Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Welk soort hout

Welk soort hout 17 mei 2005 07:44 #5709

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
occoume multiplex is in principe wel goed maar ik zou een occoume garantiemultiplex kiezen daar de dichtheid van de verlijming hier beter is. De randen van het gat dat je hebt gemaakt moet je afschuinen onder 45 graden en dan maak je een plankje waar je ook de randen met 45 graden afschuint zodat het er precies inpast. Maak het eerst iets te groot en werk naar de gewenste maat toe tot bovenkant gelijk is aan bovenkant; bijschuren gaat niet, afschuren wel. Het nieuwe dekdeeltje kan je het beste er met epoxy inzetten: de lijmkanten goed dik in de epoxy zetten en het plankje erin drukken tot het gelijk ligt met het dek. Vervolgens de overtollige epoxy eraf schrapen met een plamuurmes. Leg onderdeks iets op je binnenkant waar de kludders op kunnen vallen. Je kan deze operatie ook doen met een expanderende constructielijm op PU basis en dan steek je met een beitel de overtollige lijm eraf na het uitharden maar epoxy is beter en je loopt niet het gevaar dat de uitzettende lijm je plankje omhoog drukt.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welk soort hout 17 mei 2005 20:41 #5722

Ten overvloede:

1) werk met epoxy dat goed gevuld is tot een dikke brij, dwz. gemengd met vulstoffen, anders loopt je vloeibare epoxy weg en trekt het te ver in het hout weg. Eerder stroop dan tandpasta. Gebruik een voorgevulde epoxy (bijv. lijm700 van polyservice), of meng pure epoxy na het samenvoegen van de twee delen met katoenvezel (microfibres) van bijv. West (polyservice heeft het ook). Beide levert hetzelfde eindproduct op.

2) Zorg dat je niet teveel knoeit, epoxy word keihard en achteraf wegschuren is een crime. Om dat te voorkomen zou ik het vlak van boven eerst ontdoen van overtollige epoxy met een plamuurmes, leg er een stuk plastic overheen, dek dat af met een plaat hout en druk dat aan met een paar gewichten. Het plastic voorkomt dat de aandruk-plaat niet vast komt te zitten.

Als je met uitlopende schuine vlakken hebt gewerkt hoef je er vanonder geen steun tegenaan te plakken. Zorg ook binnen dat je de overtollige epoxydruipers even weghaalt voordat het goed uitgehard is. Wel zo makkelijk, scheelt je een berg nazorg.

Achteraf normaal plamuren met conventionele of epoxy-plamuur.

Succes! Marcel/Tristan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

epxy 17 mei 2005 20:49 #5723

Luitjes,

iedereen zeurt zo over het feit dat geknoeide epoxy zo lastig is weg te halen. Als je gaat schuren is dat inderdaad zo; het spul is inderdaad keihard en door de warmteontwikkeling word epoxy weer zacht en loopt je schuurpapier vol.
Probeer eens een verffohn en een scherpe verfkrabber. Lichtjes verwarmen (zorg ervoor dat je de lijmverbinding niet opstookt) en wegkrabben maar. Eitje!!!

Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.202 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl