Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: aangetast dek van suprahecht

aangetast dek van suprahecht 19 feb 2003 21:17 #2311

Justus,

Als de lagen eronder nog goed zijn kun je overwegen om de losse fineerlagen af te steken met een scherpe bijtel, goed egaal schuren en er een nieuwe fineerlaag overheen zetten. Zorg dat je ondergrond mooi egaal is en het is van levensbelang dat je met het verlijmen van de fineerlaag met verdikte epoxy geen lucht insluit. Wees daar absoluut zeker van, je fineer komt er anders net zo hard weer af als een soort osmose. Als het dun materiaal is waar je niet zondermeer fineerlagen af kunt halen zou ik de hele plaat vervangen, niks geen geklooi met stukjes repareren als je het blank wilt laten. Dat scheelt in kosten echt niet veel met bovenstaande oplossing, het kost vooral tijd. Als de losgekomen lagen overigens niet zacht zijn en je wilt echt besparen kun je overwegen om de lagen GOED te drogen en te persen/verlijmen met epoxy.

De reparatie aan je boeg: altijd zo veel mogelijk vullen met soortgelijk materiaal (hout) en alleen verlijmen/kieren vullen met epoxy. De massieve delen van je boot werken, epoxy niet, alleen vullen met epoxy gaat op den duur fout. Bovendien laat massief hout zich mooi in model schuren, epoxy veel minder.

Donkere plekken in mahonie duidt op rot of iets wat er tegenaan zit. Dat weet je zeker als je met een schroevendraaier voelt dat het zacht is. Rotte plekken altijd ruim verwijderen (anders gaat de schimmel na de reparatie gewoon verder) en vullen met nieuw hout. Let er op dat je in een lattenbouw romp niet zomaar een stukje lat kunt vervangen, laat het op zijn minst schuin overlopen in de overblijvende lat. Rot hout wordt veroorzaakt door vocht. Zorg dat je hout na beschadigen niet (te) nat wordt, of werk een beschadiging meteen bij met verf of plakband. Verder helpt een UV-filter lak tegen het vergelen van je hout.

Houd er rekening mee dat epoxy NIET UV-bestendig is, werk dus niets af met epoxy, altijd afdekken met een UV-filterlak.


Marcel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.228 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl