Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za nov 07 @ 1:00PM - 05:30PM
Wadvaren voor Dummies
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Probleem met Yanmar 2GM20

Probleem met Yanmar 2GM20 04 sept 2019 11:18 #1079967

Lezer,
ben op zoek naar antwoord van het volgende probleem:

Na de vakantie door omstandigheden zes weken lang niet meer gevaren :( en bij het starten klonk de motor vreemd. Geluid alsof de demping van de uitlaat niet helemaal werkte. Hoopvol dacht ik dat door het zomerweer het aanwezige verdampt was. Er kwam wel water uit de uitlaat en voelde even later ook een beetje warm aan. Echter na paar minuten ging het alarm af, motor uit gedaan en teruggezeild naar de box.
Impeller gecontroleerd en die ziet er nog goed uit. Ook het oliepeil stond normaal en wordt jaarlijks vervangen en oliefilter winter 2016 voor laatst. De snaar voor de waterpomp in het voorjaar vernieuwd en deze stond goed gespannen. Nergens lekkage te ontdekken.
Gelet op het vreemde geluid lijkt het niet aan de oliedruk te liggen. De motor is vier jaar geleden voor het laatste ontkalkt.
Suggesties?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Probleem met Yanmar 2GM20 04 sept 2019 11:33 #1079972

  • jerry
  • jerry's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4938
Ik had ooit het zelfde. De oorzaak was dat het electr pompje van de Martec koeling was versleten en onvoldoende liet circuleren. Als jouw motor direct met buitenwater wordt gekoeld, kan dat het niet zijn. Ga ook eens na of misschien 1 van de cylinders niet mee doet. Te controleren mbv de kleplichters.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Probleem met Yanmar 2GM20 04 sept 2019 11:34 #1079973

  • douwe
  • douwe's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5227
FirstPrins schreef :
Lezer,
ben op zoek naar antwoord van het volgende probleem:

Na de vakantie door omstandigheden zes weken lang niet meer gevaren :( en bij het starten klonk de motor vreemd. Geluid alsof de demping van de uitlaat niet helemaal werkte. Hoopvol dacht ik dat door het zomerweer het aanwezige verdampt was. Er kwam wel water uit de uitlaat en voelde even later ook een beetje warm aan. Echter na paar minuten ging het alarm af, motor uit gedaan en teruggezeild naar de box.
Impeller gecontroleerd en die ziet er nog goed uit. Ook het oliepeil stond normaal en wordt jaarlijks vervangen en oliefilter winter 2016 voor laatst. De snaar voor de waterpomp in het voorjaar vernieuwd en deze stond goed gespannen. Nergens lekkage te ontdekken.
Gelet op het vreemde geluid lijkt het niet aan de oliedruk te liggen. De motor is vier jaar geleden voor het laatste ontkalkt.
Suggesties?

Heb je op je indicatie lampjes ook gezien waar het alarm door geactiveerd werd?
koelwater temperatuur
smeeroliedruk
acculader. Geluid ven een slippende V snaar?
BM, 16m2, Sharpie, Topklasse, Finnjol, Friendship 26, Maxi 1000
Laatst bewerkt: 04 sept 2019 14:09 door douwe.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Probleem met Yanmar 2GM20 04 sept 2019 11:42 #1079978

Er zit maar één lampje
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Probleem met Yanmar 2GM20 04 sept 2019 12:17 #1079986

staat de zeewaterkraan open? of zit die niet verstopt?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Probleem met Yanmar 2GM20 04 sept 2019 12:45 #1079995

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6795
Het lijkt dus alsof er niet genoeg koelwater door komt.
Dat kan aan 100 dingen liggen. Ga systematisch het hele systeem af. Schelpjes bij huiddoorvoer, kraan, verstopping in leiding, geknikte slang egrens, wierpot dicht/verstopt/zuigt lucht aan, impeller (had je al), v-snaar spanning, thermostaat (werkt nog? uithalen en testen), beluchter verstopt, etc. etc. De oorzaak kan ergens in dat hele systeem vanm huiddoorvoer tot uitlaat zitten, daar is vanaf een beeldscherm weinig over te zeggen.

Zo had ik eens een te strak aangedraaie klem op een slang aan de kunssttof beluchter waardoor deze opeens een leiding half afkneep. Voor dat ik daar achter was...

Verder hoor je doorgaans 3 lampjes te hebben? Dynamo, koelwater en oliedruk. Die eerste doet het niet eens zonder lampje...
Laatst bewerkt: 04 sept 2019 13:06 door Philip.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Probleem met Yanmar 2GM20 04 sept 2019 13:03 #1080002

Precies wat Philip aangeeft. Als het een direct gekoelde motor betreft kunnen de koelwaterkanaaltjes in de motor verstopt zijn.
Laatst bewerkt: 04 sept 2019 13:05 door Jollenbaas.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Probleem met Yanmar 2GM20 04 sept 2019 13:07 #1080003

Dan zou de oplossing kunnen liggen in het ontkalken van de motor. Daar er geen ontluchter en wierfilter aanwezig zijn, kunnen die het probleem niet veroorzaken. Tijdens het verwijderen van de impeller stroomde het water rijkelijk naar binnen, dus daar ook geen probleem. Zal de thermostaat in een pannetje water uitproberen.
Laatst bewerkt: 04 sept 2019 13:07 door FirstPrins.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Probleem met Yanmar 2GM20 04 sept 2019 13:09 #1080004

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6795
Check ook de uitlaat bocht. Als die vol roest zit, kan ook daar een verstopping ontstaan.
Laatst bewerkt: 04 sept 2019 13:09 door Philip.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Probleem met Yanmar 2GM20 04 sept 2019 13:11 #1080007

Alles controleren dus.
Laatst bewerkt: 04 sept 2019 13:20 door Jollenbaas.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Probleem met Yanmar 2GM20 23 okt 2019 14:06 #1095278

Uiteindelijk bleek de versleten cam van de waterpomp de oorzaak te zijn. Daarnaast zaten er ook nog een paar schelpjes tegen de inlaat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.237 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl