De reden dat je ze in Nederland niet veel ziet, is dat er hier weinig jachtwerven zijn (geweest) die volgens deze methode bouwen of bouwden. De enige die ik zo kan bedenken is de Kolibrie-werf in Stompwijk. Daarnaast zijn er waarschijnlijk wel wat boten gemaakt door zelfbouwers, maar dat zijn er hoogstens ook enkele tientallen.
De methode is wat gecompliceerder dan woodcore of bouw uit multiplex gangen (Waarschip). De stroken fineer waarmee je werkt, moeten in de praktijk strook voor strook 'pas' worden gemaakt, omdat een rondspant scheepsromp dubbel gekromde vlakken heeft. Niet de eerste keus voor een amateur met weinig praktische vaardigheid.
Een goed gebouwde romp kan kwalitatief wedijveren met elke andere methode, inclusief polyester boten. Gebouwd en afgewerkt met epoxy zijn deze boten ook redelijk onderhouds-arm.
Waar je idee, dat ze veel beter varen in onrustige zeeën, vandaan komt weet ik niet, maar naar mijn idee is het gedrag van een boot op zee meer een functie van rompvorm en een goede gewichtsverdeling. De materiaalkeuze is van ondergeschikt tot geen belang.