ilCigno schreef :
Voor hele bussen verf e.d. die je kant-en-klaar inkoopt klopt dat inderdaad. Maar daar hebben we het hier niet over en het is ook niet de vraag van TS. Zijn vraag (en mijn beschrijving) gaan over relatief kleine en incidentele reparaties, waarvoor je een klein beetje gelcoat mengt.
Het is niet zo dat je een kleurmeting (aan boord?) laat doen en dat je dan een recept meekrijgt: zoveel procent wit, zoveel procent zwart, zoveel procent geel etc. En zelfs als je dat zou kunnen krijgen helpt het je niet: de hoeveelheden voor een paar kleine reparaties aan boord zijn zó klein dat het onwerkbaar zou zijn om de druppeltjes pigment af te wegen.
Nogmaals, een recept is niet nodig, je ogen zijn een zeer goed instrument om kleur te beoordelen. Wat je met je ogen nog mis zit is in de praktijk onzichtbaar als het eenmaal aangebracht is. En mocht je tóch erg ontevreden zijn met het kleur resultaat, dan is er nog geen man overboord. Gewoon weer uitfresen en opnieuw doen!
Als je alleen met je eigen ogen kijkt heb je gelijk . Overigens ook niet altijd want ikzelf bijv. zie met mijn ene oog wat geliger dan met mijn andere door een kunstlens (staaroperatie) en ook "normale"mensen zien lang niet altijd met beide ogen dezelfde kleurtint.
Maar twee verschillende personen zien een kleur nooit helemaal hetzelfde. Vanuit de fotografie is dat ook bekend. Dat komt omdat je hersenen kleuren in verschillende mate aanpassen aan wat je gewend bent van de kleur van een voorwerp.Geldt net zo ook bij vormen.
Leuk voorbeeld is een trouwfoto van een beroepsfotograaf bij het huwelijk van mijn broer die onder een (uiteraard groen bebladerde ) boom een foto nam waarop uiteindelijk de roze jurk er op de foto vuil bruin uit kwam te zien. Tegenwoordig kun je dat met een computer aanpassen amar vroeger ging dat alleen voor een hele foto en kon dus niet alleen voor de jurk.
Overigens , als je een gelcoatkleur precies met een recept wiollen maken zou je van sommige kleuren minder dan één mg moeten toevoegen wat uiteraard niet echt mogelijk is . Voor één kg zou dat bijv 0,5 of 1 gram zijn wat wel mogelijk is.
Ad