Hallo,
Einde seizoen vorig jaar haalde ik de boot uit het water voor overwintering op de bok en ik schrok van de vele pokken dat zich hadden verzameld op het onderwaterschip. En dat op veelal zoet water en 4 weken zout, maar dat terzijde. Het heeft zich in ieder geval in 1 seizoen zo verzameld want eind 2015 was het nog brandschoon. Sowieso was de hechting van de AF op kiel en roer op sommige plekken slecht (blaasjes onder de AF, maar geen osmose na check door keurmeester) dus dat was sowieso een aan te pakken klusje. En natuurlijk alle pokken eraf steken met plamuurmes en vacuümscraper.
Op het polyester zit VC TAR en VC17m extra (jaja, daar is ie weer, al veel over geschreven en gelezen...)
Op advies van een jachtservice en International de losse lagen wegkrabben en schuren en dan met een primer ertussen nieuwe AF erop. International adviseert 2 lagen Primocon op de minder aangedane stukken, en 5 lagen op de meer aangedane stukken.
Bij het krabben/schuren van de AF kwamen er op de slechte plekken toch wel wat meer lagen mee.
Daar moest ik wat meer wegschuren. Op het roer soms zelf tot aan gelcoat. Eindresultaat is wel een gladde kiel en roer, maar met verschillende lagen op het oppervlak (zie foto's onderaan) met een goede hechting. Ik schrok er eigenlijk een beetje van...
Nu heb ik een paar vragen:
1. Hoe kan ik dit nu het beste verder behandelen om roer en kiel om deze weer op orde te krijgen. Zelf denk ik nu bijv. aan een aantal lagen top kwaliteit primer, glad schuren met fijne korrel en dan AF. Of moet het nog verder worden geschuurd?
2. Ik begrijp uit verschillende berichten dat Boero/Veneziani met hun primer en AF over VC TAR / VC17M extra kan. Iemand ervaringen mee als alternatief voor VC? Dat zou ik dan overwegen om zowel op kiel, roer als romp te gebruiken omdat het legaal verwerkbaar is in NL.
3. Wie kent er een eerlijke jachtservice / polyester specialist in de buurt van Lelystad die -indien nodig- mee zou kunnen kijken?
Alvast heel erg bedankt!
Stijn