Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za apr 05 @ 2:00PM -
Zeilersforum Wintermeeting 2025
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3

Onderwerp: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy

Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 12 apr 2014 07:31 #504876

  • BM Sail
  • BM Sail's Profielfoto
Allereerst om de titel te duiden: ik heb een groot deel van dit forum doorzocht in mijn zoektocht naar orde in de chaos. Dat ga ik dus niet vinden. Veel info, vaak ook tegenspraak daarin, maar dat had ik ook verwacht.

Je moet dus een keuze maken in je aanpak.

Cirrus staat alweer sinds begin oktober geschild op de kant, en werd een paar keer met groene zeep gewassen en met relatief hoge druk gespoeld. Ze staat in weer en wind, om het drogingsproces zijn gang te laten gaan. Het was blijkbaar geen ideale winter, vorst en wind zouden beter geweest zijn, maar de droge en relatief warme maart/april zijn dan weer wel in mijn voordeel. Overigens was de winter naar het schijnt wel droog en winderig (zat zelf in het buitenland).

Cirrus werd geschild met Gelplane, en ben bijna klaar met het wegschuren van de typerende, resterende 'banden'. Dat doe ik met een excentrische schuurmachine en korrel 40. Nog een kwart OWS, en ik ben daarmee klaar, het is meer en lastiger werk dan ik had verwacht.

Voor het weer opbouwen, heb ik al veel vragen kunnen voorleggen aan Polyservice. Ze maken de berekening van benodigde materialen voor je, maar ik verwacht af en toe toch nog met een vraag te zullen blijven zitten. Daarom dit topic. Ik beschrijf erin wat ik doe, en hoop dan ook af en toe feedback te krijgen, of eens een vraag te mogen stellen. Ik weet dat er veel info reeds op de site staan, maar het is onbegonnen werk, echt, probeer het maar, om dat alles te ordennen. Er zijn zelfs links naar de Zeilerswiki, die dan dood blijken te zijn...
Dus neem me niet kwalijk dat ik een nieuwe topic open!

Mijn planning:
1. Ik werk mijn schuurwerk af met korrel 40.
2. Huidoorvoeren zijn van het Blakes type, en hun toestand was ok, bovendien op zijn Westerly's binnenin ingelamineerd, dus die heb ik laten zitten. Die worden fijn geschuurd en ontvet voor verdere werken.
3. Ik was nog een keer met groene zeep, en laat nog eens 2 weken drogen.
4. Ik breng inpregneer epoxy aan, liefst met kwast, omdat die de zeer kleine ontstane gaatjes in het polyester dan goed kunnen opvullen. Toch wel opletten met druipers! Ik plan twee lagen, waarbij de tweede laag nat op nat, na 4 uur bvb opnieuw kan aangebracht worden.
5. De romp staat nu al vrij strak, maar op een paar plekken ga ik wat diepere gaatjes bijwerken met epoxyplamuur. Op wat plekken ga ik overigens wat glasweefsel 160 aanbrengen, voor wat extra versteviging. Bvb bij de scheg en aan de onderkant (boven kiel en in verlengde).
6. vooral waar ik plamuur/weefsel aanbreng, zal ik opnieuw moeten schuren. Overigens dient het hele OWS opnieuw geschuurd met korrel 80.
7. Pantsercoat aanbrengen. Minimum 24 uur tussen lagen, maximum 5 dagen, anders schuren. Ik kocht aan voor 4 lagen, afwisselend zwart en wit, zo kan ik niet missen in dekking.
8. Onduidelijkheid! Ik wil International AF aanbrengen, vooreerst maar harde. Na twee jaar gaat daar zelfslijpende opkomen, maar ik wil eerst een controle laag om later te kunnen checken of de zelfslijpende aan vervanging toe is. Nu wordt mij geadviseerd een hechtingslaag tussen epoxy en AF aan te brengen. Zelf denk ik onmiddellijk aan Primocon, maar om zeker te zijn: is dat de goeie tussenlaag/primer?

Ik probeer mijn werk hier zichtbaar te maken, maar ben een louzy fotograag (geen typfout). ;-)

Binnenkort maar eens aan beginnen!
Groetjes
Johan

edit: bewust niet gesproken over vochtmeting enzo... Na alle info erover, vertrouw ik de meters niet zo. Ik ga voor de doorzichtige plastic methode (opplakken en checken of er dampvorming is)...
Laatst bewerkt: 12 apr 2014 08:27 door BM Sail.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 12 apr 2014 07:42 #504881

grote plannen! veel werk ook ;-)

waarom zou je een tussenlaag tussen de Pantsercoat en de harde AF willen aanbrengen? En waarom zelfslijpende AF op de harde?

mijn boot heeft vanaf nieuw een soortgelijke opbouw met epoxy:
7 lagen geldshield over de gelcoat, door de werf opgezet.
3 lagen VCTar2, door mij over de Gelshield gezet, omdat die VCTar veel gladder is dan Gelshield.
Daarmee had ik (2002) dus een oppervlak die zeker veel zal lijken op jouw Pantsercoat (doe de zwarte als laatste laag: op zwarte groeit veel minder dan op wit!)

Over die VCTar 2 (glimmende glad en zwart) heb ik harde AF gezet, zonder enige voorbereiding (niet schuren, geen primer, en zeker geen Primocon ;-) ).
Dan vallen er na een paar jaar wat stukjes harde AF af; om de paar jaar de restjes eraf steken (erg makkelijk) en nieuwe harde AF erop.
Zo doe ik dat nu sinds 2002, om de 2 of 3 jaar nieuwe harde AF erop, en geen gedoe met dikke laagopbouw. Ik zou er zo weer voor kiezen om het op deze manier te doen.
Foto's van de laagdikte en het afbladderen in het topic 'Levensduur harde Nautix AF'.

www.zeilersforum.nl/index.php/...ix?limit=25&start=33
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Laatst bewerkt: 12 apr 2014 07:44 door Baasklusje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 12 apr 2014 07:52 #504885

  • BM Sail
  • BM Sail's Profielfoto
Baasklusje: Dat had ik inderdaad al gelezen in één van je posts! (ik heb echt mijn huiswerk gemaakt ;-) )...

En precies wat je aanhaalt: dat 'afbladeren'... is dat echt geen probleem? Ik ben straks in een positie om het 'in één keer goed te doen'.... Krijg je op de duur dan niet weer sneller 'relief' in je OWS? Dat is de reden nl voor deze werken.
Ik herinner mij het aanbrengen van International zelfslijpende bij erg warm weer... Ik weet daarvan dat ik dus niet de zuinigste schilder ben... Dus die minimieme laagopbouw zoals jij ze bereikt, dan zal mij niet lukken. ;-) Kan het wel proberen...

Maar goed: stél ik wil dat afbladeren tegengaan: is Primocon dan de primer?

Johan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 12 apr 2014 08:00 #504886

  • BM Sail
  • BM Sail's Profielfoto
Overigens wil ik graag zelfslijpende omdat daarbij de laagopbouw minder snel zou gaan? Ik refereer naar mijn schilderskwaliteiten...

Nu, als zou blijken dat ik de harde AF er vrij vlot en dun opkrijg, kan ik het nog steeds op jou manier gaan doen. Het zegt me wel wat...

Ik ga binnenkort overigens op zoet water liggen, met verplichte uitstappen naar zout. Heeft dat nog invloed op de keuze hierin?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 12 apr 2014 08:02 #504887

Lijkt mij een ideaal uitgangspunt voor Coppercoat o.g.

Ipv schuren zou ik gaan voor peelply, zeker daar waar je glasweefsel aan brengt.
Henny (Team Zeilersforum.nl)

It is when you are riding out your first gale in a boat you have built yourself that you wonder about some of the doubtful workmanship that went into her - John Guzzwell

www.fram.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 12 apr 2014 08:02 #504888

Volgens mij is Primocon vooral nuttig op metaal, als primer. Het is niet waterdicht en het trekt ook niet erg glad bij opdrogen.
Ik denk dat als je de Pantercoat er goed strak oprolt, je een erg strak oppervlak krijgt, strakker dan met Primocon (maar ik ben geen echte Primocon-kenner....).
Je zou voor betere hechting van de AF de Pantsercoat lichtjes (240 ?) kunnen opschuren; dan krijg je vast geen last van bladderen.

Je hebt gelijk dat dat afbladderen na een aantal jaren (en nieuwe lagen) een beetje reliëf in de AF krijgt. Maar de laag Nautix is heel erg dun; ik doe 27m2 met 1,5 liter. Van die 1,5 liter zal er 1 liter verdwijnen met opdrogen, blijft 0,5 liter per 27 m2, is een laagdikte van 0,000018 mm per keer, dus na 5 lagen, 15 jaar, 0,0001 mm.....
(kan ook 10 of 20 keer zoveel zijn, het blijft niets....)
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Laatst bewerkt: 12 apr 2014 08:11 door Baasklusje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 12 apr 2014 08:05 #504889

  • BM Sail
  • BM Sail's Profielfoto
Laatst bewerkt: 12 apr 2014 08:37 door BM Sail.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 12 apr 2014 08:07 #504890

BM Sail schreef :
Overigens wil ik graag zelfslijpende omdat daarbij de laagopbouw minder snel zou gaan?

ik denk dat dat een (wijdverbreid) misverstand is.
Volgens mij smeren mensen met zelfslijpende AF altijd dikkere lagen, in de gedachte dat het een paar jaar mee moet kunnen. Nog niet zolang geleden meldde iemand hier op ZF dat hij 16 liter !!! op een 30voeter smeerde.... ik doe 10% daarvan op een 37voeter.....

Alle bootjes die ik op de wal zie met een dikke laag eronder is altijd zelfslijpende; de mooie strakke bootjes met dunne lagen is altijd harde... maar daar hebben vast meer mensen een mening over?
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 12 apr 2014 16:40 #505034

  • Olav
  • Olav's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 848
Noballast schreef :
Lijkt mij een ideaal uitgangspunt voor Coppercoat o.g.

Helmaal mee eens. Als je dan toch met een epoxysysteem bezig bent, is coppercoat een mogelijkheid die ik zeker niet uit zou sluiten, sterker, ik zou het wel zien zitten om de komende tien jaar zonder antifouling schilderwerk te kunnen varen B)
1997-heden: Ritme, stalen Koopmans 33 / 2018-heden: Urgje, polyester First 18
1970-1983: badeend en vlot / 1983-1987: Afrodite, polyester schakel / 1987-1997: Regatta, hechthouten Primaat
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 12 apr 2014 18:34 #505095

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8095
Primocon over pantsercoat is geld en tijd weggooien. AF kan prima direct over de pantsercoat. Dat is bij mij nog nooit gaan bladeren.

En denk inderdaad eens over coppercoat-achtigen: ik heb mijn bootje net uit het water gehaald na precies twee jaar er in met koperpoeder-in-epoxy (ik noem het expres geen coppercoat).
Dat uit het water halen was voor AF-toestanden niet nodig: 10 schelpjes er af gewipt, Scotschbrite er over heen halen en weer terug het water in.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 12 apr 2014 18:39 #505100

  • koko
  • koko's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 15813
Oeps Johan, de vraag stellen is accepteren dat je de zee aan meningen over je heen krijgt.

Hier mijn ideeen
Ik zou zonder al die extra dure spullen aan de gang gaan. Gewoon pure epoxy gebruiken. Ik smeer 1 ltr mr Boat epoxy op een ows van 16 m2 met gewone schuimrollertjes. Desnoods een keertje een nieuwe pakken en niet de goedkoopste nemen.

Injecteerepoxy als eerste lagen: doen! Wat mij betreft zeker 2, maar net zo lief 3.
Dan twee lagen gewone epoxy.
Dan het hele ows plamuren met epoxy, vermengd met microballoons. Net zoveel er bij mengen tot je ketchupdikke, of iets dikkere substantie hebt. Met twee gewone plamuurmessen opzetten en van onder naar boven ( of andersom) glad trekken. Je voelt vanzelf wanneer je mes gaat " drijven" op de plamuur. Dat moet je hebben.
Schuren met 60 of 80 tot alles mooi vlak en strak is.
Dan super dun (0,7 ltr op 16 m2) coaten met alweer gewone epoxy. Goed doorrollen en dun uitsmeren. Laagje of 4, 5. Is meer dan je meestal geadviseerd krijgt, maar ik zeg "als je toch bezig bent".

Tenzij je kiest voor kopercoating. Ik ben as we speak bezig met kopercoating van mr Boat. En zeer fijn gemalen koper, die het best te verwerken blijft bij een verhouding van 1 op 1 ( gemengde epoxy). Dus: 500 gr epoxy aanmaken, en 500 gr koper bij mengen. Ook hier weer: lekker dun aanbrengen, dan zakt en druipt het niet.
Als je kiest voor kopercoating kan je met minder lagen coating af natuurlijk. Mocht je toch nog een keer willen/ moeten plamuren als je al aan de kopercoating bent begonnen; gewoon kopercoating aanmaken en dan microballoons toevoegen.

Voor de hechting van AF op pure epoxy kan ik je niet helpen. Geen ervaring mee, maar iets zegt mij dat je gewoon moet schuren en rollen. Geen primer dus. Laat de AF hier maar leidend in zijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 12 apr 2014 18:49 #505104

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8095
hmm met pure epoxy als eindlaag heb ik toch mindere ervaringen. De weerbestendigheid van epoxy an sich is niet super. Zeg maar gerust matig. Epoxy middelen met een hoog aandeel vaste deeltjes zoals pantsercoat (= HB coating), rolcoating (ook mooi spul!) maar ook epoxyhars met (veel) aerosil of koper er in worden véél harder dan pure epoxy. Dus ik zou als laatste laag voor een eventuele AF toch naar zoiets grijpen. Dat is ook iets wat alle systeemwijzers aanraden. Of je dat kant en klaar koopt of zelf brouwt is dan een keuze.

En waarom dan niet meteen koper en dan zonder AF doen ;)
En dan liever twee keer meer koper dan het mr.boat recept. Meer koper = hardere laag én meer koper aan de oppervlakte en dus minder aangroei.

Ik heb zelf na een epoxy laminaatje afgetopt met epoxy met microbaloons als plamuur nog een paar lagen pantsetcoat gesmeerd én nog twee lagen home-made coppercoat. Nu is beide (pansercoat én coppercoat) misschien wat overdreven maar 1 van de 2 zou ik zeker doen.
Laatst bewerkt: 12 apr 2014 19:24 door Philip.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 12 apr 2014 19:11 #505118

  • pieter2
  • pieter2's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2149
Ik denk inderdaad dat met coatings met vaste delen de laag harder wordt. Maar ook meer poreus.
Waarom moet de laatste laag hard zijn eigenlijk? Wat heeft dat voor nut?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 12 apr 2014 19:17 #505125

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8095
Hoe poreus het wordt licht er maar aan wat er voor stofjes er gebruikt worden. Met microbaloons wordt het poreus ja, dat merk je al als je er over heen schildert.

En waarom je een harde eindlaag wilt? Ik heb vanmiddag een paar schelpjes van mijn onderwaterschip gewipt. Dat ging nu soepel. Bij de buurman wat minder, daar nam de schelp zijn halve verfsysteem mee met een putje bij elk schelpje.

Bij de vorige boot met harde AF was een harde laag ook fijn: bij het schuren van de AF ga je niet snel door de pantsercoat heen, zelfs als je dat wel zou willen :)
Laatst bewerkt: 12 apr 2014 19:23 door Philip.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 12 apr 2014 19:23 #505129

  • pieter2
  • pieter2's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2149
Oke, ik snap wat jij bedoeld. Omdat jij uitgaat van een harde AF laag. dan is het inderdaad een voordeel als de onderliggende laag ook hard is. Bij zelfslijpende AF lijkt me dat minder een issue.

Mijn ervaring met HB coating / pantsercoat is dat het behoorlijk poreus is bij 2 lagen dikte.
Beter zou dan zijn: Hempel High protect epoxy coating.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 14 apr 2014 06:13 #505524

  • BM Sail
  • BM Sail's Profielfoto
Om enigszins bij mijn eerste vraag te blijven: blijkbaar recent:

www.zeilersforum.nl/index.php/...antifouling-op-epoxy
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 14 apr 2014 06:58 #505536

  • Orsina
  • Orsina's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 131
Baasklusje schreef :
Alle bootjes die ik op de wal zie met een dikke laag eronder is altijd zelfslijpende; de mooie strakke bootjes met dunne lagen is altijd harde... maar daar hebben vast meer mensen een mening over?

Helemaal mee eens. Toen wij vorig jaar ons onderwaterschip kaal hebben gehaald, moesten we ons door vele dikke lagen halfvergane zelfslijp-rommel heen krabben...

Het onderwaterschip heeft van ons 4 lagen Pantsercoat gekregen en daar overheen hebben we direct twee laagjes harde AF gezet. Lekker dun, lekker strak.

Bijlage 20140223_143203.jpg niet gevonden

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 14 apr 2014 07:03 #505538

  • Hen3
  • Hen3's Profielfoto
  • Offline
  • Admin
  • Berichten: 12223
Ik had dit topic zelf kunnen openen... Ik ben ook bijna zover dat ik mijn onderwaterschip met gewone epoxy ga behandelen. Erg behulpzaam draadje dus...

Toch nog wat vraagjes:
-
Ik denk er hard over om home made kopercoating te gaan smeren, ook al is niet iedereen overtuigd van de werking hiervan als AF. Aangezien dat ook een epoxylaag is, betekent dat dan dat ik ook minder gewone epoxylagen hoef te smeren? Dus eenvoudigweg de laatste paar lagen (hoeveel?) voorzien van koperpoeder? Of moet ik de kopercoating echt als extra lagen smeren?
-
Er wordt geadviseerd om als laatste laag een hardere laag op te brengen dan gewone epoxy, dat blijkbaar niet keihard wordt. Begrijp ik het goed dat kopercoating als laatste laag wel hard genoeg is?
-
Ik ben van plan om de epoxy van twee verschillende kleurstoffen te voorzien, zodat de dekking goed zichtbaar is tijdens rollen. Goed idee?
-
Is voor een plamuurlaag ongeveer even veel epoxy nodig als voor een gewone laag zonder microballoons? Of gebruik je dan ook meer epoxy?
-
En... is plamuren ook altijd nodig of verstandig? Mijn boot is niet geschild, maar gekrabd en daarna geschuurd. Het oppervlak is redelijk strak en vlak. Maar de kans bestaat natuurlijk dat het zonder plamuren nooit helemaal strak wordt.
-
Bij Polyestershoppen vind ik geen injecteerepoxy, maar wel epoxyverdunner. Injecteerepoxy maak je dus zelf door gewone epoxy te verdunnen?
-


Resumerend stappenplan zou volgens mij zijn:
  1. 2 lagen injecteerepoxy kwasten of rollen
  2. 2 lagen gewone epoxy rollen
  3. 1 laag epoxyplamuur
  4. schuren
  5. 4 dunne lagen gewone epoxy
  6. 2 lagen kopercoat
In totaal hebben we het dan dus over 11 lagen... Dat is heel wat, en inderdaad volgens mij wel wat meer dan normaal gesproken geadviseerd. Overdreven, of verstandig?

Echter, komen de 2 lagen van stap 6 dus bovenop stap 5, of in plaats van 2 lagen stap 5?

Alle lagen (behalve na het plamuren) best nat in nat opzetten, nietwaar?
Hendri (Team Zeilersforum.nl)
Jeanneau Sun Light 30 'Eau Revoir'.
Laatst bewerkt: 14 apr 2014 07:32 door Hen3.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 14 apr 2014 07:14 #505549

  • BM Sail
  • BM Sail's Profielfoto
Klopt, is niet iets wat je vlot op internet vind, zo'n stappenplan. Heb ook lang getwijfeld om die zelf neer te schrijven, want ben ook maar een DHZ. Nu, als er iets erg fouts in staat, hoor ik het wel... ;-)

Hen3, fijn dat je ook een leuke hobby gevonden hebt...
Wat je laatste vraag betreft: nat op nat kan best, ik bedoel hierbij injecteer epoxy, meestal na een uur of 4 mogelijk? Al vrees ik voor mezelf dat ik dan toch flink zal moeten doorwerken. Niet dat het zo'n grote boot is, maar wel een solo project... ik laat eea wel hier passeren.

De meningen hierboven zijn zeer geappreciëerd, maar Coppercoat of soortgelijke wordt het niet. Vorig jaar is de kiel eraf geweest, gestraald, en alles bijhorend vernieuwd. Toen was ik nog niet van plan om OWS te behandelen, en is er reeds een ZS AF op gezet. Het is een pokdalige kiel, en dus lijkt mij dat ik de AF er nooit voldoende zal af krijgen, en dus epoxy geen optie is. Heb echt geen zin om die kiel nu weer kaal te halen. Ik ben wel overtuigd om in de toekomst gewoon harde AF te gaan gebuiken. Jammer van het kleurtje dat ik inmiddels besteld had, maar goed... ;-)
Laatst bewerkt: 14 apr 2014 07:15 door BM Sail.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 14 apr 2014 07:17 #505551

  • koko
  • koko's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 15813
Hen3, heb nu geen tijd. Vanavand zal ik effe uitgebreid en rustig lezen/ reageren.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 14 apr 2014 07:21 #505553

  • Hen3
  • Hen3's Profielfoto
  • Offline
  • Admin
  • Berichten: 12223
BM Sail schreef :
Het is een pokdalige kiel, en dus lijkt mij dat ik de AF er nooit voldoende zal af krijgen, en dus epoxy geen optie is. Heb echt geen zin om die kiel nu weer kaal te halen.
Mijn kiel is ook erg pokdalig, en ik heb een Perago schijf gekocht om 'm daarmee helemaal kaal te halen. Heb er nog geen ervaring mee, maar volgens de berichten moet dat in een dag kunnen. Of dat per kant of beide kanten is weet ik niet meer... maar dat gaan we meemaken.
Hendri (Team Zeilersforum.nl)
Jeanneau Sun Light 30 'Eau Revoir'.
Laatst bewerkt: 14 apr 2014 07:21 door Hen3.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 14 apr 2014 07:26 #505555

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8095
Als ik nu na 2 jaar in het water mijn home-made-coppercoat op de kant bekijk lijkt het keihard te zijn. Overigens ben ik nu voor overwegend zoet water wel overtuigd van de AF werking :)

Maar toen ik van de zomer met duikbril en borstel de onderkant aan het schoonmaken was, zag ik gewoon de koperdeeltjes (en dus ook epoxy?) neer dwarrelen.. na lange tijd in het water dus niet meer zo keihard? Op zich vond ik dat niet erg omdat je dan nieuwe koperdeeltjes weer bloot legt maar qua hardheid doet pantsercoat het beter vind ik.

Ik heb destijds gekozen om de 2 lagen coppercoat maar als een extraatje te zien, over de pantsercoat heen to be sure vanwege de beperkte weerbestendigheid van gewone hars. Maar ook omdat pansercoat werkt als een soort micro-plamuur: vult en is van alle epoxy producten het best te schuren als je niet te lang wacht.

Kleurstoffen toevoegen kan wel helpen maar voor het echt dekkend wordt, moet er heel wat bij. Nu hoeft dat ook niet maar epoxy met wit over zwart zie je niet heel goed, andersom wel. Niet met pikzwart beginnen dus :)
voorbeeldje van hars met wat wit pigment poeder

Nat in nat zeker doen, scheelt heel druppels zweet én een betere hechting.
Laatst bewerkt: 14 apr 2014 07:32 door Philip.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 14 apr 2014 07:48 #505562

  • Hen3
  • Hen3's Profielfoto
  • Offline
  • Admin
  • Berichten: 12223
Philip schreef :
Kleurstoffen toevoegen kan wel helpen maar voor het echt dekkend wordt, moet er heel wat bij.
3%-5% volgens Polyestershoppen. Inderdaad hoeft het lang niet dekkend, maar bijvoorbeeld grijs op groen (zoals bij gelshield) lijkt me wel handig.


Wat de hardheid van het kopermengsel betreft kan ik me best voorstellen dat al dat koper slecht is voor de hechting van de epoxy onderling. Je hebt gewoon poeder tussen het epoxy zitten. Als je het met scotchbrite kunt openschuren en activeren, dan zal er ook best wat afgaan als je met een borstel onderwater schrobt.
Hendri (Team Zeilersforum.nl)
Jeanneau Sun Light 30 'Eau Revoir'.
Laatst bewerkt: 14 apr 2014 07:49 door Hen3.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 14 apr 2014 07:57 #505567

  • Orsina
  • Orsina's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 131
Hen3 schreef :
BM Sail schreef :
Het is een pokdalige kiel, en dus lijkt mij dat ik de AF er nooit voldoende zal af krijgen, en dus epoxy geen optie is. Heb echt geen zin om die kiel nu weer kaal te halen.
Mijn kiel is ook erg pokdalig, en ik heb een Perago schijf gekocht om 'm daarmee helemaal kaal te halen. Heb er nog geen ervaring mee, maar volgens de berichten moet dat in een dag kunnen. Of dat per kant of beide kanten is weet ik niet meer... maar dat gaan we meemaken.

Hen3, dat lukt zeker wel in een dag. Gewoon even goed voor gaan zitten en dan vliegt het eraf. Bij ons is de kiel dankzij zo'n schijf ook van pokdalig naar strak (in de Pantsercoat) gegaan!


Bijlage 2013-04-17-069.jpg niet gevonden

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Stappenplan bij osmosebehandeling, type pure epoxy 14 apr 2014 18:56 #505862

  • Hen3
  • Hen3's Profielfoto
  • Offline
  • Admin
  • Berichten: 12223
Ik heb het topic verplaatst van Projecten naar Onderhoud materiaal polyester.
Hendri (Team Zeilersforum.nl)
Jeanneau Sun Light 30 'Eau Revoir'.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3
Tijd voor maken pagina: 0.168 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl