Wij gebruiken het zelfgebouwde kastje met Danfoss 35 BD f. de O verdamper is horizontaal tegen de bovenkant van het kastje gebouwd. Afhankelijk van de thermostaat instelling kan ik het hele kastje dat slechts 31 liter inhoud heeft volledig invriezen.
Dat is vanzelfsprekend niet nodig, Ik stel de thermostaat zo in dat alles wat ik IN de verdamper leg invriest. Veel kan er niet in, maar een enigszins platgedrukte kip is na enkele uren steenhard.
Ik weet ook wel dat je in feite moet shockvriezen. Is echter voor landrotten of mensen met enorme financiële mogelijkheden. Een octopus van een kilo invriezen duurt enkele uren. Ook een paar entrecotes, gevangen vis, alles kan ingevroren worden en we zijn nog nooit ziek geworden na het eten van ontdooid spul.
Vriest het hard IN de verdamper, dan is het koelkastje zelf ongeveer drie graden. Beetje te koud naar m´n zin. Sowieso smaakt alles lekkerder aan “Kamertemperatuur “
Hier in Griekenland heb je maanden dat het echt heet is. Ons bootje is nog zo´n ouderwetse verdringer, er zit meer onder dan boven water. Daardoor blijft het relatief koel aan boord maar 35 graad haal je sommige dagen toch. Vooral op windstille dagen als de windhapper niet werkt.
Door het kleine volume van het kastje is het stroomgebruik ook laag. Overigens vind ik dat een koelkast in een bakskist geen goed idee is. Je blijft in en uit de kuip klimmen om iets uit dat kastje te halen.
Ben op meerdere jachten geweest met enorme koelkasten. Gek genoeg waren ze altijd praktisch leeg.
Ons kastje ( Zie tekening ) is een bovenlader. Ik ben wel eens vergeten ( Wijntje ) het deksel terug te plaatsen na iets uit het kastje gehaald te hebben. Er was bijna geen noemenswaardig meerverbruik aan stroom.
De dichting tussen kastje en deksel heb ik als volgt gemaakt.
Een paar dikke worsten Sikaflex ( Of een andere zachte polyurethaankit ) gelegd op de kast waar het deksel komt te liggen. Daar in de natte kit een huishoudfolie op gelegd en daar bovenop het deksel. Aandrukken, laten drogen en perfect dichte “Seal “.
Een diepgevroren octopus hoeft niet gebeukt te worden. Door het vriezen is de celstructuur reeds veranderd. Mooi meegenomen.