Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: ervaringen 9 jaar navigeren op een tablet

ervaringen 9 jaar navigeren op een tablet 26 juni 2020 09:50 #1178659

Sinds 2011 navigeer ik met een iPad, de iPad2 tzt. Initieel met een multiplexer van DigitalYacht en een app van iNavX met kaarten van Navionics. Daarbij had ik in eerste instantie een waterdichte hoes met een ziplock constructie. Vanaf dag 1 stond de iPad op de stuurstand gemonteerd. Dit was een werkzame oplossing, de iPad kon het een dag volhouden mits de helderheid niet verder dan 40% stond( indicatief ). De combi met de hoes, waarbij dus ook de display is afgedekt, is de reden van oververhitting bij zonnige dagen. De iPad kon zijn temperatuur niet voldoende kwijt en schakelde dan uit wat vervelend is omdat dit dan vaak bij de aanloop van een haven gebeurde.
Zodra de Nuüd waterdichte hoes op de markt kwam heb ik die aangeschaft. Het verschil is ( en naar mijn mening de enige goede oplossing) dat de display niet wordt afgedekt door een doorzichtig folie. Op deze wijze kan de iPad zijn temperatuur kwijt. In de jaren daarna nog slecht 1x oververhitting meegemaakt omdat op een windstille dag de display precies loodrecht op de zonnestralen stond en de display daardoor erg heet werd. Normaal is de wind voldoende om de iPad te koelen.
In 2014 ben ik overgestapt naar iSailor, omdat de kaarten bij iNavX naar mijn mening veel te duur werden en iSailor op dat moment levenslange gratis updates beloofde. Intussen waren wij op en groter schip gaan varen (2013)en aan boord werd een vYacht multiplexer geïnstalleerd( dat werd deels bepaald omdat Bernd een oud Sun Microsystems collega was...). De ondersteuning van het iOS voor de iPad2 was intussen bevroren en updates van het iOS kwamen dus niet meer. Belangrijker was dat iSailor die versie wel ondersteunde. Het vYacht kastje werkt tot op de dag van vandaag nog steeds prima(aan boord bij een vriend). Wij zijn in 2016 overgestapt, mede door het topic op ZF, op de multiplexer van Chris, de Roosmux.
Tot dan toe ( en nog steeds) werkt alles zonder problemen. Wel heb ik sinds 2016 een permanente stroomvoorziening voor de iPad aan boord bij de stuurstand, zodat het scherm altijd op volle helderheid gebruikt kan worden. Dit omdat polariserende zonnebril glazen een te donker beeld opleveren; dat ligt dus niet aan de iPad.
Sinds 2020 ben ik overgestapt op de aap en de kaarten van Timezero met de app iBoat. De kosten zijn lager dan die van iSailor en er zitten opties in die ik persoonlijk prettiger vind dan bij iSailor. Vanwege een wens om internet tijdens het zeilen te hebben ben ik ook overgestapt naar een multiplexer van Yacht Digital en is de iPad2 verruild voor een iPad Air 2 uit 2014. Daarvoor moest wel de stroomvoorziening van de USB aangepast worden, omdat de iPad Air en nieuwer minimaal 2.4A laadstroom nodig hebben om tijdens het gebruik op te kunnen laden. met 2.1A laadstroom loopt de iPad dus tot langzaam leeg op een dag. De IPad Air 2 draait op de laatste versie van iOS en ok de volgende versie wordt ondersteund op deze iPad. Timezero met de iBoat app versie minimaal iOS 11.2.

Samenvattend; de iPad is nog de enige manier van navigeren aan boord, is in de afgelopen 9 jaar een prima investering geweest, gezien de ondersteuning van zowel Apple als van de app makers. Een waterdichte case moet er een zijn zonder folie over het beeldscherm ten gunste van koeling en zichtbaarheid. M.n. De voorwaarden van de navigatie app leveranciers bepaald voor mij welke app en kaarten ik gebruik
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

ervaringen 9 jaar navigeren op een tablet 26 juni 2020 10:07 #1178664

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

ervaringen 9 jaar navigeren op een tablet 26 juni 2020 11:00 #1178673

  • Sunday
  • Sunday's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7584
Of in deze; het oer topic: zeilersforum.nl/index.php/foru...jn-ervaring-met-ipad
Dan heb je tenminste wat te lezen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

ervaringen 9 jaar navigeren op een tablet 26 juni 2020 12:21 #1178701

  • PvO
  • PvO's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5171
Evaluationcopy schreef : Krijg je een uitgebreide review is het weer niet goed.... :P
Iedereen heeft dezelfde wind, maar niet dezelfde zeilen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

ervaringen 9 jaar navigeren op een tablet 26 juni 2020 12:26 #1178702

  • Joop66
  • Joop66's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 7821
Hi Yazz,

Fijn dat je je ervaringen deelt! Veel positiever dan indertijd werd aangenomen.

Nog wel een vraag er bij: Welk vaargebied bestrijk je?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

ervaringen 9 jaar navigeren op een tablet 26 juni 2020 16:15 #1178741

@joop66; vaargebied is van Engelse ooskust tot aan Helgoland.
de iPad heeft bewezen meer dan betrouwbaar te zijn als navigatiemiddel, naast het feit dat ie gewoon als tablet wordt gebruikt als er niet wordt gezeild.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.262 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl