Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: epoxy,glasweefsel... op Vrijheid..

epoxy,glasweefsel... op Vrijheid.. 11 apr 2006 19:38 #7739

Ik ben op het moment bezig met een restauratie van mijn Vrijheid. En ik wil de mahoniehouten look behouden dus daarom ga ikgebruik maken van epoxy enz... waardoor de romp ook word verstevigd.

Nu wil ik deze in de epoxy zetten en daarover dan glasweefsel en lakken...
Nu vraag ik me af hoe behaal je een vochtheidsgehalte van 12% van het hout?
En moet ik de romp gewoon goed schuren en dan in de epoxy zetten en dan schuren dan glasweefsel en dan schuren en dan lakken met de hele procedure....?

Weet iemand toevallig ook hoeveel epoxy ik nodig heb en hoeveel glasweefsel(m2)??

Want ga de boot pas binnenkort omdraaien en kan het dan pas berekenen... Ben nu nog druk bezig met de binnenkant kaal halen.

Alvast bedankt

robbert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: epoxy,glasweefsel... op Vrijheid.. 12 apr 2006 07:55 #7742

Beste Robbert,

het behalen van 12% vochtigheid id een kwestie van goed drogen. Bij de profs kun je wel een vochtmeter lenen, probeer eens bij een vloerboer, die meten ook graag vocht in ondergronden.
Mocht je de 12% niet halen is het ook niet zo'n ramp, 15-20% is ook goed werkbaar.

Je zult eerst de romp goed moeten schuren. Dan een eerste laag epoxy opzetten. Daar overheen (meteen) de glasmat en de mat goed volsmeren met epoxy zodat deze helemaal verzadigd is.
De epoxy goed uit laten harden (een paar dagen bij min 15 gr C). Daarna schuren en lakken met 2-componentenlak, 1-comp. hecht niet zo goed op epoxy.

Succes
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: epoxy,glasweefsel... op Vrijheid.. 12 apr 2006 16:11 #7747

de boot heeft 2jaar in een droge loods gelegen en nu al 1jaar in een verwarmde garage dus zal wel goed zijn toch...?

even samengevat moet ik dus dit doen toch..

1. boot kaal halen, schuren enz..
2. in de epoxy
3. glasweefsel erover
4. glasweefsel schuren
5. lakken

Maar moet ik bij punt 2. niet daarna schuren voordat het glasweefsel erop gaat? Want in mijn boek(handboek kunstoffen ofzoiets) staat dat dat moet want anders kunnen er blazen ontstaan onder het glasweefsel door houtsplinters die omhoog staan... ?????????

Ik neem aan dat ik er dus glasweefsel over moet doen, zijn dit een soort matten?

alvast bedankt
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: epoxy,glasweefsel... op Vrijheid.. 12 apr 2006 18:06 #7752

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
Als je romp volkomen kaal is gehaald dan moet je hem eerst in de epoxy injecteerhars zetten. Dit is heel dun en trekt in het hout. Dan de romp goed schuren met een vlakschuurder met korrel 60. Dan leg je glasmatten diagonaal over je boot en je neemt unidirectionaal weefsel van 220 gram/m2. Als de matten goed liggen maak je iedere keer ongeveer een kilo hars aan en dat giet je boven aan je boot en met een PVC-stuckspaan uit de bouwmarkt veeg je de hars door de matten op je boot; goed lucht eruit duwen. Uitharden en vervolgens weer boot goed opschuren met korrel 60. Weer glasmat diagonaal leggen maar nu de andere kant op en dan weer dezelfde procedure. Uitharden en schuren en dan nog 3 lagen epoxyhars opzetten om de weefselstructuur weg te krijgen en weer schuren. Ten slot nog 3 lagen DD-lak blank met UV-filter want epoxy kan niet tegen licht. Door de glasmat zie je niet echt het hout erg mooi meer. Wil je dat wel dan moet je 1 laag heel dun weefsel nemen, bv een oppervlakte glasweefselmat van 25 gr/m2 maar dat geeft weinig sterkte. Verdere procedure als boven. Huidcontact met epoxy en het inademen van schuurstof geeft al snel een heftige allergie die nooit meer overgaat. Verder info zie www.polyservice.nl
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: epoxy,glasweefsel... op Vrijheid.. 12 apr 2006 18:32 #7755

Ja bij polyservice zeiden ze dat ik 160gr/m2 moest gebruiken.

Iemand anders nog tips want, die zijn zeer welkom.

groeten

Robbert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: epoxy,glasweefsel... op Vrijheid.. 15 apr 2006 18:45 #7777

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
Als je gewoon weefsel neemt dan liggen de banen vaak wat over elkaar en dat geeft een zichtbare verdikking. UD-weefsel kan je makkelijker stotend leggen en een kleine opening heeft geen invloed op de sterkte. Als met 160 gram /m2 werkt kan je beter 2x 80 gram leggen daar dan de overlappingnaden dunner zijn. Glasmat is niet te gebruiken met epoxy daar de lijm die de mat bij elkaar houdt ruzie geeft met epoxy. Leg nooit weefsel over een boot die in de natte epoxy staat. Dat is een grote wanhoop daar het weefsel niet meer schuift en overal plakt en vol plooien en bulten komt. Weefsel over een droge boot leggen en vastzetten en dan de epoxy er pas op en die kan je met een spaan veel beter verdelen dan met een kwast of roller; de spaan glijdt over het weefsel en drukt gelijk alle lucht eruit.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: epoxy,glasweefsel... op Vrijheid.. 10 mei 2006 10:07 #8034

  • pol
  • pol's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 198
UD weefsel stotend leggen? maar dan toch alleen in banen naast elkaar.... In de lengterichting van UD heb je een overlap nodig, anders heb je daar een zwak punt.
Verder moet je bedenken dat UD alleen in de vezelrichting stijfheid biedt, dus dat het zeer veel uitmaakt hoe je die legt. Diagonaal, zoals raptor schrijft, is inderdaad een goed idee, je krijgt dan veel torsiestijfheid.
Wat splinters betreft: als je "nat-in-nat" werkt, heb je daar geen last van. Ik zie niet zo het voordeel om eerst de romp te coaten met injecteerhars en dan hard te laten worden; gewoon in 1 keer doorgaan. Je moet dan inderdaad wel zorgvuldig leggen... doe dit bij voorkeur met z'n 2-en. Het voordeel van dunne hars is, dat het je weefsel goed impregneert. Een ideaal composiet weefsel bevat meer weefsel dan hars, ca. 60/40. Dit zal je met hand-layup nooit halen, maar de boodschap is: niet teveel hars gebruiken. Alles wat niet in de vezel trekt maar er op blijft liggen, is alleen gewicht en geen bijdrage aan de sterkte.
Harders zijn er trouwens met verschillende potlifetijden, vraag hiernaar bij je leverancier. Een snelle harder is een ramp als je dit werk nog nooit gedaan hebt. Maak niet te grote porties aan of giet de hars zo snel mogelijk grofweg uit over je boot. In de pot warmt het op en is het zo bekeken; met een groot oppervlak heb je tijd van werken.
Langzamere harders zijn voor zover ik weet doorgaans wel minder mechanisch belastbaar dan snelle.

Paul
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.116 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl