Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Romp van houten 16m2 waterdicht maken

Romp van houten 16m2 waterdicht maken 22 mrt 2020 17:25 #1137758

  • ThijsvO
  • ThijsvO's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16
Hoi,
Ik heb vorige zomer een oude, houten 16m2 gekocht, die ik nu aan het opknappen ben. Het hout was op de hoogte van de waterlijn grotendeels verrot, dus deze delen heb ik vervangen. De kieren die hierbij zijn onststaan heb ik grotendeels gedicht met kit. Daarnaast zat er destijds geen kiel bij de boot, dus er zit nu een kiel onder die er oorspronkelijk niet bij hoort. Deze kiel heb ik helemaal ingesmeerd met plamuur, om hem egaal te maken (de kiel was namelijk nogal verweerd). Ik heb echter niet veel ervaring met het verven en lakken van houten boten. Ik wil de romp en kiel graag in een kleur verven, om de vervangen stukken niet al te veel te laten opvallen. Daarnaast heb ik begrepen dat er ook antifouling moet worden aangebracht. Moet dit alleen onder de waterlijn, of ook erboven. En wat is de juiste volgorde van aanbrengen van verf, antifouling en lak? Kan dit alledrie, of kan antifouling dienen als vervanging van de lak? En kan dit ook op de geplamuurde kiel? Ik hoor graag uw tips/ervaringen :). Alvast bedankt!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Romp van houten 16m2 waterdicht maken 22 mrt 2020 17:33 #1137759

  • jerry
  • jerry's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7022
Thijs, antifouling is geen verf, beschermt alleen tegen aangroei. Je zult dus moeten schilderen, zowel onder als boven de waterlijn. Boven de waterlijn is blank werk, dus vernis het mooist. Als het hout niet mooi genoeg is, dan maar schuren, 2 lagen grondverf en 2 lagen bootlak. Vraag een verfboer maar welk product je moet nemen. Ikgebruik meestal 2 lagen epoxy en 2 lagen Epifanes Mono-urethaan. Onder de waterlijn ook epoxy, maar dan 4 lagen plus 1 laag antifouling.
De ijzeren kiel kun je glad maken met epoxyplamuur en dan afwerken als het onderwaterdeel van de boot. Zorg wel dat bij het aanbrengen van de kiel de bouten goed in de kit zitten, anders gaat het lekken langs de kiel. Neem Sikaflex of iets dergelijks. Als de kiel er nooit meer af hoeft, bijv. voor de winterstalling, kun je ook MS Polymeer nemen. Goedkoper en erg sterk.
Laatst bewerkt: 22 mrt 2020 17:38 door jerry. Reden: Aanvulling
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Romp van houten 16m2 waterdicht maken 22 mrt 2020 18:16 #1137776

  • ThijsvO
  • ThijsvO's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16
Hoi Jerry,
Bedankt voor uw snelle antwoord! Die kiel (hij is van hout) heb ik inderdaad waterdicht bevestigd met Sikaflex. De 4 epoxy-lagen kunnen dus gewoon direct op de epoxyplamuur op de kiel?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Romp van houten 16m2 waterdicht maken 22 mrt 2020 20:32 #1137830

Thijs,
Op 2 december heb ik je het onderstaande advies gegeven. Dat blijft geldig, dus geen epoxy op je boot. Absoluut geen epoxy. Nooit epoxy. Nergens. Ook niet stiekem.

Oja: op een zeilbootje dat elk jaar uit het water gaat hoef je echt geen antifouling te smeren. Dat is hartstikke duur spul dat hartstikke giftig is.
Als er in de loop van de zomer wat aangroei op je onderwaterschip zit, spring je even overboord met een borstel of spons en veeg je 'm in 5 minuten schoon. Goedkoop en goed en gifvrij!
Wim.


Er is al vaak geschreven over dit soort problemen.
Vooruit, nog maar en keertje in het kort:

Pogingen om lekkage vanaf de binnenkant tegen te gaan, zijn zinloos. Je komt namelijk niet op de plekken achter de spanten. Dus: geen kit, geen epoxy en geen metaal aan de binnenkant.

Om diezelfde reden mag je (vind ik) absoluut geen epoxy gebruiken op of in je boot. Epoxy is alleen geschikt voor dun droog nieuw hout op nieuw dun droog hout, dus bij nieuwbouw. Het gebruik van epoxy op dik hout of vochtig hout of in bestaande constructies (zoals jouw boot) is niet alleen zinloos, maar het zal het rottingsproces aanmerkelijk versnellen.

Wat dan wel?
Bij zo'n oud houten bootje moet je het hout altijd gelegenheid geven om te werken. Openstaande naden mag je niet dichtmaken met harde materialen, dus niet met houten stroken, epoxy, polyester maar ook niet met uithardende kitten zoals sikaflex. Doe je dat wel, dan wordt de boot kapotgedrukt zodra het hout vochtig wordt.
Je kunt de naden dichtsmeren met een pasta die er tussenuit gedrukt kan worden. Onder de waterlijn kun je denken aan Tixophalt van Shell, dat is een bitumenproduct met rubbergranulaat. Boven water kun je stopverf gebruiken, dat is een mengsel van lijnolie met krijt, eventueel met een kleurtje. (Boven water geen Tixophalt, want dat verkleurt de lak groenig).

Ik deed het zelf ook altijd zo met mijn lattenbouw-Vrijheidje. Waterdicht vanaf de jaarlijkse tewaterlating, en dan na twee weken voldoende stijf gezwollen om stevig te kunnen zeilen.

Wim.
Als je hard genoeg slaat, past alles.
Schippers schoffelen niet
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.100 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl