Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Tanks herstellen of nieuw inbouwen?

Tanks herstellen of nieuw inbouwen? 03 feb 2020 08:12 #1123817

Goedemorgen allen,

Ik heb vorig jaar februari een bandholm 30 voet gekocht. Hier werk ik al een jaar aan inmiddels is ze osmose behandeld en is haae romp geschilderd. Op dit moment leg ik een nieuw teakdek en schilder ik de opbouw. Mijn vraag gaat echter over iets anders. In de holte van de kiel zit een tank met een tussenschot. De ene kant is voor diesel 65l de andere voor water 64l. De tanks zijn van polyester(binnenkant romp) en zullen wel behandeld zijn. Beide tanks waren niet meer in gebruik toen ik het jacht kocht. Er staat een losse dieseltank in een van de bakskisten. De originele tank zit onder de motor en is lastig te bereiken. Nu mijn vraag: hoe kan ik deze tanks weer tot leven wekken. Mijn eerste optie was om er een flexibele waterbak in te brengen en een extra grote tank onder de kuip te plaatsen(hier is genoeg ruimte voor zo n 100l.Op deze manier breid ik gelijk de capaciteit van zowel water als diesel uit. Ik moet hiervoor wel de bovenkant van de tank en het tussenschot wegjagen.

Is bovenstaande optie de juiste of hebben jullie andere opties/ervaringen?

Groet,

Oebele
..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tanks herstellen of nieuw inbouwen? 03 feb 2020 08:39 #1123824

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26257
Bandholm 30 schreef :
In de holte van de kiel zit een tank met een tussenschot. De ene kant is voor diesel 65l de andere voor water 64l. De tanks zijn van polyester(binnenkant romp) en zullen wel behandeld zijn. Beide tanks waren niet meer in gebruik toen ik het jacht kocht. Er staat een losse dieseltank in een van de bakskisten. De originele tank zit onder de motor en is lastig te bereiken. Nu mijn vraag: hoe kan ik deze tanks weer tot leven wekken. Mijn eerste optie was om er een flexibele waterbak in te brengen en een extra grote tank onder de kuip te plaatsen(hier is genoeg ruimte voor zo n 100l.Op deze manier breid ik gelijk de capaciteit van zowel water als diesel uit. Ik moet hiervoor wel de bovenkant van de tank en het tussenschot wegjagen.

Is bovenstaande optie de juiste of hebben jullie andere opties/ervaringen?

Als het verbruik van de motor niet veel meer is dan 2 liter/uur, dan is een dieseltank van 40 - 50 liter groot genoeg. Als de tank in de bakskist van die maat is, zou ik het daarbij laten.

Grote dieseltanks die zelden of nooit in één seizoen worden leeggevaren zijn vooral ballast en broeinesten van bacteriën. Een kleine tank wordt regelmatiger doorgespoeld met schone diesel. Regelmatig een can van 10 liter vullen bij een pomp langs de weg. Daarmee hou je je tank in de bakskist gevuld.
Van de ruimte in de bilge zou ik inderdaad één grote watertank maken. Het water ligt daar op de optimale plek; diep en koel. 64 liter water is voor een beetje toeren aan de krappe kant. Daar doe ik maar een paar dagen mee.
Het huidige schot tussen de twee tanks in stand houden, maar wel doorboren. Prima slingerschot.
Die oude dieseltank goed ontvetten en eventueel behandelen met epoxy met de speciale, drinkwaterveilige harder. Bij de bestaande watertank heeft dit weinig zin meer, waarschijnlijk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tanks herstellen of nieuw inbouwen? 03 feb 2020 09:09 #1123832

Wij hebben in onze Taling 33 ook een dieseltank in de kiel zitten, pal onder de motor. Tip: koop een endoscoop via bol.com. Wij hebben er eentje gekocht met 5 m kabel en verlichting voor 28 euro. Inspecteer daarmee de hele tank. Als deze vrij is van bacteriegroei/slurrie en hij is verder lekdicht, gewoon testen door te vullen. Tip 2: vul deze dan met GTL of een mengsel GTL en diesel zodat bij eventuele lekkage de stank meevalt.


Succes!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tanks herstellen of nieuw inbouwen? 29 apr 2020 12:58 #1153085

aanvullende fotos
Bijlagen:
..
Laatst bewerkt: 29 apr 2020 13:01 door Bandholm 30.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tanks herstellen of nieuw inbouwen? 29 apr 2020 14:02 #1153098

  • Calidris
  • Calidris's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 27152
Krijg toch sterk de indruk dat dat in Enkhuizen is?
ZF informatie kanaal Telegram: t.me/zeilersforum
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tanks herstellen of nieuw inbouwen? 29 apr 2020 14:15 #1153107

Dat klopt, dit was afgelopen weekend.
Was een mooi tochtje na 6maanden hard werken:
Lemmer (thuishaven)
Enkhuizen
Medemblik
Lemmer
..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.191 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl