Oh ja, er was nog een vraag over resolutie: dat is dus de grootte van een ruimtelijke "cel" (horizontaal gezien). 1 zo'n cel wordt door het model gezien als een doos waarin alles gelijk is: temperatuur, vocht, wind, etcetera. Je kunt dus geen kleinere fenomenen simuleren dan 1 cel.
Het ECMWF model heeft ondertussen cellen van 9 km. Dat lijkt veel, maar is _waanzinnig_ fijn voor een globaal model. Ter vergelijking: op een cluster met 64 cores kon ik een WRF model draaien tot 3 km resolutie boven Nederland en Belgie en stukje Duitsland, op 9 km kwamen we tot en met Engeland en Ierland. ECMWF doet dat voor de hele wereld, en op 18 km nog eens 50 keer in ensemble. Compleet geflipte supercomputers.
www.ecmwf.int/en/about/media-c...hest-ever-resolution
Ergens tussen 10 km en 5km moet je over naar een zogenaamd non-hydrostatisch model: er wordt bij de grovere modellen een aanname gedaan dat luchtdruk gradient en zwaartekracht in balans zijn. Op kleine schalen klopt dat niet. Als ze naar nog hogere resoluties willen zullen ze waarschijnlijk naar andere fysica toe moeten zoals Harmonie en WRF gebruiken.