Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Boek: Onderhoud houten schepen (waarschepen)

Boek: Onderhoud houten schepen (waarschepen) 14 apr 2004 11:17 #3703

  • heesterman
  • heesterman's Profielfoto
Hallo Floris,

Om even te beginnen met de zijkanten van de kajuit, laat jezelf niet verleiden tot het opplakken van een laag triplex! Het is een snelle en relatief goedkope manier om weer fraai hout te zien maar het is een aantasting van de ziel van de kajuit. Daarbij is het niet de makkelijkste klus om mee te beginnen. Tijdens mijn kluswerk loop ik elke keer langs een kwartton waar het bij gedaan is en die ziet er mede door die dubbeling tamelijk troosteloos uit. Zolang het hout niet rot of gedelamineerd is zou ik gewoon het lakwerk goed bijhouden en er verder niets aan doen.

Als er wel slechte plekken in zitten is het goed om er vers hout in te zetten. Overleg in dat geval met een andere waarschipper of houtfanaat over jouw specifieke situatie. De meeste waarschipper willen vaak wel even naar de boot van een collega kijken, mezelf incluis (mits een beetje in de buurt).

Ook lijkt het me iets om over na te denken of het slim is nu nog met groot onderhoud te beginnen. Als je nu begint kom je misschien erg in de verleiding om het een en ander af te raffelen.

Het onderwaterschip in epoxy zetten is prima maar ik zou het alleen doen als je het zo wie zo kaal moet maken. Als de verf nog goed vast zit kun je prima volstaan met een vers laagje van dezelfde soort.

Ik heb op de hiswa een keer een kopie van een ANWB uitgave over scheeps onderhoud gekocht. Ik vond dit een erg prettige informatiebron om mee te beginnen.

Verder is op dit forum al erg veel geschreven over algemeen onderhoud, doe er je voordeel mee!

Sven Heesterman
kwartton Iduna
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Boek: Onderhoud houten schepen (waarschepen) 15 apr 2004 20:02 #3707

Ook ik heb mijn kajuit-zijkanten gefineerd, dat waren 2 mm Sipo-mahonie stroken, het verwerken is goed bevallen en geeft een mooi resultaat. Ik heb gelijmd met (verdikte) epoxy, dan heb je wat tijd en zit het niet meteen vast. Bovendien zuigt het fineer een deel van de epoxy op, als je nadien van buiten ook een laagje dunne epoxy zet is je fineer door-en-door geconserveerd. Laat gerust een laagje epoxy tussen de te verlijmen vlakken zitten, pers niet alles er uit, beide oppervlakken zuigen de epoxy weg en als de laag te dun is houd je alleen vulstof over als 'lijm' wat niet bevordelijk is voor de verbinding.

Gebruik een voldoende dikke persplaat uit één stuk om het fineer er strak op te krijgen. Ik heb gewerkt met 10mm meranti-multiplex en dat beviel goed. Je hebt een beperkt aantal klem-punten (achter, voor-schotje en om je ramen), de kracht van je lijmklemmen moet dus goed verdeeld worden, neem daarom geen spaanplaat oid, dat verdeelt de kracht niet genoeg. Wees slim en leg tussen je fineerlaag en persplaat een dun laagje plastic, bijv. opengeknopte komo oid, anders lijm je de persplaat aan het fineer vast.

Ik werk met epoxy altijd ver onder de 15 graden want Nederland+winter, maar stook de boot een paar dagen lang van binnenuit warm met een elektrisch kacheltje en dek het buiten af met een plastic zeil om de warmte vast te houden. Niet optimaal, maar het lijkt voldoende. Een te koude epoxy hardt niet goed uit, je houdt recidu over aan het oppervlak waar je later last van krijgt ivm hechting van je lak.

Gebruik altijd een blanke lak met goed UV filter, epoxy kan nl. absoluut niet tegen UV, als je lak het niet filtert zal je epoxy-geïmpregneerde fineerlaag snel vergelen. Ik heb Poly-urethaan lak met UV filter gebruikt, bevalt prima, maar ook conventionele lakken zouden volgens mij moeten voldoen.

Zo maar wat wenken, leuke klus, succes.

Marcel Wigman
Kwartton "Tristan"
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Boek? anwb? 27 apr 2004 13:13 #3758

  • heesterman
  • heesterman's Profielfoto
Hallo Floris,

De anwb uitgave is een kopie (gekocht op de hiswa) van een eerder eenmalig door hun uitgegeven magazine en stipt vooral het basisonderhoud aan. Jouw vragen gaan toch wat verder. Ik ben nog geen boek met onderhoudadvies voor houten schepen tegen gekomen.

Ik denk dat het er voor jou in eerste instantie om gaat of er technische reparaties nodig zijn, bijv. wegens rot of delaminatie of dat het puur om verfraaiing gaat.

Rot hout kun je het beste resoluut verwijderen zodat groei van de aangetaste plek gestopt wordt. Delaminatie hoeft misschien(!) niet acuut aangepakt te worden maar blijft dan een aandachtspunt. Het verdient hoe dan ook een goede bezint eer ge begint! Spreek dit goed door met collega waarschippers (mail me evt. je telefoonnummer via onderstaande knop) en laat het bij twijfel door een prof doen.

Het blijft uiteraard lastig een probleem op afstand te bespreken, een kiekje van de situatie kan al veel duidelijk maken!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

*link* boot boeken 06 mei 2004 10:50 #3792

  • heesterman
  • heesterman's Profielfoto
Hallo Floris,

Vond net deze site: boatbooks.co.nz

Staat ook wat over hout!

Sven
Kwartton Iduna
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Een oude koe uit de sloot 03 juni 2008 13:01 #33689

  • trotti
  • trotti's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8184
Heren en Dames mede-enthousiastelingen,

Ik ben van al jullie opknapverhalen ook weer enthousiast geworden om eens lekker met hour aan de slag te gaan om mijn ooie bootje nog mooier/handiger te maken! Zo wil ik onder andere wat opbergruimte maken.

Om dit goed aan te pakken wil ik graag wat ondersteuning hebben door middel van een naslagwerk oid. Op internet ( vroegah in de ouderwtse watersportwinkel) heb ik dit boek gezien:
http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_DisplayProductInformation-Scnd?BOL_OWNER_ID=666841023&Section=BOOK&scnd=list

Hebben jullie ervaring met dit boek? Is dit een aanrader? Hebben jullie een ander voorstel??

alvast bedankt voor jullie reacties!

Groeten,
Globe_Trotti
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Boek: Onderhoud houten schepen (waarschepen) 03 juni 2008 18:01 #33706

  • heesterman
  • heesterman's Profielfoto
Ik heb het en het is een hele goeie om heel breed een goede indruk te krijgen van wat er allemaal mogelijk is. Op detail vind ik het iets te weinig info maar heb zeker geen spijt van de aanschaf.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Boek: Onderhoud houten schepen (waarschepen) 09 juni 2008 07:18 #34006

  • trotti
  • trotti's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8184
Het boek bleek moeilijk verkrijgbaar te zijn.... Er wordt druk overlegt bij de uitgever om een nieuwe druk uit te brengen. Bij Donner Rotterdam (Selexyz) hebben ze even naar een coolega gebeld en het boek uit Den Haag laten komen! Vanmiddag dus weer wat te lezen!!!

Het wort denk ik een moeilijke keus:
- verlieswedstrijd van NL kijken
- boek bestuderen over klussen aan m'n boot...
:roll:

Groeten,
Globe_Trotti
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Boek: Onderhoud houten schepen (waarschepen) 10 juni 2008 06:56 #34087

  • trotti
  • trotti's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8184
Binnen!!

Op het eerste oog ziet het er goed uit met wat basis begrippen en algemene zaken. Er wordt idd niet echt op detail ingegaan.

Verder kan ik weinig meer vertellen, want ja... 3-0 :lol:

Groeten,
Globe_Trotti
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.110 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl