Afgelopen weekend (25-28 mei) zat er in de Harmonie-voorspelling (IJsselmeer) steeds een forse toename van de wind vanaf 1800u, en dan de hele nacht door. Elke dag (ook maandag nog) hetzelfde.
Een voorbeeld van zaterdag:
5 kts om 1700u, 15 kts een uur later, en dan de hele nacht ca 20 kts, 5B.
We zijn eraan gewend dat de wind 's avonds gaat liggen... Dat is maar schijn, want op kerktorenhoogte waait het ook 's nachts gewoon door, alleen de menging met de onderste lagen stopt (wegens gebrek aan thermiek) en dan waait het aan de grond een stuk minder door de weerstand van het oppervlak (huizen, bomen).
Maar dit is dus precies andersom. Zo gauw het gaat afkoelen neemt de wind toe! En niet een beetje, maar van 5 naar 20 kts, 3 dagen achter elkaar. Daar moet een oorzaak voor zijn. Maar welke.....
Het IJsselmeerwater is 19 graden, de lucht 25+ . Thermiek (en daardoor menging) kan het dus niet zijn.
Wat dan wel....
KNMI heeft de data van de meetmast in Cabauw (bij Utrecht) online staan (
www.cesar-database.nl/ ).
Daar wordt wind gemeten op 3 hoogtes: 200m, 80m en 10m. (achtereenvolgens rood, groen en blauw).
De metingen van 26 mei, zaterdag. X-as is 0-6-12-18-24 utc.
Linksboven de temp, linksonder de windsnelheid in m/s, rechtsonder de windrichting.
Wat opvalt is dat de lucht op 10 meter om 19UTC kouder is dan die erboven. Geen thermiek, geen menging meer. Dat is wel de tijd dat de windsnelheid beneden moet toenemen volgens Harmonie.
In de windsnelheid zie je dat aan de grond 00utc 2 m/s wind is terwijl op 200m 8 m/s staat.
Als de grond opwarmt (blauwe temp boven de andere) gaat de boel mengen en wordt de windsnelheid op alle hoogtes gelijk: rond de 5 m/s (10 kts), totdat het weer gaat afkoelen. Dan vliegt de snelheid op hoogte omhoog naar 15 m/s. Maar aan de grond gebeurt niets....
Rechtsonder de windrichting. Zolang de snelheden verschillen (tot 08 UTC) tot 90 graden verschil in windrichting door Coriolis (de draaiing van de aarde).
Als de boel eenmaal gemengd is dan is de windrichting overal 100 graden. Afkoelen en het gaat weer verschillen.... eigenlijk meteen als de blauwe temp onder de andere 2 komt (afkoeling aan de grond).
Dan 27 mei, zondag. Let op, de schalen van de Y-as zijn anders dan bij de vorige.
Eigenlijk hetzelfde beeld, maar wel meer wind: op elke hoogte twee keer zoveel.
Daardoor is ook het effect va de Coriolis kleiner: de wind gaat sneller en heeft per afgelegde meter dus minder 'last' van de aarddraaing.
Ook op deze dag convergeren windrichtingen keurig als de boel gaat mengen door thermiek, en de snelheden doen dat ook. Niets bijzonders (nou ja, wel heel bijzonder natuurlijk, maar niets geks).
Maar nog steeds geen enkele reden waarom het 3 dagen achter elkaar om 19u zoveel harder ging waaien aan de grond......…
In de Harmonie voor Cabauw zit die toename elke avond ook, iets minder extreem dan op het IJsselmeer: van 5 naar 10kts, ipv naar 20 kts. Kennelijk komt de snellere lucht boven dat IJsselmeer toch naar beneden, ondanks het gebrek aan thermiek, misschien dank zij het gebrek aan wrijving boven water?