Tja Delphi, het is niet anders! Het soort opmerkingen als de uwe, hoorde ik reeds vaker, meestal als het laat wordt aan de bar...
Het moet me van het hart dat dat soort uitspraken alleen maar aangeven dat mensen die ze doen, niet echt op de hoogte zijn hoe het vak meteorologie in elkaar zit.
Ik plaats ze graag in het rijtje: 'regen en daarna buien, wat is dan het verschil? Dat is toch gewoon altijd nat? whoehahaha, hilariteit, groepsknuffel, lol, proost...
Of nog: "Hier en daar (plaatselijk) een bui: nooit daar, altijd hier!", gnagnagna, hips, doe ze nog eens vol!
Het grappige is dat Xiphias al meteen een pluim plaatst waar ik al heel wat mee kan!
Gezien het feit dat meteorologie geen exacte wetenschap is (oh ja, in beginsel wél, maar voorlopig kunnen onze kleine hersens het nog niet bevatten), is het er één die we best benaderen met kansen en bijhorende berekeningen. In de pluim zie je toch duidelijk dat binnen eenzelfde model, bij 50 kleine veranderingen in de aanvangstoestand (want dàt is wat je hier ziet), er al binnen 48 uur een spreiding optreedt! Dit is één model! Er zijn er, wat, 10? Allemaal tonen ze onzekerheden. Wie ooit kansenberekening meenam in zijn opleiding, zal getuigen dat het er daardoor niet beter op wordt.
Ik krijg het op mijn heupen als ik een weerman overtuigd stelling hoor nemen over het weer op dag +5. Dat kan nooit professioneel zijn! Onmogelijk! Die draai ik weg van mijn radio of televisiescherm. Ooit kon dit wel, want KMI werkte bv met Offenbach, of KNMI werkte met Reading (ik zeg maar wat)... In de jaren 70 hàd men maar één model, en ging men voor wat het waard was. Nu werkt ieder zichzelf professioneel noemend weercentrum met een pakket aan models (of sterker nog: afgeleiden van bestaande modellen: kun je nagaan: zelfde bron, ander resultaat, jaja!), en dus kan men beter de kansen berekenen.
Het wordt tijd dat menigeen nu eens voor eens altijd begint te beseffen dat meteo een open mind vereist! Je werkt binnen een kader van mogelijkheden, en de spreiding weergeven is een vorm van optimale informatie.
In mijn beginperiode als meteoroloog, werd ik ook zo opgeleid. Je moet een standpunt innemen, je moet consequent blijven. Dat werkt inderdaad! Sterkt je! Maar... Ik heb toen ook dikwijls gemerkt, dat eenzelfde briefing door verschillende piloten anders werd geïnterpreteerd. Waar ik naartoe wil: de mens is zo'n beestje dat alles maar wat graag begrijpt vanuit zijn eigen standpunt. Men hoort wat men graag wil horen. En zolang de 'verstaanders' niet op één lijn zitten, is het onmogelijk om als spreker de juiste frequentie te hanteren.
Kern: men weet vaak niet hoe het vak meteo in elkaar zit, maar men heeft wel een mening over de producten die het voort brengt...
En soms word ik daar zo moe van...