Zal hierbij nogmaals deze goedkope Ais ontvanger beschrijven.
De ontvanger is een uiterst goedkope RTL-DSR usb stick. Die zijn oorspronkelijk gebruikt voor TV ontvangst. Dingen kosten zo'n € 15,-.
Aangezien de TV frequnties niet passen voor de AIS ontvangst, moeten die aangepast worden met behulp van calibratie software.
In de OpenPlotter extra's is daar een applicatie voor.
Die applicatie werkt niet alleen op de OpenPlotter Debian Bullseye versie, maar die kun je op andere systemen installeren. Werkt hier op mijn Linux Mint Vanessa voor AMD64, Debian Bullseye en Ubuntu Kinetic de laatste twee voor de RPI4.
Wat heb je verder nodig: Een marifoon antenne (kan een oude zijn) die sluit je aan op de usb RTL-DSR dongle.
Nu gebruikt zo'n de dongle wat stroom. Op een gebruikelijke PC kun je die wel direct aansluiten. Op een RPI4 heeft het de voorkeur om een actieve usb hub te gebruiken. Een hub met een eigen stroomvoorziening.
Dan de calibratie software gebruiken en diverse dingen instellen die het systeem zelf opzoekt. De AIS data wordt vervolgens verplaatst naar de SignalK server. Met UDP en poort 10110.
Dan draait de AIS informatie en verschijnen de AIS opjecten in OpenCPN.
Je kunt het geheel ook op andere systemen gebruiken die aan je netwerk verbonden zijn. Invoer op het eigen systeem met OpenCPN is: signalk localhost 3000. Komt de signalk server data van een ander systeem dan is het: signalk (Ip adres waar de SignalK server op draait) poort 3000.
Op mijn Fedora Rawhide draait nog geen Signalk server. Maar daar komt de AIS data vanaf mijn Linux Mint.
De AIS ontvangst draait hier dagelijks al meer dan 2 jaren zonder problemen en op diverse systemen.
Niet direct aan te bevelen voor aan boord. Echter thuis, op kantoor of in een clubhuis van een WSV is dit een prima en vooral erg goedkope oplossing om AIS te ontvangen.