Ons bootje heeft een Refleks dieseloliekachel en een houtkachel.
De Refleks is het hele kleine vierkante model, ( word nu niet meer verkocht ) werd in Nederland gebruikt, daar is geen bruikbaar droog brandhout te vinden. Bij het aansteken ruik je hem even, later niks. Heeft ook een kookplaat op de bovenkant maar ik heb hem onder de kajuittafel gemonteerd en dat beperkt het kookplezier. Geen stroomverbruik.
De houtkachel is zelfgebouwd, binnen plaatstaal, buiten messing en rood koper. Raampje. Hij is bevestigd net naast het gasstel zodat we op drie pitten kunnen koken. Hier in de Med is brandhout geen probleem, er groeit veel hardhout dat bij regen alleen buiten nat word en zelfs zo brand als een fakkel. Op het Canal du Midi gebruikten we afgewaaide takken van de platanen, die moest ik wel in hapklare stukjes zagen. Sedert we in Turkije en Griekenland zeilen sprokkel ik alleen nog houtjes.
Kachel brand s´morgens twee uur ( Voor koffie en afwaswater ) en s`avonds vanaf 17h.
Zeven maand per jaar word op hout gekookt, tijdens de zomer kan dat enkel als we voor anker liggen en er een windje staat. De windhapper houd dan de boot koel. Zonder wind tijdens de zomer is niet te doen.
Het houtkacheltje is nu 27 jaar oud. Iedere dag gebruikt. Onderhoud : Eèn nieuwe uitlaatpijp en drie glaasjes voor het raampje. Geen elektriciteitsverbruik.
Het koken op hout heeft vooral op een boot grote voordelen. Wij koken graag en veel, en moest op gas gekookt worden zou erg veel water geproduceerd worden, dat betekend condens. Bij het verbranden van gas creëer je warmte en water. Zoek maar eens op hoeveel liter water geproduceerd word als je een liter gas verbrand.
Hout heeft nog een enorm voordeel, het is gratis en overal verkrijgbaar behalve op de oceaan.
Dan moet je wel op gas koken.
Ik besef wel dat mijn verwarmingen dinosaurussen zijn ( Behalve in afmeting ) wilde toch even laten weten hoe het vroeger ook kon.
Op de foto zie je het houtkacheltje met schoorsteen net naast het gasstel.
En dit videootje moet je raden.