Eigenlijk is ontvetten in dit geval minder belangrijk want hoe zou er vettigheid onder de gelcoat moeten zijn gekomen.
at belangrijker is , is dat de oorzaak van de osmose , allerlei afbraakproducten van polyester en zouten/zuren die ontstaan zijn door een langzame reactie van het polyester met water worden verwijderd.
Bij dat afbreken van polyester onstaan eigenlijk alleen producten die in water oplosbaar zijn en zeker geen vetten.
Juist die afbraakproducten en vooral zouten/zuren veroorzaken het osmoseproces zoals trouwens bij elk osmotisch proces omdat ze in water oplosbaar zijn.
Daarom zul je het onderwaterschip met een hogedrukreiniger of een ieder geval een krachtige waterstraal meerdere malen af moeten spuiten met schoon water (dus niet met een HD reiniger die zijn water uit de haven zuigt!) en tussendoor enkele dagen laten drogen.
De laatste droging kan heelaas wel weer een aantal weken of duren.
Of daarna ontvetten echt nog nodig is betwijfel ik eigenlijk.
In deze handleidingen staat ook wat ik hier schrijf en er zijn nog wel meer van die handleidingen te vinden op internet.
schram.nl/wp/downloads/dossier...osmosebehandeling-2/
www.boatassist.com/osmose1.pdf
Wat trouwens dat ontvetten betreft is aceton inderdaad eigenlijk helemaal geen goede ontvetter ( test maar eens met vet) .
Beter zijn de speciaal voor polyester ontwikkelde ontvetters zoals die door verschillende verffabrikanten worden aangeboden , hier zijn er een aantal:
www.bootverfshop.nl/bootverf/ontvetter/
Maar nogmaals, ontvetten van polyester laminaat na het verwijderen van de gelcoat acht ik weinig zinvol.
Ad