Waterkolom, waterdichtheid, is niet zo héél erg moeilijk.
Goedkoop en erg waterdicht: het oude (gele) zeilpak van zware pvc. Waterkolom van zeker 20000. Vissers weten dat nog goed te waarderen.
In de mode zijn allerlei PU
coatings met enige mate van waterdichtheid. In nieuwstaat hebben ze een redelijke waterdichtheid: 3000, misschien 6000mm. Door allerlei toevoegingen (cellulose "klontjes", denk aan gelatine) kan de coating "ademend" gemakt worden: dat heet dan een hydrofiele PU coating omdat gelatine van water houdt.
Ik noemde dit coating: de stof (het weefsel met die mooie kleur, is zwart nog steeds in de mode?
)is met een plamuurmes van een PU laag voorzien. Dat proces kent zwakheden, oa de laagdikte is niet constant, wat mindere waterdichtheid veroorzaakt.
In plaats van gelatineklontjes wordt ook wel de PU voorzien van schuimmiddel, waardoor er héele kleine gaatjes vanuit het schuim ontstaan: dat heet dan een microporueze coating. Zelfde nadeel : wisselende waterdichtheid en ademendheid van meter tot meter stof.
Het is ook mogelijk, maar duurder, om eerst een hydrofiele of microporueze PU "film" te maken. Dat proces laat zich beter controleren: meer constante dikte en het kan in gespecialiseerde fabrieken gebeuren. Deze film wordt dan tegen het weefsel "geplakt", met warmte of kleine klontjes lijm. Dan spreek je van een laminaat: bilaminaat in dit geval: twee laagjes immers. Als ja daar een jasje mee maakt moet je een losse voering maken.
De bilaminaat wordt soms nog van een extra laagje bescherming voorzien aan de kant van de PU film: een dunne tricot van 30gr/m2 bijv wordt er tegenaan geplakt. Dan spreken we van trilaminaat, drie laagjes. Als je daar een jasje van maakt hoef je geen voering toe te passen.
Er worden ook films gemakt van ander materiaal: teflon, ptfe. De merknaam is goretex. Het is uitgevonden voor het maken van bloedvaten protheses -implantaten-.
Het bestaat uit opgerekte teflon film waarbij door het oprekken microscopisch kleine gaatjes ontstaan die waterdamp doorlaten, maar druppels dus niet. Net als bij de microporueze PU coating of film. De PTFE film is echter véél dunner en de waterdampdoorlaatbaarheid veel groter.
De ptfe film wordt ook gelamineerd tot bi- of vaak trilaminaat.
Inmiddels zijn er alternatieven voor goretex die ook ptfe gebruiken maar natuurljk niet de dure merknaam mogen noemen.
In Japan maken ze inmiddels stoffen die niets meer onderdoen voor de (Amerikaanse) goretex.
De prijzen van de diverse materialen variëren enorm: goedkope verre oosten PU coating met beetje gelatine kost een paar dollar per meter tot wel 30 dollar voor mooie Japanse of soms nog Europese trilaminaat.
Goretex kost wel tot 60 dollar per meter denk ik.
Denk eraan dat van elk jasje wat je maakt met deze stoffen de made met tape afgedicht moeten worden, een vrij duur proces , zeker bij trilaminaat, want dan moet de tricot gevuld worden met de heteluchtlijm. Dit maakt jassen duur, en kijk maar eens na hoeveel naden erin zitten tegenwoordig!
Waar brengt al dit geleuter je?
Misschien toch wel bij een van de grote paar merken die echt alleen de beste materialen gebruiken. Ze hebben de beste materialen, beste tape, beste snit enzovoort.