Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Vlekken door nieuwe laklaag op dek: hoe komt dat?

Vlekken door nieuwe laklaag op dek: hoe komt dat? 24 nov 2021 20:23 #1344162

Dag mede-zeilers,

Dit voorjaar ben ik wekenlang bezig geweest met het aanbrengen van nieuwe laklagen (Epifanes Poly-urenthane) op het dek van mijn Comet 770. Nadat ik diverse beginnersfouten (zoals lakken bij een te hoge luchtvochtigheid) had gemaakt had ik uiteindelijk toch een aardig eindresultaat. En dat na een laag primer en drie lagen tweecomponentenlak. Om de kosten te drukken, en omdat het een oud bootje is, heb ik in de buitenlucht gelakt. Ik besef me dat dit allerlei nadelen heeft, maar daar heb ik voor gekozen.

Tot mijn grote irritatie zag ik echter na een aantal weken vlekken die door de laklagen heen lijken te komen. Zie bijgaande foto's als voorbeeld. Natuurlijk had ik mijn dek voor het lak goed schoongemaakt en geschuurd, dus het zijn geen oude vlekken. Maar ik krijg ze niet/nauwelijks meer weg. In ieder geval niet met de gebruikelijke middelen.

Wie weet hoe dit komt? En nog belangrijker, wat ik hier aan kan doen (als er iets aan te doen is)? Ik heb dit eerder zien gebeuren bij een boot die bij mij aan de steiger ligt. Na een nieuwe laklaag was die binnen een paar weken nog viezer dan daarvoor. Hoe komt dit? Is dat een soort chemisch proces? Ik hoor wel eens de uitdrukking dat 'het weer' er in zit, maar wat betekent dat precies en wat kun je er aan doen.

Ik ben erg benieuwd naar jullie tips. Alvast bedankt voor het meedenken!Laatst bewerkt: 24 nov 2021 20:25 door Petrosjan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Vlekken door nieuwe laklaag op dek: hoe komt dat? 24 nov 2021 22:25 #1344198

Mijn gok zou zijn dat de oppervlakte op die plekken net wat grover is dan de rest. Hierdoor blijft het vuil beter pakken.

Als je inzoomt op de foto lijkt het ook overal op dezelfde kant van de antislip profiel te zitten.
Maxi 33s - Hide-Away
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Vlekken door nieuwe laklaag op dek: hoe komt dat? 25 nov 2021 09:44 #1344257

  • jmarinis
  • jmarinis's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 646
Ik heb ook dat soort vlekken op het dek.

Bij mij is het een te schrale laatste laag (zelfs met "heilige dagen", de verf was bijna op). In combinatie met te laat op de dag schilderen waardoor sommige stukken ruw zijn geworden van condens.

Zit al een aantal jaren zo, is prima antislip. Maar als je het mooi wilt hebben zit er niet veel anders op dan opnieuw schilderen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Vlekken door nieuwe laklaag op dek: hoe komt dat? 25 nov 2021 21:45 #1344505

Dank voor jouw antwoord. Voorlopig laat ik het maar zo zitten, want ik ben het schilderen wel even beu.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Vlekken door nieuwe laklaag op dek: hoe komt dat? 25 nov 2021 21:47 #1344506

Ook jij bedankt, Orange Sunset. Het lijkt er inderdaad op dat het aan dezelfde kant van het profiel zit. Ik ga het nog eens met een hogedrukspuit proberen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.239 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl