Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Hoe laad je je accu als je boot een bbm heeft?

Hoe laad je je accu als je boot een bbm heeft? 08 jan 2006 16:49 #7008

Je moet je voorstellen dat de lichtspoelen op een buitenboordmotor zoals de naam al zegt vooral bedoeld is om je verlichting op te laten branden. Bij mij is het net genoeg om mijn volledige navigatieverlicht te laten branden (35 watt), dus bij een nacht motoren onttrek ik in principe geen lading aan mijn accu. Meer dan een paar ampere levert het niet.

Er zit bovendien geen intelligente lader achter, alleen een spanningsregelaar, dwz. hoe voller je accu, hoe minder hij laadt (wet van de communicerende vaten), je krijgt je accu dus nooit helemaal vol zoals een 3 fase walstroom lader dat bijvoorbeeld wel doet. Je moet wel erg veel motoren en weinig gebruiken om je accu 'bij' te houden. Bij zeilboten is het toch meestal haven uit en haven in, daarmee krijg je zelfs met een inboard met stevige lader je accu niet vol.

Zonnepanelen zijn goed bruikbaar, voordeel is dat ze altijd laden, maar hij moet dan niet onder je dekzeil liggen. Op mijn kwartton heb ik overwogen om een paneel op het achterluik te schroeven, in een week afwezigheid laadt hij je accu helemaal vol voor het volgend weekend verbruik. In de vakantie onttrek ik teveel energie aan licht, radio en stuurautomaat om hem mbv. een panel 'bij' te houden.

Ik heb nu een goede 3faselader gekocht die de hele week aan de walstroom hangt, zo is de accu propvol als ik vrijdagmiddag wegvaar. In vakanties is de accu in een nachtje laden vol dan kan ik weer 3-4 dagen vooruit.

Marcel
kwarttonner "Tristan"
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Hoe laad je je accu als je boot een bbm heeft? 17 jan 2006 14:13 #7063

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
Ik heb een zonnepaneel, overloopbaar van ong 40x60cm. Daar kan ik dag en nacht mee varen met stuurautomaat en toplicht 10W in de nacht en wat klein spul als mobieltje en GPS. Nooit zonder stroom gezeten. Voor nood heb ik een acculader 6A halfords aan boord om de accu 55 Ah weer op te peppen.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Hoe laad je je accu als je boot een bbm heeft? 21 feb 2006 17:51 #7343

We overwegen ook een zonnepaneel aan te schaffen, alleen zitten we nog te twijvelen tussen een 10 ampere of 5 ampere zonnepaneel

Een 5 ampere paneel is een stuk kleiner en daardoor makelijker te monteren , maar levert wel minder op

groet

Johan

www.muzefalk.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.222 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl