Hello,
ik ben nieuw hier op dit forum, en Toxicated schreef, dat het hoffelijker is zich zelf even voor te stellen*, en ik volg graag dit raad... Ik woon en werk in Duitsland, maar ik zeil sinds vele jaren op de Friese Meren, IJsselmeer en de Wadden, eerst met een Zestienkwadraat, en nu met een kleinere gaffelgetuigde op een Colin-Archer-lijkende stalen bootje, de Gea. Ik werk op een stuwmeer, en daar ligt nu de Zestienkwadraat, zodat ik een kwartiertje van huis het water op kan.
Ik werk aan een boekje over het interpreteren van metingen en observaties met betrek tot het water. Vanwege hier in dit forum de Nederlandse zeilers verzameld zijn hoop ik, dat ik hier misschien een beetje hulp daartoe krijgen kan.
Zeilend op het water tref je vaak schuimplekken aan, die met een beetje wind in schuimstrepen veranderen. Volgens mijn waarneming is de richting van deze schuimstrepen niet volledig gelijk met de windrichting, maar verschillen (op grotere watervlakten zoals bv. het IJsselmeer) om enkele graden naar rechts (gezien met de wind in de rug). Een voorbeeld van mijn laatste vakantie: ik voer op de 29-7-11 van Lemmer naar Enkuizen met zo'n 4-5 Bft. Vaart was 240°, wind was NW (300°), waaide dus naar 120°. Schuimstrepen naar 150°, dus 30° rechts van de wind.
In zoverre mijn waarnemingen. Schuimstrepen tonen de door de wind veroorzaakte (oppervlakte-)stroming, die vanwege de Coriolis-kracht naar rechts draait.
Helaas heb ik slechts apparatuur van de steentijd op mijn boot. De bovengenaamde winkels zijn (m.u.v. vaart) schattingen, die ik op een wippende stalen bootje met een kompas-verrekijker gemaakt heb. De windrichting heb ik afgeleid van de richting van de golfen: beide methoden niet werkelijk exakt.
Nu mijn verzoek aan jouw: kun je, wanner je het naaste keer gaat varen, ook op deze verschijning letten en er over berichten? Liefst onder vermelding van positie, koers, windrichting (ware wind), windsterkte en natuurlijk richting van de schuimstrepen. Misschien heb je een windmeter, dat de ware wind berekenen kan, aan boord en een peilschijf.
Observatie van schuimstrepen is een gemakkelijk voorbeeld om de werking van de Coriolis-kracht te tonen, zo dat ik graag dit exempel in het bovengenaamde boek opnemen wil. Maar ik wil er zeker van zijn, dat mijn heel ruwe metingen in de schaal van betrouwbaarheid liggen, dat is de reden voor mijn verzoek me te helpen. Je kan via dit forum reageeren of een mailtje sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (-nospam in de adres a.u.b. verwijderen)!
"Meteo" is niet de beste plek voor dit onderwerp, maar ik heb geen betere gevonden. Vandaar mijn excuses!
Hartelijk bedankt voor jouw medewerking (en ik hoop dat ik niet te vele fouten in mijn nederlands heb)!
*Mijn ervaring met forums is, dat het meestal gewenst is, je kort te vatten, dus het eerste keer geen voorstelling. Sorry! Nu bijgewerkt...
Richard