Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: onderkant v.d. mast is rot

onderkant v.d. mast is rot 21 juli 2004 06:57 #4169

  • heesterman
  • heesterman's Profielfoto
Hallo Verdegaal, Bram,

Even wat kanttekeningen bij deze kwestie.

Brams uileg over het krachtenspel is niet geheel correct. De mastvoet heeft als enige functie het fixeren van de onderkant van de mast op de boot zodat hij niet kan verschuiven, en bij een strijkbare mast het scharnieren mogelijk te maken. ***TOEVOEGING 18 08 2004***: Sommige rond- en platbodems hebben geen zijstagen, daar zorgt de mastvoet wel voor zijdelingse kracht opvang!!!

Het nieuw te verlijmen hout kan ook gewoon met de nerf in de lengterichting van de mast geplakt worden(met epoxy), en hardhout is niet noodzakelijk.

Het maken van een schoen of mof om de onderkant van de mast is onverstandig, dit vergroot de kans op rot aanzienlijk, zelfs als er zeer zorgvuldig met epoxy gewerkt wordt. Langs de mast komt aardig wat water naar beneden en als er een holte tussen de mof en het hout zit dan weet dat water hem te vinden. De houtrot die hier onstaat kun je dan niet zien.

Kijk voor meer info over mastreparatie op het waarschippersforum, daar is al het een en ander geschreven.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: onderkant v.d. mast is rot 18 aug 2004 18:01 #4276

  • heesterman
  • heesterman's Profielfoto
De optie van Pieter kan, maar als je een goede schuinte wil moet je soms de helft van de mast onder het scharnier wegzagen.

Ik zou eerst rigoreus het rotte hout wegfrezen/beitelen/boren en daarna nieuw pas gemaakt hout terug plaatsen met epoxy.

Als het om precies het scharnierpunt gaat kun je overwegen in het nieuwe scharniergat een rvs buisje te lijmen (uiteraard met epoxy) Dan kan die weer erg lang mee.

Let op dat je de passing voor epoxy niet te nauw is of te krachtig geklemt wordt, om goed te lijmen is er wat laagdikte nodig.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.207 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl