Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Motorkeuze merk / stoel / afstandsbediening

Motorkeuze merk / stoel / afstandsbediening 26 apr 2006 14:38 #7915

Hallo Richard.

Wij hebben eind vorig jaar voor achter onze kwartonner een buitenboordmotor aangeschaft.
We hebben toen gekozen voor een Mercury 6 PK 2 takt langstaart (met spoel).
De buitenboordmotor hebben we bij een dealer aangeschaft omdat we niks geschikt konden vinden via marktplaats.


groeten

Johan

website : www.muzefalk.nl
RSS feed : www.muzefalk.nl/muzefalk_rss.asp
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motorkeuze merk / stoel / afstandsbediening 26 apr 2006 15:25 #7916

Sturen is misschien net zo handig via je roer.
Ikzelf stuur met mijn motor enkel in nood. Aan de gashendel heb ik een verlengstuk zitten wat reikt tot in mijn kuip (ongeveer 60cm) Verlengstuk is overigens geen goedkope PVC oplossing, maar een professionele verlenging :D

Voor een waarschip zou ik minimaal 6 PK aanbevelen, maar verstandiger zou denk ik zijn 8 PK.
Ronald

Huidige schip:
- Sunfish

Ex schepen:
- Sunfish
- Estel
- Schakel
- BM16m2
- Trotter Pandora
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motorkeuze merk / stoel / afstandsbediening 26 apr 2006 18:04 #7918

Hoi!

Wij hebben zelf een mercury 9.9 (te veel van het goede volgens de kenners, en volgens mijzelf ook) langstaart aan de spiegel op een stoel met veer hangen. 8 pk moet voldoende zijn. Wij varen in Zeeland en dan zou ik 6 weer wat te weinig vinden.
Onze mercury heeft afstandsbediening, en daar zijn we erg over te spreken. Sturen doen we echter vrijwel altijd met de helmstok. Bij weinig snelheid blijft dat lastig, zeker in het zomergeweld bij de sluizen.
Wat ik vervelend blijf vinden is dat, als de motor omlaag is, het motorslot verwijderd moet worden omdat de RVS stoel tussen de vleugels van de motorbouten komt te zitten... (kent iemand dat probleem?)

Ik heb geprobeerd mijn motor (ivm de kilo's) in te ruilen voor een lichtere, maar zonder succes. Ik moest altijd bijbetalen... (wie wil?)

Mijn ideeen: 8 pk is voldoende. Via Marktplaats moet kunnen, via het serienummer kun je achterhalen of de gegevens die de verkoper vermeldt kloppen (tenminste bij Mercury; bouwjaar, type, verkoop/importdatum, dealer). Iemand met verstand van (brommer)motors moet de staat van het ding kunnen beoordelen (ik dus niet).

gr,
Durk-Jan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motorkeuze merk / stoel / afstandsbediening 26 apr 2006 19:06 #7920

  • heesterman
  • heesterman's Profielfoto
Volgens de regel 3 pk per ton zit je aan de 4 pk. Dat zijn allemaal een cylinders, lopen wat minder rustig. Dus ik heb ik een tweecylinder gekocht. In het geval van mijn honda is dan het kleinste model 6 of 8 pk (8 pk nu niet te koop, de wel verkrijgbare 6 kan tot 8 worden opgevoert). Heb een tweedehands 8 gekocht. Meer dan 5 is eigenlijk gewoon geldverspilling, je komt toch niet boven rompsnelheid uit. Voor mij was rustige loop echter doorslaggevend. Voor alleen haven in en uit is 2,5 ook voldoende...

Omdat deze motor zwaar is heb ik een zware rvs steun met dito veren. Ik moet de motor nu naar beneden duwen, erg prettig.

Mijn boot had een afstandsbediening toen ik hem kocht, bleek ook voor honda te gebruiken. Vind het erg prettig om niet heen en weer te hoeven rennen tussen helmstok en motor, de vorige eigenaar hed daar weer geen enkel probleem mee.

Veel sterkte met puzzelen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motorkeuze merk / stoel / afstandsbediening 26 apr 2006 19:17 #7923

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
Ik heb een 4pk evinrude achter mijn 22 voeter. Is een 2cil 2takter. Kwalitatief perfect net als de 6 en 8pk. Yamaha was me te duur en weegt ook meer dan evinrude. Sommige 6pk's hebben nog 1 cilinder maar met 2 is de loop wat rustiger. Selva is er ook in 6pk 1cil en is erg goedkoop met ook erg veel stuwkracht. Ik heb hem vanwege de herrie ingeruild tegen de Evinrude. Op een W zou ik altijd afstandbediening nemen gewoon vanwege de veiligheid en de snelle reactie. Let op dat je een werkschroefje laat monteren.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motorkeuze merk / stoel / afstandsbediening 26 apr 2006 19:57 #7925

Het klopt natuurlijkdat je niet harder kunt varen dan je rompsnelheid, en dan heb je inderdaad aan minder vermogen genoeg. Maar je moet natuurlijk wel genoeg hebben om ook die rompsnelheid te kunnen halen, dus ook bij veel wind tegen. Als je dus veel op groot water vaart (Ooster- Westerschelde) en je ook nog een beetje wilt accelereren en afstoppen is 8 pk wel weer fijn.
(die 9.9 van mij is, zoals ik al schreef zwaar overdreven, maar ja, dat ding zat bij de koop inbegrepen...)

Durk-Jan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motorkeuze merk / stoel / afstandsbediening 30 apr 2006 17:51 #7948

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
Diie 4 pk gaat net achter mijn 22voeter van 900 kg. Bfd 6 op kop lukt wel maar dat is echt werken. Volgende keer zou ik 6pk nemen en ook achter een W zou ik zeker 6pk hangen. Iets over voelt prettiger.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motorkeuze merk / stoel / afstandsbediening 13 mei 2006 10:17 #8057

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
Mooie boot. Ik zou de motor zoveel mogelijk in het midden plaatsen. Als hij aan de zijkant van de spiegel zit dan wordt de schroef uit het water getild bij slingeren in flinke golven; ik heb daar slechte ervaringen mee.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motorkeuze merk / stoel / afstandsbediening 14 mei 2006 08:02 #8062

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
Een stoel met veer had ik achter een 570 die ik even heb gehad met een 6pk yamaha. Zat gewoon gebout door de spiegel met flinke contraplaten aan de binnenkant. Zat er al jaren op en had geen zichtbare problemen gegeven. Neerklappen van de stoel en motor ging verder prima alleen de start en bediening over het randje van de spiegel was minder. Ik heb er wel eens opmerkingen over gehad van de waterpolitie op de Maas. Een opgeklapte motor aan de spiegel zagen zij wel als een standby motor maar een opgeklapte motor op een stoel niet meer. Volgens hen was het starten zo een te langdurige procedure. Ik heb het maar gelaten voor wat het was en alleen in het zicht van de politie de stoel laten zakken.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Motorkeuze merk / stoel / afstandsbediening 15 mei 2006 16:38 #8072

Zelf heb ik ook een 4 PK achter mijn 7 meter lange jachtje. Boot weegt net iets meer dan 1000 kilo, maar vooral met wat hardere wind is het 4 PK maar magertjes.

Wat betreft de stoel, ik heb er één met een veer waardoor de motor omlaag geduwd moet worden, en redelijk eenvoudig (zonder al te veel kracht) uit het water te trekken is. (zie foto)

Kortom: 6 / 8 PK nemen met een stoel met veer.

Ronald

Huidige schip:
- Sunfish

Ex schepen:
- Sunfish
- Estel
- Schakel
- BM16m2
- Trotter Pandora
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.258 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl