Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Roest tussen teak- en onderdek - het hele plaatje

Roest tussen teak- en onderdek - het hele plaatje 20 juli 2013 05:42 #417418

Hey iedereen,

Zoals velen onder jullie onderhand wel zullen weten omwille van mijn vele posts met vragen hieromtrend ben ik dus bezig met het herkitten van het teak dek op m'n boot. Het dek is gelegd op een stalen onderdek, en omwille van heel wat achterstaand onderhoud waren de kitnaden in redelijk slechte staat. Hoe langer en hoe aandachtiger ik naar elke vierkante centimeter kijk echter, hoe groter me de kans lijkt dat er water (een beetje of heel wat, ik heb er het raden naar) moet kunnen tussen de naden zijn gesijpeld. Ik weet niet hoe goed het onderdek was behandeld en hoeveel water er precies is onder kunnen komen, maar wat roest lijkt me niet onwaarschijnlijk na het lezen van vele horrorverhalen hierover...

Hoewel er zeker plannen zijn om het hout te slopen en te vervangen met een mooi stalen dek, is de harde realiteit dat hier momenteel noch tijd, noch geld voor is. Daarom vroeg ik me af wat nu preciés de verschillende stadia zijn van het insijpelen/inroesten van het onderdek en wat hiervan de gevolgen zijn op korte en lange termijn.

Momenteel is er nog nergens van binnenuit roest zichtbaar. Mijn hoop is dan ook dat door het herkitten van het dek (hoewel dit natuurlijk maar een pleister op een open wonde is) het onvermijdbare nog wat kan worden uitgesteld. En dat door me goed te informeren ik goed kan inschatten wanneer het punt is aangebroken dat vervanging écht noodzakelijk is ipv aan te raden.

Alvast bedankt!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Roest tussen teak- en onderdek - het hele plaatje 20 juli 2013 07:02 #417440

 • MoonRiver
 • MoonRiver's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1571
Zover ik weet is 1cm roest gelijk aan ongeveer 1 mm ijzer, dus als je de dek zichtbaar omhoog komt (of aan de binnnenkant bollingen ontstaan onder de verf) op bepaalde plaatsen weet je dat daar veel roestvorming is. Zolang dat niet gebeurt op plaatsen waar veel spanning op het dek staat kan een dek met wat roest best wat hebben, maar in de buurt van puttingen zou ik er zeker wel wat aan doen.
Roest gaat bij aanwezigheid van vocht gewoon door met vreten, dus op de lange duur komen er vanzelf lek plekken binnen, maar duwt het ook je schip structureel uit elkaar op bijv. de romp dek verbinding als je pech hebt, en dan weet je dat je echt aan de beurt bent...
Piraat -> Laerling -> Wibo 740 -> Zeilsloep -> Wibo 835 -> Bakdekkruiser -> Taling 30 -> Taling 32 :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Roest tussen teak- en onderdek - het hele plaatje 20 juli 2013 07:16 #417443

 • Apae
 • Apae's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5093
Ik zou, voordat je aan het kitten slaat, op de plekken met roest flink wat lijnolie naar binnen laten lopen. Dat bindt de roest wat, en conserveert het staal zo goed en kwaad als mogelijk is.
Gebruik een slangetje oid zodat je het niet op de te kitten houtnaden krijgt, want dat vermindert de hechting van de kit weer.
Op mijn luxe motor heb ik indertijd alle roest met lijnolie behandeld, en ben pas een jaar later gaan bikken, zonder iets anders te doen aan conservering. De roest sloeg je er zo af, en er resteerde keurig blanke plaat die gelijk geschilderd kon worden.
Believe me, my young friend, there is NOTHING--absolutely nothing--half so much worth doing as simply messing about in boats
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Roest tussen teak- en onderdek - het hele plaatje 20 juli 2013 07:33 #417449

Bedankt voor de tip! Blijft die olie er dan ook niet gewoon in staan gezien er geen afvoer tussen het dek zit? Een paar liter olie op het laagste punt lijkt me ook niet ideaal... Verder heb ik er het raden naar waar er riest zit en hoeveel, dus ik zou op verschillende plaatsen moeten blind injecteren.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Roest tussen teak- en onderdek - het hele plaatje 20 juli 2013 11:07 #417469

Ik denk dat het kitten van de naden net zoveel geld aan materiaal kost als het dek volledig verwijderen, en het stalen onderdek gewoon in de twee componenten verf te zetten. Het is wel iets meer werk, maar je hebt 100% zekerheid, zichtbaarheid, en je hoeft maar 1 keer kosten te maken. Er gaat best wel veel kit in zo'n dek naadje zitten.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Volgende doel: Deelname aan de Vendee Globe van 2020
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Roest tussen teak- en onderdek - het hele plaatje 20 juli 2013 12:30 #417480

Ik vrees echter dat het simpelweg verven van het onderdek niet zal volstaan. Verder zitten er ook honderden schroeven muurvast in die de plankjes vasthouden. Hout weghalen zou dus willen zeggen ook meteen onderdek "uitslijpen" en nieuwe platen inlassen. Oneffenheden wegwerken, primer en 2C verf. Een werk waarmee je in een loods een hele winter/zomer bezig bent, me dunkt. Kostenplaatje daarbij wordt dan werkgerief, loods standplaats, kraankosten, vervoerskosten van/naar de loods (is er geen dicht bij huis), staalplaten, lasser werkuren, plamuur, primer, 2C verf,...

Je zit meteen weer goed voor een aantal decenia mits het nodige onderhoud wordt uitgevoerd, maar in het licht van de huidige renovatiewerken die al nodig zijn om de boot gewoon presentabel en zeilklaar te krijgen kies ik hier toch graag voor de paar 100€ aan kit.

Het is waar dat het gek werk is om dubbel te doen, maar vandaar dus dat ik met deze thread wat overzicht hoopte te krijgen op hoe dat wegroesten juist plaats vindt. Als ik het binnendringen van water kan elimineren en op die manier het roestproces zodanig kan vertragen dat er weer een paar jaar plezier inzit zou dat geweldig zijn. De miserie hiermee is dat het gewoon onmogelijk lijkt om het onderdek te controleren... Moest op een of andere manier duidelijk te krijgen zijn dat het onderdek nog in redelijke staat is zou ik natuurlijk kiezen om het hout gewoon te slopen...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Roest tussen teak- en onderdek - het hele plaatje 20 juli 2013 13:26 #417486

Voor roest te krijgen is niet alleen water nodig,........ook zuurstof. Dus als er al roestvorming is zal dit niet stoppen na het dichten van de naden. Enhu lassen kun je leren dus scheelt weer kosten voor een lassertje
Schippert met de Windfall, Hurley 800
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Roest tussen teak- en onderdek - het hele plaatje 20 juli 2013 13:35 #417488

 • Wallaby
 • Wallaby's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 9492
Orchidus, ik heb destijds met een refitje mijn dek voor 4 jaar kunnen rekken, maar dan nu toch aan de bak om het allemaal weer in goede staat te krijgen. Of ik de kosten voor de refit van destijds het helemaal waard vind, misschien had ik 4 jaar geleden net zo goed kunnen beginnen met de restauratie. Ondanks de refit wist ik gewoon dat het dek aan het minderen was en dat ik toch aan de bak moest binnen afzienbare tijd. Gaf weliswaar de mogelijkheid om geld te gaan reserveren voor het nieuwe dek, maar achteraf misschien toch eerder aan de slag gemoeten. Ervaringen van mensen met teakdekken is toch dat het uiteindelijk altijd tegenvalt als je het teak gaat weghalen, je ziet lang niet alles. Ik begrijp heel goed je dilemma, je zal voor jezelf de keuze moeten maken tussen tijdelijk oplappen of meteen structureel aan de slag gaan. Op langer termijn moet je zeker aan de slag om de zaak structureel op te lossen.
Zeilgroeten Eric
\"Vrijheid is mogen niet moeten\"
Waarschip 870 (Halftonner)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Roest tussen teak- en onderdek - het hele plaatje 20 juli 2013 16:37 #417528

Als ik er nog vier jaar uit kan krijgen ben ik heel tevreden! Dan kan ik tijd en geld reserveren. De vraag is echter wanneer echt aan de slag moet worden gegaan want zoals je zegt is nooit een.goed.overzicht te krijgen...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Roest tussen teak- en onderdek - het hele plaatje 22 juli 2013 14:47 #417851

Als ik eerlijk ben vind ik dit geen slimme benadering.

Als je stalen dek nu nog redelijk intact is, kun je de bout/schroefgaten gewoon dicht trekken met epoxy plamuur. Ik zou daar helemaal neit aan gaan lassen. Dit is alleen nodig als er echt roestgaten in je staal zijn gevallen.

Afhankelijk van hoe lang dit al aan de gang is (het lekken bedoel ik) is er nu nog een kans aanwezig dat je het zonder lassen kunt repareren. Dus dat het ineterieur van je boot kan blijven zitten.

Als je nog 4 jaar gaat wachten, dan kun je er gewoon vanuit gaan dat je wel druk gaat zijn met nieuwe stukken in lassen. Dat houd automatisch in dat je een groot deel van je interieur moet slopen om dit te kunnen doen.

Persoonlijk zou ik geen minuut langer wachten en aan het werk gaan. Als je het afkunt zonder lassen, en die kans heb je nu nog, dan kun je dit voor een paar honderd euro, en een week of twee werk helemaal weer piekfijn in orde hebben.

Ga je langer wachten, dan heb je gegarandeerd een veelvoud aan werk en kosten op je nek.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Volgende doel: Deelname aan de Vendee Globe van 2020
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Roest tussen teak- en onderdek - het hele plaatje 22 juli 2013 15:45 #417862

Wat een rotrotrotrot dilemma... Het dek ga ik in elk geval nu kitten omdat ik momenteel op de boot zit met al het materiaal en de nodige hulp. Met een beetje geluk blijven de kosten hiervan onder de 200€. Eventueel volgende zomer of die daarop dan dek slopen.

Daarnaast zat ik nog met twee bedenkingen:

Denk je echt dat zulk een klus op twee weken rond kan zijn? De plankjes zitten met letterlijk honderden vijzen vast en krijg je alleen maar los met grove middelen. De boot is 9m, dus best wat plankjes. Dan zit je met de roest en de oneffenheden die moeten weggewerkt evenals de vijzen die natuurlijk nog omhoog steken. En dan daarna zou je gewoon een paar emmertjes plamuur eroverheen gieten, wat gladstrijken en schuren? Zou het echt zo simpel kunnen? Online lees ik enkel de horrorverhalen van mensen die weken en weken in de weer zijn...

Verder hoor ik ook steeds dat voor laswerken aan dek het interieur eruit moet, maar dat lijkt me in mijn boot zo onnodig... ik ben natuurlijk maar amateur-lasser, maar het onderdek is overal bloot bereikbaar en het enige brandbare in de buurt is de verticale plank met de kastdeurtjes. En ook dat lijkt me allerminst een bedreiging of toch zeker makkelijk af te schermen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Roest tussen teak- en onderdek - het hele plaatje 22 juli 2013 16:26 #417872

Persoonlijk zou ik geen minuut langer wachten.
En met twee weken werk bedoel ik natuurlijk wel full-time 7 dagen per week er hard tegenaan gaan. Als je alleen maar een paar uurtjes in het weekeinde aan het werk bent, dan gaat het inderdaad een eindeloze klus worden. Zelf zou ik er een vakantie aan opofferen en het goed doen.
Met afkitten van het dek zou je het willicht kunnen uitstellen tot aan de komende winter, maar zelf zou ik dat niet willen.

Een dergelijke klus zou ik zelf bijvoorkeur in de zomer aanpakken omdat je voor werken met epoxy droog en warm weer nodig hebt.
In de winter zit je dan alweer aan een verwarmde loods vast waar je waarschijnlijk niet mag schuren en waar je een hoop geld voor moet betalen. In de zomer doe je het gewoon lekker buiten en kun je het lekker in de zon doen.

Als er alleen (veel) gaatjes inzitten van de schroeven, dan zou ik niet aan het lassen gaan, maar ze gewoon strak trekken met plamuur. Met dichtlassen van de gaatjes ga je alleen maar meer problemen veroorzaken.

Als je bij jouw boot tegen een stalen dek aankijkt, dan zou het inderdaad vrij makkelijk kunnen om platen in te lassen, dan zou ik alleen wel alles met branddekens afdekken, en iemand opwacht hebben aan de binnenkant als jij je laswerk aan het uitvoeren bent. Maar als je het enigszins voorkomen kan, dan zou ik dat zeer zeker doen. Platen inlassen blijft altijd zichtbaar tenzij je echt heel veel tijd en aandacht aan plamuren, schuren en schilderen gaat besteden. En dat kost heel erg veel tijd.

Ik wil de keuze niet moeilijker voor je maken dan het al is, en ik geef direct toe dat het ook niet mijn keuze is om te maken, maar ik zou wel weten wanneer ik mijn volgende vakantie periode opneem en wat ik in die vakantie ging doen.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Volgende doel: Deelname aan de Vendee Globe van 2020
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Roest tussen teak- en onderdek - het hele plaatje 22 juli 2013 17:08 #417888

Ik begrijp het en apprecieer je input. Het juiste antwoord is niet altijd datgene dat je wil horen, iets wat dubbel en dik van toepassing is bij het renoveren van boten...

Nu opeens alles omslaan is al helemaal niet mogelijk gezien ik alles in huis heb en nu al op de boot zit (morgen start ik met de naden verwijderen). Ik kijk de komende dagen de kat aat uit de boom en hopeljjk kan ik wat meer ontdekken bij het verwijderen van de naden. Ik ben in elk geval thuis tot 19 augustus, dus als het niet anders kan dan kan ik nog steeds gaan breken. Als de situatie het enigzins toelaat zou ik er echter echt graag mee wachten tot minstens volgende zomer. Het interieur is immers ook middenin een volle restauratie (gestart in de winter) en de schilderwerken van de hele opbouw is er denk ik met de hogedrukreiniger in 1 haal af te spuiten. Zwaar aan het dek gaan werken is dus wel het allerlaatste dat mn planning momenteel kan gebruiken als ik graag nog voor 2015 goed en wel het water op wil...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.265 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl