Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Rubberen Teakdek

Rubberen Teakdek 24 aug 2012 06:35 #312396

 • pdeboer
 • pdeboer's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 94
het wordt tijd mijn teakdek een onderhanden te nemen. Boot is van 1993, zeer weining gebruikt (veel in de hal gestaan) doordat vorige eigenaren zijn overleiden en de laatste niet kon zeilen (echt waar!).
Het is een Jeanneau 42.1 met volledig teakdek. het teak ziet er nog vrij goed uit en ik heb de deksel van de ankerbak mee naar huis genomen om hierop te testen c.q. te oefenen alvorens het hele dek aan te pakken komende winter.
Met de Fein multitool heb ik de kitnaden verwijderd en ik moet zeggen dat dat wel goed ging en er gelukkig nog voldoende diepte in de groeven zit (zo'n 8mm). deze ga ik met Simson kit inrubberen.
Het teak heeft wel aardig wat groeven en nu vraag ik mij af of ik deze ligt moe opschuren voordat ik ga rubberen of dat ik dat er allen maar na het kitten moet doen.
aanvalsplan nu is:
- alle rubber verwijderen
- laatste restjes in de naden met de hand en schuurpapier weghalen
- naden schoonmaken als laatste met aceton
- primer aanbrengen
- naden afplakken (de meningen lijken verdeeld of dat nodig is)
- inrubberen
- kit afstrijken met plamuurmes (wel of geen sop gebruiken?)
- tape gelijk verwijderen
- lang laten drogen
- teak inc. kitnaden schuren

Lijkt jullie dit de juiste aanpak of zie ik dingen over het hoofd?
Heeft iemand tips?
alle hulp is natuurlijk welkom.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 24 aug 2012 06:55 #312421

 • trotti
 • trotti's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7646
Volgens mij is dat juist.

Door het teak incl de rubbernaden te schuren krijg je weer een mooi vlak dek en het scheelt dubbel werk.
Overigens, als de kitnaden erg dik zijn kan je het meeste er ook afsteken met een scherpe beitel voordat je gaat schuren.

Groeten,
Johnnie
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 24 aug 2012 09:10 #312498

 • heesterman
 • heesterman's Profielfoto
Als je wil afstrijken dan is tapen slim.

Maar als je mooi ononderbroken kan kitten dan hoef je niet af te strijken. Dan hoef je ook geen kit weg te schuren, kan je volstaan met afsteken met het fein afsteekmes

Die laatste methode scheelt heeeeeeeel veel tijd en kromgebogen geemmer maar hangt echt af van hoe goed je kan kitten.

Oh, en als je een heel dek gaat doen, koop een goede electrische kitspuit en gebruik 600ml worsten. Vergeet met de hand kitten, dan doe je een tot twee worsten per dag en de rest lig je verkrampt op de bank.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 24 aug 2012 09:36 #312506

 • Herman
 • Herman's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2127
Ik zou het persoonlijk doen zoals Simson het beschrijft in zijn informatiebladen:

www.bostik.nl/uploads/pdf/6356...kdeck_NL_low_res.pdf

www.bostik.nl/uploads/pdf/STNL...L2003_MSR_DC_ZW_.pdf

Je vergeet in ieder geval de nadentape, om 3vlaks verlijming te voorkomen, en gebruik geen aceton maar hun reiniger.

Gebruik extra kit, laat dus een kleine "bel" bovenop de naad staan, aangezien de kit behoorlijk krimpt.

Het gebruik van zeepsop is alleen maar geklooi. Het wordt hoe dan ook toch wel een beetje een rommeltje. Dat is na de schuurbeurt weer opgelost.

Tips:
-luchtspuit of elektrische spuit gebruiken, zoals Sven al meldde. Anders gaat het echt niet opschieten.
-houd de luchtvochtigheid in de gaten (75% max). Temperatuur is nu OK.
-overweeg een kit te gebruiken welke geen nadentape nodig heeft, geen primer nodig heeft, en minder krimpt (Teak Deck Systems, via www.dmpt.nl)
-overweeg een goede schuurmachine (Mirka Ceros, www.slimmerschuren.nl) met bijbehorend papier te kopen, met een hobbymachine een dek doen is een taaie klus. Dan zit je nog langer voorover gebogen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 24 aug 2012 09:56 #312510

 • rsv
 • rsv's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1909
Als de temperatuur wat minder is (winter) helpt het veel als je de tuben in warm water laat opwarmen.

Ik heb vroeger veel met sikaflex gewerkt,en wij deden dit altijd.Ook met luchtdrukspuit.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 24 aug 2012 10:36 #312528

 • TomD
 • TomD's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 337
dat van die naden onderin tapen is onontbeerlijk, en inderdaad het werken met grote worsten (of je nu handmatig of elektrisch kit) is erg handig. En als je niet goed kan kitten, zou ik zeker de naden afplakken aan de zijkant, want dat scheelt een hele hoop schoonmaak/afschuurwerk. Ik heb het zo gedaan: naden uitsnijden (idd met beitel en stanleymes), uitschuren (stokje in de goede maat met schuurpapier beplakken bijv.), reinigen met aceton (dat kan je niet in alle soorten plastic bakjes bewaren kwam ik achter) :blink: , tapen onderin, naden afplakken, kitten (goed onderin de naad spuiten ivm lucht), afstrijken met een plamuurmes waar je een lichte ronding in geslepen hebt op de goede maat van je naad (zodat je een licht bolle naad krijgt), tape weghalen (niet te lang mee wachten!).

Ik denk dat een prof het makkelijker kan, maar zo kan iedereen het, ook ik met linkerhanden. andere tips: draag latex handschoenen, maar altijd een paar paar over elkaar heen, zodat je vieze uit kan trekken en dan meteen schone aan hebt. Zorg voor genoeg lappen en reinigingsmiddel voor je gereedschap. En maak een goed plan over hoe je kit want je kunt er natuurlijk niet meer overheen lopen, tenzij je wel hele brede planken hebt (had ik). Op deze wijze heb ik 400 meter naad in twee dagen gedaan. Was wel stuk aan het eind trouwens (ik dan) :S

grt Tom.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 24 aug 2012 15:13 #312598

 • heesterman
 • heesterman's Profielfoto
A propos voorovergebogen:

Werkbroek met ingenaaide kniebeschermers, dan hou je het heel wat langer vol. En dan bedoel ik geen stratenmakersdingen, die in een werkbroek zitten lekkerder als je staat.

Ik heb mijn dek gekit met een luchtspuit, voornamelijk omdat ik al een compressor had. Als je die nog moet kopen dan is electrisch slimmer, de luchtslang sleep je door de kit en geeft zo extra geklieder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 24 aug 2012 15:36 #312610

 • wimpy
 • wimpy's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 229
Hoe ik het zelf deed op mijn 40 voets kits 1977; Start 1998-1999.
Rubber verwijderd, voegen NIET getaped, niet gereinigd met wat dan ook. Van Polyservice 300 ml tubes Polymeer constructiekit gebruikt. Deknaden afgeplakt, kit met smal soepel plamuurmesje ingedrukt. Van de kitresten afblijven tot volledig uitgehard daarna tape verwijderen.
Door het aftapen is zwaar schuurwerk overbodig. 2000-2005 Aan de Midd. zee gelegen/ gevaren ( heet )! 2012 boot verkocht met de teaknaden in absoluut prima staat! Gezondigd tegen alle standaard opvattingen, sorry.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 25 aug 2012 08:42 #312765

 • pdeboer
 • pdeboer's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 94
Heren, dank voor alle goede tips, die neem ik me zeker ten harte! het gebruik van de nadentape is me afgeraden door de anrhemse fijnhouthandel ivm de flexibiliteit van de kit (zij hebben het deel waar ik nu meer aan de slag ben gezien). overigens heeft met in de ortiginele naden ook geen tape, wel direct op het dek geplakt. Is ook een boot die in serie is gebouwd en waar teak niet standaard was.

ik ga een stuk met tape en een stuk zonder tape doen als test maar wanneer verwijder je nu de tape. Ik zie c.q. lees het meeste over het direct verwijderen na het afstrijken. Geld dat dan ook voor het wegstrijken van de overtollige kit nadat je deze hebt afgestreken zonder afplakken? Wordt anders wel heeel veel schuurwerk.

Compressor heb ik ook en daar zal ik een kitspuit bij halen. industriële schuurmachine zal ik gaan huren icm stofzuiger :-)

Het rubberen zie ik niet als heyt grootste euvel, wel het echt schoon krijgen van de naden die bij mij 5,5 tot net geen 6mm breed zijn. met de fein haal je veel weg maar er blijft aardig wat naden-schuurwerk over helaas. tips daarvoor zijn welkom, ik ga er van uit dat het echt schoon moet zijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 25 aug 2012 09:07 #312773

ik heb lang geleden iemand geholpen met opnieuw kitten. wij hebben niets afgeplakt , lekker volkliederen en je moet het teak toch schuren. als (voor de grote stukken) hebben we een parket schuurmachine gehuurd, de rest met de band schuurmachine. het grote voor deel van de parket is dat je het staande kunt doen. als kit hadden we een "professionele" kit van bison, twee componenten. was "overgebleven" van het vloeistof dicht maken van een fabrieks vloer.
dat ik een pokerface nodig had om de zin van het zijn weer te ontdekken......

ZF-Team, 08-04-2014: De boot van sietse-ten is teruggevonden op zee maar zonder hem aan boord. R.I.P.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 25 aug 2012 09:33 #312782

De teakdelen aftapen is dubbel werk en niet nodig. Je moet achteraf toch schuren. Ik raadje aan om de kit niet af te messen maar juist stevig in de voeg te drukken waarbij je een smal plamuurmes heel vlak houdt. Hiermee zorg je ervoor dat de hele voeg goed gevuld is en en eventueel luchtbelletjes of holtes worden dichtgedrukt. Hierna zal de kit enigszins bol op de voeg staan. Niet meer aankomen. Nadien afsnijden met bijvoorbeeld een behangafsteekmes en schuren.

Het principe van de tape onderin de voeg is heel simpel. De kit in de naad moet instaat zijn om het krimpen en uitzetten van de teak deeltjes door zijn elastisiteit te kunnen opvangen. Vergelijk het met een elastiekje. Dat kun je simpel uitrekken, het zit immers maar aan twee zijden vast, je beide handen. Stel je nu voor dat het elastiek op een ondergrond zit vastgelijmd en ga er dan weer aan trekken. Dat gaat dus niet en ergens gaat er iets kapot. De theorie is dat de kit aan de onderzijde verticaal zal inscheuren, de praktijk is dat het slechtste hechtvlak zal loslaten. Uiterraad is dit allemaal afhankelijk van de kwaliteit van de kit en vooral ook van de breedte van de dekdeeltjes. De theorie blijft echter hetzelfde waarmee je mag concluderen dat een tape onder in de naad altijd beter is dan geen tape.
Henny (Team Zeilersforum.nl)

It is when you are riding out your first gale in a boat you have built yourself that you wonder about some of the doubtful workmanship that went into her - John Guzzwell

www.fram.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 25 aug 2012 10:10 #312794

 • Herman
 • Herman's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2127
Bovendien, als er problemen ontstaan, dan zal Simson (wellicht) terecht wijzen op de technische documentatie.

Dus als je het niet wilt gebruiken, dan zou ik andere kit kiezen.

Op de site van dmpt staat trouwens een redelijk handig schuurklosje, om de naden te schuren.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 25 aug 2012 10:44 #312803

Bedankt voor de tips als alles meezit dan heb ik binnen kort ook zo mega klus
Alweer 5 jaar en 10 mmaanden lid, de Rev is een gepasseerd station, daarom heb ik Faran gevraagd om mijn eigennaam als scherm naam te gebruiken.
Rob Bosman was dus Rev.
SV Second Chance de bouw van onze eigen hout epoxy catamaran, 12 m x 6m
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 25 aug 2012 10:45 #312804

 • TomD
 • TomD's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 337
Ik heb trouwens toen sikaflex pro 2 HP gebruikt, is een stuk goedkoper maar heeft betere eigenschappen dan de gewone sikaflex voor teak dekken (het rekt veel meer bijvoorbeeld).

Grt Tom.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 25 aug 2012 13:52 #312837

 • wimpy
 • wimpy's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 229
Als vervanger voor de Fein met beiteltje heb ik een flinke 3-kante verf- schraper gebruikt waarvan de 3 punten afgeslepen zijn naar 5x5 mm. Weinig of geen gevaar van uitschieten en effectief. Als het rubber op deze manier is verwijderd zijn de groeven brandschoon. Overigens, het tapen van de naden is met name voor nieuw teak dat nog " werkt ".

Suc6.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 25 aug 2012 14:12 #312841

 • pdeboer
 • pdeboer's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 94
Noballast schreef :
Het principe van de tape onderin de voeg is heel simpel. De kit in de naad moet instaat zijn om het krimpen en uitzetten van de teak deeltjes door zijn elastisiteit te kunnen opvangen.

Ik snap je heldere toelichting. Enig idee hoe het komt dat er origineel op mijn dek ook geen tape is gebruikt? Zou niet moeten liggen aan het merk kit, het princiepe blijft hetzelfde.

Tje, welke tape neem ik nu, 4 mm is te smal en 6mm op de meeste plaatsen te breed...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 25 aug 2012 14:15 #312842

 • pdeboer
 • pdeboer's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 94
wimpy schreef :
Als vervanger voor de Fein met beiteltje heb ik een flinke 3-kante verf- schraper gebruikt waarvan de 3 punten afgeslepen zijn naar 5x5 mm. Weinig of geen gevaar van uitschieten en effectief. Als het rubber op deze manier is verwijderd zijn de groeven brandschoon. Overigens, het tapen van de naden is met name voor nieuw teak dat nog " werkt ".

Suc6.
Tja, ik had al gelezen over het zelf maken van de schraper maar ik weet niet hoe vast jou rubber zat maar bij mij zit het op de meeste plaatsen (gelukkig) muurvast... Ik heb het idee dat ik dan net hele dek eruit trek :-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 25 aug 2012 14:36 #312851

 • heesterman
 • heesterman's Profielfoto
Schrapen is een goed idee.

Normaal raad ik ipv schrapers de sandvik krabber aan maar daar kan je niet makkelijk de punten afslijpen, is hardmetaal.

Maar schrapen zou heel goed sneller kunnen gaan dan schuren en flink voordeliger kunnen zijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 25 aug 2012 16:35 #312905

Toen ik mijn teakdek renoveerde was de boot 25 oud waardoor op de meest belopen plaatsen zo'n 5mm teak was weggesleten. Dus nog maar nauwelijks enige kitdikte aanwezig. In die,tijd waren er nog niet die mooie multitools van tegenwoordig, zoals de Fein. Dus behalve dat de kit eruit moest, moest ook de groef dieper worden gemaakt. De dekdeeltjes bleken in de groef met rvs nieten te zijn gemonteerd. Schrapen en frezen bleek niet mogelijk omdat de nietjes daarvoor in de weg zaten. Uiteindelijk is het gelukt met een omgebouwde lamellofrees, dat in feite een circelzaagje met widia tanden is. De eerste paar meter vlogen de zwakste tanden mij om de oren maar de rest van de nieten moesten het toch afleggen tegen het zaagje.

Ik heb de renovatie uitgevoerd in een koude botenhal in Harlingen en de nieuwe kit (zonder tape) in het voorjaar aangebracht bij goede omstandigheden. Ook in dit dek zat oorspronkelijk geen tape en het schip was gebouwd bij een gerenomeerde werf, Huisman in Vollenhove. Dus mijn gedachte was dat als zij dat zo deden en dit al 25 jaar prima had gefunctioneerd, waarom zou ik dat dan anders willen doen door wel tape in de groef te willen gebruiken. Ook toen al tegenstrijdige adviezen dus.

2 jaar later stond de boot 6 weken op de kant in Malta tijdens een extreem hete zomer. Dat heeft het dek geen goed gedaan en op diverse plaatsen was onthechting zichtbaar. Daarna hebben we nog twee jaar in Griekenland en Turkije gezeild. Alvorens de boot weer naar ons koude kikkerlandje te zeilen moest het dek opnieuw gerubberd worden. De boot lag op Corfu en de omstandigheden waren uitstekend, dwz. warm en droog en ook het dek bleef droog vanwege het dekzeil over de hele boot. Schrapen ging nu wel goed (de nieten waren immers verdwenen) met een op maat gemaakte driekantige schraper en de slijpsteen bij de hand om de zaak scherp te houden.Nu wel volgens de regels der kunst met een tapeje onderin de voeg. Sindsdien geen problemen meer gehad.

Niet dat ik ooit nog een teak dek zou willen hebben, maar ik zou altijd wel een tapje toepassen. Overigens was bij mij de groef ook wat breder geworden en het tapeje te smal. Ik heb er gewoon 2 tapejes in geplakt.
Henny (Team Zeilersforum.nl)

It is when you are riding out your first gale in a boat you have built yourself that you wonder about some of the doubtful workmanship that went into her - John Guzzwell

www.fram.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 26 aug 2012 08:16 #313047

 • wimpy
 • wimpy's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 229
@pdeboer:
Als je de afgeslepen 5x5 hoekjes iets naar het handvat toe buigt dan trek je de rubber er prima uit. Geen angst om het dek mee te trekken! Ander voordeel van de hoekjes is ook dat je er één op de maat van een groef kan slijpen b.v 5 diep en 5,5-6 breed.
Laatst bewerkt: 26 aug 2012 08:17 door wimpy.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 29 aug 2012 18:40 #314553

 • pdeboer
 • pdeboer's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 94
Ok, ik heb alle adviezen ten harte genomen en vandaag het ankerluik opnieuw in het rubber gezet. Wat viel op?
- de Fein was echt fijn! Eerst rubber verwijderen met het speciale mesje en daarna op laag toerental met een speciaal blad voor het verwijderen van voegen (ja echt waar), de resjes weggehaald. Alles met de fein dus.
- schoonmaken met aceton, primer en kitten maar.
- van kitten krijg je kramp in je armen (ik wel).
- na het gladstrijken niet meer aankomen hebik geleerd
- die naden vretenkit...
- nu maar ff een weekje wachten en dan schuren
Ik heb een proefstukje ingekit van twee stukjes teak, die geven me een beetje indicatie mbt het uitharden.

We zullen zien... Nogmaals dank voor de adviezen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 31 aug 2012 03:51 #315029

 • koko
 • koko's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 13555
Van het kitten weet ik weinig, maar heb nog wel een tip qua schuren.
Met een flinke slangenklem om het huis heb je een soort van beugel waar je met een vork een stok aan kan maken. Je moet even zelf bij elkaar knutselen, maar dan kan je met vlakschuurmachine je dek schuren terwijl je zelf kunt staan. Lijkt me veel fijner qua houding en qua schuurwerk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 31 aug 2012 09:57 #315156

 • heesterman
 • heesterman's Profielfoto
Komtienumee :)

Dat ik daar niet aan gedacht heb, grmpf!
Maar misschien ga ik nog eens de boel fijn opschuren, tis kurk en dat wordt met fijn geschuurd oppervlak minder snel vuil.

Meteen even doordenken, ik heb een festo rotex, daar wil ik dan wel aan de achterkant twee zwenkwieltjes bij zodat ik het geheel mooi vlakliggend kan afstellen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rubberen Teakdek 20 nov 2018 14:57 #998549

 • dekim
 • dekim's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7
Hoi, even een vraag aangaande het schuren.....welk speciale blad was dat??? Om de restjes schoon te schuren bedoel ik.

Vriendelijke groet
dekim
dekim
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.318 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl