Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Project Schakel

Project Schakel 05 feb 2011 23:17 #175216

  • everdien
  • everdien's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8
Samen met m'n zoontje van bijna 10 heb ik een oude Schakel gekocht. Natuurlijk met het idee om hem op te knappen en dan lekker samen te gaan zeilen. Helaas hebben we geen verstand van het opknappen van oude, houten boten. Ik zal hier schrijven wat de plannen zijn. We hopen daar reacties op te krijgen van mensen die wel verstand van zaken hebben :-)

Inmiddels hebben we het dek en de buitenkant van de boot helemaal kaal gehaald, incl. de onderkant. Het hout lijkt overal nog helemaal goed te zijn. We zijn geen rotte, zachte plekken tegen gekomen. Super!
De boot ligt in een onverwarmde schuur waar het vrij vochtig is. Het plan is om het dek te lakken met Coelan. Eerst 2 lagen primer en dan een laag of 6 met de aflak. De primer moet dan geloof ik een rode kleur hebben...
Over de romp twijfel ik nog: ik lees goede berichten over de jachtlak van Sikkens. Maar wat doe ik dan met het deel dat onder water ligt? We halen de boot steeds uit het water, dus we hebben geen antifouling nodig. Maar ik zie van Sikkens ook geen speciale onderwaterverf. Van geen enkel merk trouwens...

Verder heeft de boot een scheur opgelopen, waar hij op de kussens van de trailer ligt. Zo te zien is de boot een keer heel hard op dat kussen geknald. Daar zit nu een scheur in het hout. Van buiten is hij nauwelijks te zien, maar aan de binnenkant is het wel zichtbaar. Het hout is ook voelbaar ingedeukt op die plek. Weet iemand wat voor gevolgen dit heeft en wat we er eventueel aan kunnen doen?

En dan ook nog even over de zwaardkast: hoe kun je zien of die nog goed is? Van de buitenkant is er niets bijzonders aan te zien. Hout is mooi hard...

Op het dek zitten wel een paar donkere weer-plekken. Moet ik inderdaad het complete dek dan insmeren met ontweringswater om de kleur egaal te houden? En kan iemand een merk oid aanbevelen?

Ik weet het: het zijn ontzettend veel vragen. We willen graag dat de lak er op blijft zitten als we de boot straks in het water leggen! Mijn man had als tiener een schakel. In de winter zijn dek opnieuw gelakt. Maar zodra de boot weer in het water lag, scheurde de lak overal en had hij een craquelee dek. Tot op de dag van vandaag heeft hij geen idee wat er mis is gegaan...

We zijn benieuwd naar de reacties! Ken en Everdien
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Project Schakel 06 feb 2011 08:05 #175233

  • jerry
  • jerry's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6728
Welkom op dit forum.
Als ik het goed begrijp ga je het dek lakken (en niet weer vernissen). Dan volstaat kaal maken, gronden, schraal plamuren, overgronden, voorlakken en aflakken. tussen de lagen schuren. Ontweren is niet nodig. Ontweringswater koop je bij een schilderswinkel of maak je zelf met 100 gr Oxaalzuur (van de drogist) op 1 liter water. Als je gaat vernissen zul je de verweerde plekken 1 of 2x moeten instrijken met ontweringswater en daarna weer afschrapen. Daarna schuren en afwerken zoals je zelf omschrijft.
De scheur of deuk in de bodem zou ik als volgt aanpakken: kaal maken aan de binnenkant en de deuk "uitduwen" als dat nodig is en dan voor alle zekerheid een plaatje hechthout oplijmen met epoxy. De scheur in de bodem kan ontstaan zijn doordat de boot op de trailer als bagagewagen is gebruikt. Zo'n dunne multiplex bodem kan dat niet hebben. Als je de boot altijd droog bewaart op de trailer kun je de buitenkant gewoon schilderen met bootlak, bijvoorbeeld van Epifanes (Mono-urethaan). Beter, maar ook duurder is 2componenten bootlak (DD-lak). Als de boot al een tijd op de trailer ligt, zou ik hem toch een maand in een droge schuur laten liggen alvorens ik zou gaan lakken. Misschien heb je een electrische ventilatorkachel waarmee je de schuur wat kunt opwarmen.
Over de zwaardkast kan ik niets zinnigs zeggen. Als er geen aantasting te zien is: tzt in het water leggen en kijken of er iets lekt. Dat is altijd te repareren.
Hou je ons op de hoogte van de vorderingen? Foto's zijn altijd welkom. Die kun je plaatsen op dit forum als je ergens een "album" hebt zoals op "Mijn Album. nl".
Laatst bewerkt: 06 feb 2011 08:44 door jerry. Reden: aanvulling
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Project Schakel 06 feb 2011 09:35 #175258

  • everdien
  • everdien's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8
Jerry, bedankt voor je reactie. Maar daar gaan we al wat de kennis betreft, haha. Ik wil het dek graag in een blanke lak zetten, zodat je gewoon het mahoniehout ziet. Is dat vernissen of lakken met transparante lak?
Ik zal proberen het ontweringswater alleen lokaal op de aangetaste plekken aan te brengen. Tot nu toe durfde ik dat nog niet aan, omdat ik bang was dat ik van die bleekvlekken zou krijgen.

Wat de schuur betreft: de boot ligt inmiddels al sinds oktober in de schuur. De schuur is onverwarmd. Hoe weet ik nu of het hout goed is om te schilderen? Kan het hout ook te droog zijn? Of juist alleen te vochtig?

Oh ja, ook nog belangrijk: de racestrepen en de naam. Voor de naam wil ik plakletters laten maken. Maar hoe krijg ik de racestrepen mooi op de boot. Geldt eigenlijk ook voor de waterlijn. Hoe krijg je dat mooi strak?

Ik hoor graag weer van jullie. Ga zo nog een laatste stukje schuren :-)

Everdien
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Project Schakel 06 feb 2011 12:34 #175305

  • jerry
  • jerry's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6728
Ik was wat snel met mijn reactie op jouw verhaal over het dek. Ik bedoel met vernissen hetzelfde als blank lakken. Ik ken het product dat je noemt niet, maar op de bus staat vast wel hoe je moet aanbrengen. Je zou ontweringswater kunnen aanbrengen alleen op de vergrijsde plekken, maar na het weer afschrapen zou de kleur (de oorspronkelijke kleur) kunnen afsteken tegen de misschien wat vergeelde kleur van het mahonie. Doe maar een proef, maak daarna de behandelde plek en een stuk er omheen nat met een vochtige doek en dan zie je vanzelf of er kleurverschil is. Het ontweringswater wel heel goed naspoelen.
Het dek van mahonie is van hechthout (multiplex)? Let er dan op dat je niet door de fineerlaag heen schuurt. Dat is mij eens overkomen en dat zag er lelijk uit.
Elders op dit forum is een advies over het schilderen van de waterlijn. Ga je de buitenkant toch in 2 kleuren schilderen?
Als de boot al sinds oktober in de schuur ligt, zou ik het aandurven om te schilderen. Je moet alleen oppassen dat je niet bij een te lage temperatuur schildert. Te droog om te schilderen bestaat niet. Vraag eens advies aan de man waar je je verf koopt. Dat bevalt mij altijd goed.
Met race-strepen heb ik geen ervaring.
Mooier dan plakletters zijn gegoten messing letters. Voor mijn O-jol heb ik ze besteld. Ze kosten plm € 5 stuk in 40 mm hoog.
Plaats je nog foto's? Veel succes gewenst.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Project Schakel 06 feb 2011 13:36 #175316

  • Arent
  • Arent's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2086
Mijn eerste, eigen bootjes waren ook schakels. Altijd droog op de trailer.
De eerste stond gewoon in de jachtlak van Sikkens, zowel onder als boven water. Geen enkel probleem.

(foto kwam ik 10 jaar na verkoop op Marktplaats tegen, niets veranderd B) )
Mahonie verkleurt altijd wat gelig onder de lak, dus om een egaal resultaat te krijgen na kaalhalen, moet je alles schuren. Als het fatsoenlijk hechthout is, is de bovenste fineerlaag redelijk dik, maar je kunt er altijd doorheen, dus pas op! ;)
Ik heb dit voorheen met een bandschuurapparaat gedaan, maar dat is heel gevaarlijk... Tegenwoordig zou ik een excentrische machine nemen met 180, dan duurt het iets langer, maar je krijgt het wel weer mooi, zonder rare krassen of krulletjes.

Biesjes plakken is een kunst apart. Ik heb al heel wat geplakt, en op verschillende manieren, maar het beste gereedschap is een vaste hand en oog voor nette, strakke lijnen.

Succes!

Arent
I'm no bloody tourist.... Ik wenje Hjir!
Laatst bewerkt: 06 feb 2011 13:40 door Arent.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Project Schakel 06 feb 2011 20:16 #175447

  • everdien
  • everdien's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8
Bedankt voor je reactie Arent. Lijkt me geweldig om na 10 jaar je oude bootje weer tegen te komen op Internet. En dan nog in dezelfde lak ook! Daar gaan wij natuurlijk ook voor :whistle:

Ik heb het dek (en de rest ook trouwens) met de hand geschuurd en volgens mij is het zo glad als het maar kan. Geloof niet dat ik krulletjes (?) gezien heb...

Wat die biesjes betreft: doe je dat met waterlijntape?

Verder vroeg ik me af of ik het zwaard gewoon los kan maken, ofdat er dan direct allerlei veertjes en busjes door de boot rollen die ik nooit meer op de juiste plek terug krijg. Moet het zwaard namelijk ook nog schuren en straks lakken.:blush:

Bedankt voor de tips!
Everdien
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Project Schakel 07 feb 2011 17:37 #175581

  • Arent
  • Arent's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2086
Hi,

Als je met de hand schuurt, krijg je alleen rechte krassen. Als het papier fijn genoeg is, zie je ze niet meer terug als je gaat lakken. Zeker niet als ze met de draad van het hout meelopen.
Excenter-schuurmachines maken kleine, ronde krasjes, die je heel lang terug ziet als je te grof papier neemt, of scherp vuil in het papier krijgt.
Zo te horen gaat het bij jullie goed komen.

Biesjes heb ik geplakt en geschilderd. Waterlijntape is een dure optie, maar wel heel sterk. Ik heb veel polyvalken beplakt met vinyltape van 3M, ook niet goedkoop uiteraard ;)

Schilderen is wat meer werk, maar je kan het biesje net zo maken als je zelf wilt, kleur, breedte, alles kan. Meestal plak je een tape zoals de bies bedoeld is. Daaromheen plak je je afplaktape. Daarna haal je het eerste teepje weg en schidert op die plek (wel eerst schuren uiteraard...) Beetje bewerkelijk, maar ja...

Is dit wat? B) Het is mijn eerste Javelin. Tegenwoordig zijn we saai wit met grijs.



Het zwaard van een Schakel heeft geen piefjes, palletjes of veertjes. Op zijn mooist is er een versteviging in het zwaard gemaakt, zodat het gat minder uitslijt, maar dat is geen constructie die uit elkaar kan vallen. Gewoon de bout losdraaien en het zwaard eruit tillen :-)

Gr, Arent
I'm no bloody tourist.... Ik wenje Hjir!
Laatst bewerkt: 07 feb 2011 17:41 door Arent.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Project Schakel 07 feb 2011 20:23 #175643

  • everdien
  • everdien's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8
Hallo,

Heel erg bedankt voor deze adviezen. Daar heb ik veel aan! Dat zwaard moet er binnenkort aan geloven en ik ga de biezen geloof ik maar schilderen. Gave boot trouwens en de naam is veelzeggend :woohoo:

Groeten,
Everdien
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.238 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl