Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Ervaring met een touwsnijder.

Ervaring met een touwsnijder. 31 mei 2022 09:13 #1395688

  • nepal
  • nepal's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 338
Een ervaring met touwsnijder.

Je hoort en leest best wel wat twijfel over de efficiëntie van touwsnijders. Het is ook moeilijk te controleren want wanneer het zijn werk doet merk je het niet. Daarom dit verhaal uit de praktijk.

Enkele maanden geleden lag ik voor anker vlakbij een mooringfield. Op het ogenblik van het anker op gaan waaide een flinke wind in die richting. Toen het anker van de grond kwam dreven we er dan ook naar toe. Omdat ik alleen aan boord was werden de laatste meters met de tweede afstandsbediening in de kuip opgehaald.

Bij het naderen van een ankerveld voor cargo’s verloor de motor plotsklaps toeren en dreigde stil te vallen. In neutraal haalde de motor wel het maximum toerental.

Omdat de Volvo MD 1030 ook in achteruit normaal reageerde gingen de gedachten uit naar iets in de schroef. Het anker had idd. een oude stijve mooringlijn mee naar boven gehaald. Door het vaarsnelheid was die in de schroef terecht gekomen maar uiteindelijk doorgesneden.

Die touwsnijder was gemonteerd met het idee “ baat het niet, dan, schaadt het niet” maar dat het een stijf touw van 20 mm dik de baas zou kunnen had ik nooit verwacht, eerder vissersnetten e.d..

Het gaat om een schaar rope cutter van Ambassador voor een saildrive.
De schroef was wel licht beschadigde: de randen toonden enige kleine inkepingen en een deel van de verf was er af maar zonder nadelige gevolgen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.244 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl