Baasklusje schreef :
die inversie houdt het al heel lang vol (2 weken?)
is daar een verklaring voor? je zou toch meer menging verwachten met de wind van vandaag, en hoge druk erboven.....
U geeft eigenlijk zelf het antwoord al.
Die stevige inversie is het resultaat van hogedruk-invloeden.
Sinds enkele dagen, eigenlijk weken, hebben we te maken met een hoog over Scandinavië of Rusland. Dat het ons in deze tijd van het jaar niet altijd gunstig weer (relatief natuurlijk) oplevert is normaal. In een ander topic legde ik de werking van een anticycloon al eens uit: je krijgt in de luchtmassa (meest boven de subsidentie inversie) een neerwaartse beweging in de atmosfeer. Lucht wordt als het ware -langzaam!
- naar ommaag gedrukt, en kan in wezen even nergens heen. Wordt samen gedrukt dus. Doe dit maar eens na met een fetspomp, hou je vinger er maar eens op, lucht wordt warm als het samen gedrukt wordt. Dat gebeurt hier ook: de lucht warmt -relatief tot zijn omgeving- op. Dat vertaalt zich in een inversie, omdat in de praktijk deze beweging bijna nooit tot het oppervlak doordringt. Een enkele heuvel of berg steekt er soms wel even bovenuit (NL Zuid Limburg en Ardennen), en dan krijg je wel eens melding van hogere temperaturen op die plekken.
Deze werking van een hoog heb je in alle jaargetijden. Alleen zal de zon in de zomer erg vaak wel weg kunnen met die koude laag aan de grond. Ze warmt die lucht dan op tot een temperatuur relatief hoger dan die boven de inversie: en die laatste wordt dan 'opgeruimd'. Eventuele nevel/mist/lage wolken worden dan plots gemengd over een veel groter oppervlak (naast opgelost door opwarming).
In de winter gebeurt dat niet. Je blijft dus onder die inversie, in wat zo stilaan een hardnekkige plaklaag wordt. Continu aanvoer van lucht welke boven het koude continent steeds afkoelt, zorgt voor een grijs en dul weerbeeld. Je geraakt er simpelweg niet uit, omdat de zon de kracht niet heeft. Er zijn nog andere factoren dan de zon, maar ik wil hier ook geen cursus neerschrijven.
Wat die wind van vandaag betreft. Die is gewoon 'dynamisch' getriggerd. Je zit nu eenmaal met een hoog dat nauwelijks wil wijken, en een soms uitdiepend laag boven de Middellandse zee nu? (Ben al enkele dagen niet in de buurt van een weerkaart geweest - verlof). De isobaren trekken daardoor dichter bij elkaar, want meer drukverschil tussen beide sturende systemen, en de wind trekt aan. Koude aangevoerde lucht zal altijd onder die inversie plaats vinden! Dus ligt op een moment een inversie juist lager bij het oppervlak dan krijg je venturi: aanspannen van de wind! bvb melding van rukwinden boven de Ardennen onder deze normaal stabiele omstandigheden. Maar het kan ook zo zijn dat een hele regio zoals de lage landen hierdoor meer wind kent. Zo maar enkele hersenspinsels.
Nog één zaak om volledig op je vraag te antwoorden: er is nauwelijks menging mogelijk tussen de koude plaklaag en de bovenliggende -relatief- warmere lucht! Wolken die zich in de plaklaag bevinden zullen ei zo na zo plat als een biljartlaken onder die inversie plakken. (Boven een warmtebron kan zich even een meer onstabiele wok vormen die erbovenuit priemt, maar meer ook niet). Mengen door wind kan dus bijna niet. Het kan wel, maar dan spreken we eerder over de zomerse variant van grondinversie, die ontstaat door uitstraling. Dat soort inversie kan dan weer wel door wind opgeruimd worden. De huidige niet omdat die wel erg structureel is, voorzien van lage wolken die dan ook nog eens door oude fronten gevoed worden. (oude fronten trekken steeds -onder- de inversie en voeren voortdurend nieuwe vochtigheid aan.
ik ga stoppen...