Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Antivries

Antivries 19 dec 2007 22:48 #24513

  • Faran
  • Faran's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 14868
Heb mijn boot 8 jaar geleden nieuw gekocht met Nanni 10 PK diesel echter antivries nooit gecheckt tot mijn schrik. Niveau uiteraard wel.
Volgend artikel attendeert wellicht mede zeilers:

Vroeger werd als koelvloeistof water in de radiateur gedaan en s'winters werd dit vervangen door "antivries" .
De samenstelling bestond uit alkohol en water, maar door de snelle verdamping van alkohol werd ook wel glycerine toegepast met een eventuele toevoeging van Sodex ( soda-koolzuurzout). Dit werd gedaan wanneer men niet zeker wist of het water wel neutraal was, kalk in het water. Bescherming tegen roest enz. had men toen nog niet.
Deze gegevens kan men nog terug vinden in oude instructie boekjes van de Traction Avant.

Tegenwoordig gebruikt men nog steeds etheenglycol ook wel ethyleenglycol als basisstof voor antivries.
Hierin zijn diverse additieven toegevoegd zoals anticorrosiemiddel, antischuimmiddel en smeermiddel. Ethyleenglycol is een kleurloze, stroperige alkohol met een zoete smaak.
Koelvloeistoffen hebben in het algemeen een kookpunt van ongeveer 135 graden Celcius en hebben een beveiliging tegen vorst van ongeveer min 35 graden Celcius.
Anticorrosie:
Deze dient voor het beschermen tegen corrosie voor bijvoorbeeld de radiateur die anders door corrosievorming dicht gaat zitten, waardoor de koelcapaciteit vermindert en een hoge motortemperatuur ontstaat.
Antischuimmiddel:
Schuim bestaat uit luchtbellen en waar lucht zit kan geen koelvloeistof zitten.
Het gevolg is een slechtere warmte afvoer en dit heeft weer tot gevolg een hogere motortemperatuur.
Smeermiddel:
Het smeermiddel wat toegevoegd wordt dient voor smering en afdichting van de waterpomp die wanneer hij niet gesmeerd wordt er versnelde slijtage ontstaat.
Dit kan men waarnemen door lekkage en piepende geluiden.


De meest voorkomende kleuren zijn rood, blauw, blauw-groen, groen, geel, orange enz. De kleur zegt niets over de samenstelling van de antivries. Antivries gemengd met water heet koelvloeistof.

Voorbeeld: Een ativriesmiddel op basis van Propyleen Glycol.
Wordt onder andere in de watersport gebruikt. (Niet giftig).



Er zijn 2 soorten antivries:




Ethyleen Glycol (EG) Op basis van 1,2 Ethaandioldietheenglycol (zeer giftig!)

Propyleen Glycol (PG) Op basis van Monopropyleenclycol




Wanneer verversen:

Door het verwarmen en weer afkoelen van de motor treedt er een verouderingsproces op van de dopes in de koelvloeistof, die na een bepaalde tijd uitgewerkt raken. Het verversingstermijn van de koelvloeistof wordt dan ook meestal door de fabrikant opgegeven en kan varieren van 2 tot ruim 5 jaar.

Meten vorstbeveiliging:

Door een optische meting van de koelvloeistof kan nog wel bepaald worden of de vorstbeveiliging nog voldoende aanwezig is, maar niet de kwaliteit. Wanneer de verversing van de koelvloeistof te lang wordt uitgesteld, zal door chemische reacties in de koelvloeistof een agressieve reactie ontstaan. Dit heeft nadelige gevolgen voor het koelsysteem en voor de levensduur van de motor.


Het is niet aan te raden verschillende soorten koelvloeistof door elkaar te gebruiken. Wel kan gedemineraliseerd of gedistilleerd water als bijvulling gebruikt worden.
Wanneer men besluit een ander soort koelmiddel te gebruiken, kan men beter het koelsysteem aftappen en doorspoelen met water, waarna het systeem gevuld wordt met de nieuwe vloeistof.
De voorkeur gaat dan uit naar een koelvloeistof op basis van Propyleen Glycol, omdat die het minst schadelijk is voor het milieu en tevens een groter koelend vermogen heeft dan Ethyleen Glycol.
Let wel bij het testen van deze Propylene Glycol op vorstbeveiliging, want die heeft een ander soortelijk gewicht. Sommige antivriesmeters hebben dan ook 2 schaalbereiken zodat beide metingen mogelijk zijn.


Starbrite Anti-Freeze
Niet giftige antivries, goed voor -50 graden Celcius. Het product bevat propyleenglycol.
Prijs: 19.95 Euro (oktober 2007)
Verpakking: 3,8 liter.
Webwinkel: www.wagenaarwatersport.nl

Belangrijke informatie over Propyleen Glycol
Propylene Glycol wordt ook toegepast in shampoo, haarconditioner, hand- en bodylotion, huid en schoonheidscreme en deodorant.
Gezien deze toepassingen is er toch een waarschuwing op zijn plaats.
Door diverse onderzoeken is gebleken dat blootstelling van deze stof huidafwijkingen, nierschade en leverafwijkingen kunnen veroorzaken; het kan de celgroei remmen en schade veroorzaken aan weefsel dat huiduitslag, droge huid en huidbeschadiging tot gevolg kan hebben.
Jeanneau Sun Odyssey 37

Gecertificeerd werkloos
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Antivries 09 apr 2008 22:51 #30713

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17794
De auteur van dit artikel verzocht via de mail van zeilersforum.nl om een bronvermelding. Bij deze de bron: www.geocities.com/bkulsdom/ (website over de Citroen Traction Avant).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.101 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl