13 jan 2013 14:23 door vanpupi.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ECDIS applicatie op iPad 13 jan 2013 16:22 #356905

Tja radar is ook niet echt wijdverbreid onder de watersporters. Dan heb je ook nog een interface tussen je radar en wifi netwerk nodig, lijkt me een kostbaar. Dan is er ook nog zoiets als stroomverbruik als de radar constant bij staat.

AIS transsponders wordt inderdaad meer door beroepsvaart gebruikt maar dat is voor anticipatie op risico koersen wel handiger. Een navigatie systeem blijft altijd nog een hulpmiddel, uitkijk houden en daar waar nodig je koers aanpassen is nog altijd nummer een.

Ik werk zelf op de beroeps vaart en zie en hoor steeds vaker dat steeds slechter wacht wordt gelopen op koopvaardij schepen. Wacht officieren die alleen afgaan op gegevens van de AIS, niet fatsoenlijk met een radar om kunnen gaan (dicht gedraaide rain clutter bv) en slechter nog, geen azimuth kunnen nemen op andere schepen om te bepalen op ze voor of achterlangs zullen passeren. Dan heb je nog nitwits die op 10 mijl afstand je al oproepen om je intenties te vragen!?!? Zicht navigatie, peiling maken de meest elementaire dingen is toch wel de eerste vereiste voordat je ergens in je kajuit het idee gaat krijgen dat je van A naar B kunt gaan zonder ook maar serieus uitkijk te houden.

Nu is een IPad natuurlijk ook maar apparaat wat opeens niet meer kan werken door een lege batterij. Iets simpels als regen of buiswater is ook een rede om het toch maar binnen te leggen en ik hoop toch echt niet dat je bij je IPad gaat zitten en zo nu en dan uit je patrijs poort gaat koekeloeren.

Een AIS signaal is ideaal als je een verkeersscheidings stelsel wilt kruizen of een drukke zeehaven wilt aanlopen. Een radar geeft natuurlijk een veel beter actueel beeld maar daar heb je ook eerst wat oefening voor nodig om dat onder de knie te krijgen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ECDIS applicatie op iPad 14 jan 2013 22:06 #357421

  • Calidris
  • Calidris's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 28837
henkvd schreef :
Begin met het laten varen van de naam ECDIS, die is gewoon niet passend bij de toepassing en degradeert je initiatief direct.

Verder succes, hoewel ik me afvraag of de tijd en moeite beloont zal worden, uniek is het in ieder geval niet en je opereert toch in een relatief hele kleine markt.

Inderdaad, ECDIS is veel te hoog gegrepen voor een dergelijke toepassing. Het zou hoogstens ECS mogen heten (Electronic Chart System)
ZF informatie kanaal Telegram: t.me/zeilersforum
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ECDIS applicatie op iPad 14 jan 2013 22:10 #357426

  • Calidris
  • Calidris's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 28837
Lauwrence schreef :
Mijn excuus, ik kom uit de maritieme wereld en ben de naam ECDIS erg gewoon. Zoals aangegeven betreft dit inderdaad een aan strenge regels gebonden zeekaartensysteem. Overigens is dit niet de insteek van de app, al was het maar omdat een ECDIS o.a. gebonden is aan schermdiameter :-)

Als je werkelijk uit de maritieme wereld komt, wist je ook wat het verschil tussen ECDIS en ECS, of zelfs het bestaan er van.

Het is niet voor niks dat de IMO werkgroep voor mini ECDIS enkele jaren geleden hun taak heeft neergelegd omdat ECDIS niet verenigbaar is met minimale apparatuur en eisen. Het mag/mocht de naam ECDIS dus niet dragen.
Sinds 2007 oid. heet dergelijke systemen dus ECS en vallen dus niet onder klasse.
ZF informatie kanaal Telegram: t.me/zeilersforum
Laatst bewerkt: 14 jan 2013 22:17 door Calidris.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ECDIS applicatie op iPad 14 jan 2013 22:16 #357427

  • Calidris
  • Calidris's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 28837
Belerion II schreef :
Kijk ook eens naar OpenCPN. Daar kan je als programmeur al de programa source (C++) bekijken en er je voodeel mee doen.

Succes! Ben benieuwd...

Groet,
Rob

Dat lijkt me het aller beste advies in dit draadje! Opencpn voldoet werkelijk zo goed dat weinig mensen behoefte hebben om over te stappen.

Zo is b.v. radar overlay niet verstandig op kleine schermpjes en zelfs zeer storend. Ik vaar op zeer regelmatige basis bij nacht en ontij met 2x 10" schermen. De optie met overlay is het 1e wat je uit zet op te kleine schermen. Op een 21" scherm is dat anders, en bevalt het goed.
Zelfs AIS in drukke gebieden is onplezierig. Deze wekgroep was in het leven geroepen vanwege de SOLAS ECDIS plicht in 2014. De Binnenvaart moet in 2017 ook aan de ECDIS:
www.ccr-zkr.org/files/document...leafecdis2011_nl.pdf

www.ccr-zkr.org/12040600-nl.html#01
ZF informatie kanaal Telegram: t.me/zeilersforum
Laatst bewerkt: 14 jan 2013 22:29 door Calidris.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ECDIS applicatie op iPad 15 jan 2013 13:24 #357606

Het verschil tussen en bestaan van de 2 weet ik uiteraard wel, de strekking van het verhaal blijft hetzelfde, te weten een electronische zeekaart.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ECDIS applicatie op iPad 15 jan 2013 16:09 #357659

  • Calidris
  • Calidris's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 28837
Lauwrence schreef :
Het verschil tussen en bestaan van de 2 weet ik uiteraard wel, de strekking van het verhaal blijft hetzelfde, te weten een electronische zeekaart.

helemaal correct!
ZF informatie kanaal Telegram: t.me/zeilersforum
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.141 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl