Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: SP epoxy tips?

SP epoxy tips? 21 juni 2006 02:02 #8410

Wie heeft er ervaring met het in de epoxy zetten van hout met epoxy SP320?
Werkwijze? Tips? Resultaat?
(NB aanbrengen gaat plaatsvinden in buitenlucht nu tijdens de zomer)
Blauwe Kraai, Monnickendam, Waarschip 570
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: SP epoxy tips? 21 juni 2006 10:28 #8413

  • Duncan
  • Duncan's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 569
Max,

Ik ben nieuwsgierig naar waar deze epoxy zich onderscheidt van andere epoxy harsen zoals van West PolyService of De IJssel. Waarom kies je voor SP en wat voor bijzondere eigenschappen heeft het ?

Duncan

Waarschip 725 \"Violetteje\"

Een gek kan meer vragen dan.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: SP epoxy tips? 21 juni 2006 17:06 #8417

Hoi Duncan,

Ken beide merken voor herstelwerkzaamheden/plamuren en gewoon nu eens dit gekocht voor het helemaal in de epoxy zetten van houtwerk.
Ben dus net zo benieuwd als jij en hoop op meer ervaring van andere gebruikers. Max
Blauwe Kraai, Monnickendam, Waarschip 570
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: SP epoxy tips? 11 juli 2006 13:05 #8670

  • Herman
  • Herman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2127
Algemene werkwijze voor het voorzien van een (multiplex) houten object in epoxy:

1. Alle lak verwijderen. Dit kan door branden (voorzichtig, weinig branden, veel krabben) of afbijten. Na gebruik van afbijt spoelen met water.
2. Loszittende delen repareren (kan ook met epoxy, eventueel ingedikt tot lijm). Aanpassingen kunnen nu ook gemaakt worden.
3. Eventueel kan het hout nog in een beits gezet worden, om de kleur aan te passen. Gebruik dan een poederbeits, welke in water opgelost dient te worden. Aanbrengen met een doek.
4. Zet nu het hout voor de eerste maal in de epoxy. Ik ben zelf gecharmeerd van de kartonnen rollers van West, voor dit karwei. Welke epoxy? Maakt niet zo veel uit. Neem er 1 met een geltijd van ongeveer 30-40 minuten. Werk in de schaduw, of span een tent/afdak over de boot. Dit werkt veel prettiger. Anders is je epoxy ook zo hard.
De pompsets benader ik altijd met een stukje gezond wantrouwen. Zodra er een luchtbel of een klontje in zit, is de mengverhouding niet meer goed. Vraag naar de mengverhouding op gewicht, en hou je daar zo goed mogelijk aan. Ik plaats altijd eerst een mengbeker op de weegschaal, tarreer deze, vul de beker met hars (A component) en weeg de beker weer. De weegschaal geeft nu de hoeveelheid hars aan. Met een rekenmachine bereken ik de hoeveelheid verharder. Deze giet ik vanuit een tweede mengbeker of schenkbeker, om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen gieten.
Meng de epoxy nu goed door, waarbij ook de bodem en de wanden diverse keren goed worden geschraapt. Is je mengbeker doorzichtig, dan kan je de mate van menging beoordelen door de beker op een krant te zetten. Kan je de krant goed lezen, dan is de menging goed. (niet goed gemengd en je ziet de mengstrepen direct).
Giet het mengsel nu in een platte bak, bijv een rollerbak. De mengbeker niet uitschrapen. De hars welke nog in de mengbeker zit komt van de wanden, en zou niet goed gemengd kunnen zijn. Deze beker gebruiken we gewoon weer voor de volgende batch.
Rol nu het hout in de epoxy, in gelijkmatige banen, en ook dwars uitgerold. Zodra de kartonnen koker zijn schuimmantel begint te verliezen, neem dan een nieuwe.
5. Laat de epoxy uitharden
6. Schuur nu de epoxy. Zorg dat minimaal 70% van de epoxy geschuurd is. Hiermee schuur je ook de houtvezel, welke wat omhoog is gaan staan, weg.
7. Breng weer een laag epoxy aan. Doe dit in de ochtend, net nadat de dauw weg is.
8. Zodra deze laag is aangehard, kan je zonder schuren een tweede laag aanbrengen. Afhankelijk van de epoxy en de temperatuur kan dit 3-6 uur duren. e.e.a. is ook afhankelijk van de zon. Een plek die direct zonlicht vangt, hardt veel sneller uit.
Vuistregel is dat als het oppervlak niet vettig aanvoelt, en je je duimnagel er nog in kan drukken, je nog zonder schuren verder kan.
9. Laat deze laag uitharden.
10. Schuur deze laag wederom voor minimaal 70-80%
11. Breng een 4e laag aan. Dit is de laatste laag.
12. Schuur volledig, dus 99-100%
13. Breng een laklaag naar keuze aan. Een transparante lak dient een UV filter te hebben, om de epoxy te beschermen tegen UV straling.

-bescherm jezelf goed met handschoenen, een schort en eventueel overmouwen. Indien je epoxy op je huid morst, verwijder dit niet met aceton of alcohol, maar met water en zeep. Lees de veiligheidsbladen van de epoxy.
-mocht er een vettige laag op de epoxy zitten (een reactieproduct tussen de amine en CO2 in de lucht), verwijder deze dan alvorens te schuren. Dit gaat het makkelijkste met een schuursponsje, en water met 10% ammonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.266 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl