Het komt in deze tijd van het jaar wel vaker voor dat de temperaturen aan de grond achter het koufront net dat tikje hoger zijn. Ook in wintersituaties, wanneer je bvb uit een langere periode met oostelijke, continentale winden hebt komt, kan het zijn dat een koufront net met hogere temperaturen achter het front zal gepaard gaan (typisch ook bij dat soort situaties).
Dat heeft inderdaad te maken met de brongebieden van de respectievelijke luchtmassa's. In het geval van de wintersituatie die ik aanhaalde, wordt de lucht door dagelijkse gang (lange winterse nachten) stevig gekoeld terwijl het over het land naar ons geadvecteerd wordt. De lucht die over de Oceaan naar ons getransporteerd wordt, is echter onderhevig aan relatieve verwarming door de Oceaan. Je krijgt dus een averechts effect.
Daarom ook dat wij steeds op zoek gaan naar de indicatieve temperaturen op een hoger niveau. In de praktijk dus rond 850hpa. Die temperaturen kan je ook opzoeken, ook vandaag. Is het een koufront, dan zal het zo zijn dat de vervangende temperaturen juist lager zullen zijn.
In geval van vandaag: zou best kunnen dat de oceaan reeds zijn invloed heeft zoals hierboven beschreven.
Even over die Guidance die hierboven of onder (hangt van uw instellingen af) geplaatst werd: daar wordt niet getwijfeld of het al dan niet een koufront is. Er wordt getwijfeld waar het front zal stilvallen en terugkeren als warm front. Dat is iets heel anders.
Bijlage Rmgfs092.jpg niet gevonden
Koufront dus