Dag Forum,
onze semi S-spant zeilboot wordt dit jaar 50 en heeft -ondanks een voor de rest voortreffelijke gezondheid- een probleem met het onderwaterschip.
Toen we het schip 16 jaar geleden kochten hebben we het onderwaterschip kaal gehaald tot op de gelcoat en vervolgens de romp behandeld met een impregneer-epoxy om de haarscheurtjes in de gelcoat te verzegelen. Hierover kwamen 2 lagen epoxy protectielagen en tot slot 2 lagen koper/epoxy antifouling (van het ondertussen helaas ter ziele gegane EcoNautic). Werkte allemaal prima, maar ondertussen komen de haarscheurtjes helaas her en der terug te voorschijn op de romp.
We zien dit vooral waar de gelcoat heel dik is (>6mm) en op die plaatsen die het meest belast worden, bv de holle zone (bilge en watertank) boven de ingelamineerde kiel en hoger waar een spatader-achtige structuur van scheurtjes zit (geen krakele zoals je die vaak ziet op oude polyester).
Dit lijkt me niet gezond omdat het schip zo water kan opzuigen en dit op termijn tot verdere (vorst)schade kan leiden (de boot staat in de winter altijd op het droge).
Om hier definitief komaf mee te maken willen we nu het onderwaterschip schillen tot aan de glasweefsels (zonder die te beschadigen) en hierop 2 lagen rovingweefsel van 350gr lamineren met epoxyhars (eerst primen natuurlijk). Dit wordt vervolgens uitgeplamuurd en hierover komt een coppercoat (de echte of namaak, dat weten we nog niet).
Het schip staat sedert oktober vorig jaar op de kant en zou dus voldoende droog moeten zijn.
Plan is om eerstdaags te beginnen schillen en dan terug te beginnen opbouwen.
Zegt nu een zeilkennis dat we eerst moeten spoelen omdat er zich in de loop der jaren zuren kunnen gevormd hebben die de hechting van het nieuwe laminaat kunnen verzwakken.
Ik ben de man heel dankbaar dat hij mij in extremis hierop wijst want ik wil niet het risico ergens een essentiele stap over te slaan.
Maar als ik nu ga spoelen dan moet ik weer maanden wachten om alles te laten drogen en wordt er dit jaar niet gezeild
Is dit spoelen echt nodig, want er is geen spatje osmose te bekennen dus kan er toch ook geen zuur ontstaan zijn zou ik denken...
Graag jullie advies waarom ik wat al dan niet moet doen zodat we alles nog eens goed kan overwegen!
De werken worden sowieso on-hold gezet tot er hierover zekerheid is