Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za juni 08 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2019
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Aandrijfas Seagull buitenboord motortje.

Aandrijfas Seagull buitenboord motortje. 06 mei 2019 05:24 #1043526

Aandrijfas Seagull buitenboord motortje.

Mijn trouwe 47 jaar oude Seagull featherlight 40 buitenboordmotor heeft de geest gegeven.
Toen ik laatst terug kwam van een inkoopexpeditie en de wind te sterk was om onze vaste roei / zeil dinghy drie kilometer tegen die sterke wind en golven te roeien heb ik het motortje gebruikt.
Iets wat ik onder normale omstandigheden niet had gedaan, maar, ik moest nog een laag Coelan aanbrengen die morgen, had haast.

Plots sloeg het motortje op hol, we maakten gelijk geen vooruitgang meer, ik kon reeds vermoeden wat gebeurd was. De aandrijfas die de krukas met de schroef tandwielkast verbind was stuk. Gewoon midden door geroest.

Dat motortje is een dinosaurus, is theoretisch vervuilend, heeft echter net als onze boot een zero carbon footprint. Word hooguit vijf keer per jaar gebruikt, enkel als het niet anders kan. Een nood thuisbrengertje, normaal roei ik of zeil.

Een ander zou een nieuwe outboard kopen, misschien elektrisch, dat zou echter een flinke streep door mijn zero carbon footprint zijn. Bovendien ook door mijn portemonnee en mijn principes.

Die “ as “ is in feite een vierkant buisje, aan beide zijden gehard.

Ik kan zelfs na pakweg 50 jaar nog een nieuwe asje kopen, wil echter eerst eens informeren of misschien een van jullie zo´n as heeft liggen in z´n schuurtje.
i.postimg.cc/KjHsRf3D/DSCF1755-1024x551.jpg[/img][/url][/img]
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Aandrijfas Seagull buitenboord motortje. 07 mei 2019 08:45 #1043889

 • daan1508
 • daan1508's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2
Ik heb nog een halve Seagull liggen. Moet even kijken of pa het er mee eens is om daar het asje uit te halen. Ligt in Beusichem. Laat maar weten of je dat wat lijkt!
Beenhakkervlet (zeilend) met Arona AD186
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Aandrijfas Seagull buitenboord motortje. 07 mei 2019 11:31 #1043956

Leuk dat je antwoord.

De aandrijfas voor mijn motortje ( het kleinste model British Seagull )
De maten : Binnenmaat vierkante buis : 3/8 “ ofte 9,5 mm
Lengte : 469,9 mm

Heb daarnet in het net een manier gevonden om een doorgeroeste as ( vierkante buis ) te herstellen.
Je neemt de twee geharde uiteinden, en last een ronde staaf in die vierkante buis zodat je weer de juiste lengte krijgt.
Je steekt dan de plastic impeller van de waterpomp op het bovenste deel ( dat normaal over de krukas schuift ) want daar is de buis meestal niet geroest.
Ik kijk straks eens of mijn twee gebroken stukken zo te redden zouden zijn.

Ben erg gehecht aan dat oude motortje. Het is uiterst betrouwbaar en stukken sterker dan moderne 4 takt twee pk tjes. Geen kogel of rollagers in het motortje, geen plastic onderdelen die geheid stuk gaan onder de Mediterrane zon. Zelfs de vlotter in de carburator is messing.

Het is een gewijzigd model, verbruikt veel minder tweetakt olie als de gangbare modellen, en ik kan zeker zijn dat niemand het oude geblutste dingetje steelt. De koperen benzinetank is zo gedeukt dat hij scheef staat. Dat is stiekem prima om het laatste restje benzine naar het kraantje te krijgen.

Laatst vertelde een oude Griek me dat zijn vader tijdens de oorlog met zo´n motortje ging vissen.
Benzine was er toen niet en die Seagultjes liepen op een mengsel van olijfolie en ouzo. Dat is altijd rijkelijk voorhanden in Griekenland.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Aandrijfas Seagull buitenboord motortje. 08 mei 2019 22:20 #1044438

 • daan1508
 • daan1508's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2
Ja, het zijn leuke motortjes. De onze is denk ik ook het kleinste model. Het tankje is vanaf recent in gebruik als dieseltankje op mijn Beenhakkervlet. De Seagull mist wat ontstekingsdelen en hoewel 'ie wel leuk is, hebben we genoeg alternatieven en voornamelijks genoeg andere sleutelprojecten.
Beenhakkervlet (zeilend) met Arona AD186
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Aandrijfas Seagull buitenboord motortje. 09 mei 2019 04:51 #1044451

Als je vader beslist dat het asje mag gaan zouden we het misschien met behulp van de ZF transportdienst kunnen naar Kortgene brengen.
Kortgene aan het Veerse meer is waar ik woon, ik ben echter meest aan boord in Griekenland.

Altijd beter iets te hergebruiken als het weg te gooien. Een origineel asje is altijd beter dan een herstelling doen. Hier in Griekenland is het in handen krijgen van een staafje rond reeds een uiterst moeilijke zaak, ( ferry´s, vooraf betalen enzovoorts ) het vinden van een lasser die weet wat hij doet is al helemaal utopie.

Overigens heb ik in België nog een grotere vier pk langstaart liggen die ik ooit heb aangepast om achter ons bijbootje te hangen. Ik heb gewoon de vier staart onderdelen stuk voor stuk zo ver afgezaagd dat er een kortstaart ontstond. ( uitlaatbuis, aandrijfas, aandrijfasbehuizing en koelwaterbuis ) Het motorje liep daarna prima, was echter door z´n grote formaat erg zwaar.

Ik heb dan nog eens 4 cm van alle onderdelen afgezaagd om het gewicht naar beneden te krijgen.
Motortje liep in de testtank prima maar was achter ons bijbootje niet te gebruiken. De grote schroef zoog lucht doordat ze te dicht bij het wateroppervlak kwam te zitten bij het varen.

Je kreeg een zeer interessante motorgang. Die vier pk knalde ons kleine bijbootje vooruit, je ging een enorme hekgolf maken, dan zoog de schroef lucht waardoor de snelheid afnam en zo verder.
Een soort jojo vaargang. Heb dan het project maar vergeten, heb later in Griekenland voor 10 € het twee peekaatje gekocht. Lag op het stort van een garage, was stuk. Veel repareren later had ik een uiterst betrouwbaar prutteltje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Aandrijfas Seagull buitenboord motortje. 13 mei 2019 15:24 #1045748

Wegens regen dreiging geen goede dag om te lakken, ik besluit een fietsrit te maken. M´n mountainbike aan land geroeid en een flinke fietsrit in de streek gemaakt. Door de ongelooflijk natte lente is de natuur heerlijk, weinig gebruikte wegen zijn zowat dichtgegroeid met de meest diverse bloemen. De citrusbomen bloeien en de nefles zijn reeds rijp.
Op de terugweg neem ik een drukkere weg en passeer een garage voor motorboten.
Ikke naar binnen, er is vijf man aan het werk, ik vraag of ze eventueel een aandrijf as / buis hebben.
Buiten ligt een 5 m³ grote berg buitenboordmotor afval. Ik zie zo op het eerste zicht twee totaal verrotte langstaart Seagulls liggen. De eigenaar woelt in de berg schroot, zegt dat ik de lange buis op lengte kan zagen.
Vóór hij teveel werk doet vraag ik hem hoeveel hij dan wil voor die waarschijnlijk ook verrotte buis.
50 € is zijn antwoord waarna ik hem vertel dat ik dan pas, voor 50 € koop je twee mooi gerestaureerde Seagull´s bij eBay.
Ook in Griekenland word een yachty gezien als een rijke domme vreemdeling die getild moet worden
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Aandrijfas Seagull buitenboord motortje. 15 mei 2019 21:11 #1046413

 • brambo
 • brambo's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2900
Beste OB,

ik heb geen Seagull aandrijfas, maar kwam nog wel een Seagull breekveer tegen. Als je hiermee een plezier kan doen, dan even een berichtje waar deze naar toe moet.

Groet,

Bram
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Aandrijfas Seagull buitenboord motortje. 16 mei 2019 06:40 #1046461

Dank voor het aanbod Brambo.

Breekveren heb ik, o.a. op de te kleine Seagull ( zie post 1044451 )
Toen ik midden in de vaart gestopt werd dacht ik eerst dat de breekveer gebroken was, hier is de zee vergeven van het plastic, roeiend of zeilend heb ik daar geen last van, gebruik ik het motortje vaar ik vaak in een grote plastic zak.
Best knudde want als ik het motortje omhoog kantel om dat plastic uit de schroef te halen kan ik door de ranke vorm van ons bijbootje net niet bij die schroef zonder dat zeewater over de spiegel loopt.
En nee, afvallen is geen optie, ik ben reeds vel over bot.
Laatste keer dat het gebeurde bracht ik net m´n vrouw naar de ferry.
Roeien met twee personen in dat kleine ranke bootje ( ik heb bij de bouw van de Barrow sailor het bootje 20 cm smaller gemaakt ) plus een zware koffer lukt niet echt goed. Ik kan bij een beetje golfslag m´n riemen niet hoog genoeg uit het water halen voor de voorwaartse beweging.
Daarom gebruikten we het motortje.
Ik had echter nu m´n vrouw die zowat bovenop haar reiskoffer kon klimmen om het gewicht meer naar vóór te brengen zodat ik ( acrobaat ) bij het schroefje kon. Geloof me, als je dan een Flying dolphin ferry hoort komen aangeraasd zie je jezelf reeds zwemmen. Midden in de winter, aardedonker.

Nogmaals dank,
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.205 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl