Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Advies gevraagd houten mast valk

Advies gevraagd houten mast valk 10 apr 2020 13:23 #1145312

 • Bubbels
 • Bubbels's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 59
Hallo iedereen,

Ik ben Pepijn en lees een tijdje mee op het forum. Nu is het voorjaar en moeten we de boot weer zeilklaar maken. Sinds vorig jaar hebben wij een valk, en het viel ons op de de mast nogal beschadigd raakte door de gaffel en de giek.

Voor de gaffel kwam ik dit topic tegen [1] en wil ik de gaffel bekleden met leer. Ik vroeg me af of het hout onder het leer nog apart behandeld moet worden omdat er water tussen het leer en het hout zou kunnen gaan zitten.

De giek is los (wordt met het zeil bij de mast gehouden) met een ijzeren beugel (zie bijlage). Dit beschadigd de mast ook enorm, maar ik verwacht niet dat dit ook goed te bekleden is met leer.Ik las over PVC of leer op de mast zelf, maar omdat de giek "los" hangt (aan het zeil) moet dan een behoorlijk groot stuk bedekt worden. Ook twijfel ik of dit een goede oplossing is in verband met het rotten van de mast.

Heeft iemand een ander idee wat ik hiermee zou kunnen doen?

Met vriendelijke groet,

Pepijn


[1] zeilersforum.nl/index.php/foru...-om-mijn-houten-mast
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd houten mast valk 10 apr 2020 13:37 #1145313

 • Wallaby
 • Wallaby's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 9613
Op mijn Vrijheid destijds en ook op de houten masten van de Valken van de zeilschool hadden we PVC pijp zitten. Deze waren nadat de mast goed in de lak (lees 8 lagen lak) waren gezet bij de laatste natte laag op de mast aangebracht met koperen spijkertjes. Daarna nog even een kwast lak over de spijkerkoppen en zo hebben de masten echt jaren uitgehouden zonder problemen. Ik ben er niet zo bang voor dat eronder grote problemen ontstaan zolang je maar eerst zorgt dat je de mast eerst goed gelakt hebt. Bij twijfel kan je PVC pijp er ook weer snel van afhalen en later weer terug zetten. Mocht je het helemaal goed willen doen dan kan je nadat je de PVC pijp geplaatst hebt de boel nog helemaal lakken zodat je eventuele ruimte tussen de pijp en mast opvult met lak. De giek en gaffel met leer bekleden is ook een goede oplossing.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd houten mast valk 10 apr 2020 13:43 #1145314

Dat is geen lekkere constructie. Op een houten valk wordt normaal gesproken met een mastrail en lummelbeslag. Het lummelbeslag voor de giek is soms een vaste constructie, maar wordt ook vaak gevoerd in de rail op de makstkoker.

Ik heeb een geen foto paraat. Wel een schets van het beslag:
valkenklasse.nl/images/tekenin...kbeslag-tekening.pdf

De voorkant komt dan in een rail/profiel.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd houten mast valk 10 apr 2020 14:48 #1145335

Drie RVS of koperen stripjes (halfrond) op de mast. 30cm lang.
1 midden-achterop, 2 links en rechts ervan zo, dat de bek (zo heet dat ding aan de giek) altijd 2 strips raakt.
Twee kan misschien ook, beide uit het midden.
Moderne open source: "Logisch dat nog niet alles werkt. Het merendeel heb je helemaal niet nodig."
Laatst bewerkt: 10 apr 2020 14:49 door Baasklusje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd houten mast valk 10 apr 2020 17:51 #1145411

PVC pijpje werkt, maar is niet zo mooi. En het gaat zeurderig knerpen onder het zeilen.

Je kunt het roestvrijstalen klauwtje ook strak omwikkelen met gevlochten 4 of 5 mm nylon of polyester touw, zeg maar: vlaggelijn. Simpel, goed en goedkoop. En het knerpt niet.

Wim.
Schippers schoffelen niet
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd houten mast valk 10 apr 2020 18:44 #1145430

 • Bubbels
 • Bubbels's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 59
Hallo,

Bedankt voor jullie reacties.

Ik denk dat ik het idee met PVC het minst mooi vind, zeker als ik het vergelijk met het alternatief met de 3 rvs strips. Toch bedankt voor het meedenken.
Op het moment lijkt mij dat een goede oplossing die ook vrij eenvoudig te realiseren is.

Het ombinden met touw was ook mijn eerste gedachte. Ik vermoed alleen dat dit niet goed blijft zitten en zo van de zijkant afschuift omdat de uiteinden geen verdikking of iets dergelijks hebben.

Voor nu ga ik nog even uitzoeken of nieuw lummel beslag een goede optie is zodat de giek gewoon vast zit aan de mast. Anders ga ik er strips op monteren. Waarschijnlijk wordt het 't laatste omdat dit de makkelijkste oplossing is en omdat dan het minst aangepast hoeft te worden.

Als ik gaten ga boren in de mast om de strips te monteren, is het dan handig om in deze gaten ook iets van lak te gieten o.i.d. en daarna de schroeven er in? Of kan de schroef gelijk in het hout?

(ja zoals je waarschijnlijk merkt heb ik weinig ervaring met hout en ben een beetje "bang" door de verhalen over rottend hout op schepen :silly:)

Pepijn
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd houten mast valk 10 apr 2020 19:17 #1145449

Ik gebruikte destijds bij het vastschroeven van onderdelen op de mast van mijn polyvalk een watervaste constructie houtlijn dat ik in een klein dotje op de zijkant van elke schroef aanbracht en draaide het vervolgens voorzichtig aan. Was het na uitharden meteen geseald. Als de mast op het origineel gebaseerd is is het een verlijmde holle mast met een beperkte wanddikte daar moeten geen heel lange schroeven in en je moet ook niet de fout maken die te hard aan te draaien., je kunt de grip van de lljm goed gebruiken Zou in jouw geval ook even zoeken of er geen beslag is dat je kunt overnemen. Heb ik de afgelopen paar jaar hier en daar wat verwaarloosde originele houten valken zien liggen die uiteindelijk op de sloop belandden .Restaureren is vanwege de kosten niet zo populair meer. Het originele lummelbeslag is wel ingefreesd in de giek. Is wat meer werk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.272 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl