Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Scepters bevestigen en rotte houtbasis

Scepters bevestigen en rotte houtbasis 23 jan 2022 17:30 #1362226

Hallo, de scepters van mijn zeereling zitten niet meer goed bevestigd. De scepters zitten op de volgende manier vast (vergeef mijn paintvaardigheden):



Vanaf de binnenkant van de boot kan je zien dat er een houten blokje is ingelamineerden het blokje is ongeveer 21.20mm hoog. Het hout is helemaal nat en heeft geen structuur meer.

Het is niet mijn voorkeur om te gaan snijden aan de binnen of buitenkant en hout te gaan inlamineren. De meest voor de hand oplossing die ik kan bedenken is met een boor met imbussleutel al het hout er uit te halen door het schroefgaatje heen en vanaf boven een verdikt epoxy met chopped strands (losse glasweefsel stukjes) in te gieten. Ik las dat dit versterkte epoxy vele malen sterker is dan hout. En ook de makkelijker oplossing omdat ik alles in huis heb en al wat geëxperimenteerd heb met versterkte harsen.

De andere oplossing is wel hout inlamineren, een breder dan het schroefdraad gat te boren, dit op te vullen met epoxy (bescherming hout tegen water), boren. Kost wel wat meer werk en geld.

Is het echt zo simpel als dit? Ik heb er enkele vragen bij, mits dit de goede oplossing is. Chopped strands of gewoon glasweefsel mat er in proppen? Moet ik opletten met stijfheidvermindering door verdikking van de epoxy? Kan zo'n basis van versterkte epoxy de krachten die werken op de scepter weerstaan? De gele lijntjes op de tekening is tevens een plastic waterdicht plastic dubo ringetje. Helaas is over de dikte van het ringetje het rompmateriaal (rode lijntje) een stukje ingezakt. Het plan is om over de breedte van de gele lijn ook gewoon weg te snijden. Beter toegang tot binnen en uiteraard is het epoxy middeltje een betere basis dan ingezakte gebroken troep.
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 23 jan 2022 17:43 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scepters bevestigen en rotte houtbasis 23 jan 2022 18:35 #1362250

  • Calidris
  • Calidris's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 27139
Een soort kikkerplaten laten maken van 5mm RVS en er overheen zetten aan de binnenkant?

My 2 cents.
ZF informatie kanaal Telegram: t.me/zeilersforum
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scepters bevestigen en rotte houtbasis 23 jan 2022 19:43 #1362284

Kikkerplaten ken ik nog niet, ik heb het opgezocht en het ziet er vreemd uit. Bedoel je een backing plate? Het is zeker een goed idee om in ieder geval grote ringen er onder te zetten
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scepters bevestigen en rotte houtbasis 27 jan 2022 12:29 #1363426

Iemand enig idee? Ik heb wat verder gekeken. Voor boten met een houtkern is het belangrijk echt alle hout te vervangen door iets soortgelijks en dit in te lamineren. Toch lees ik hier en daar voorstanders voor de drill-fill methode. Mijn gevoel zegt dat epoxy met chopped strands voldoende gaat wezen. Misschien moet ik het maar proberen bij een scepter.
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scepters bevestigen en rotte houtbasis 27 jan 2022 13:00 #1363432

  • avdhoeff
  • avdhoeff's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 403
Het is wel de bedoeling dat er op die plek een 'versterking' aanwezig is. Dat kan hout zijn, bij onze Victoire 1044 is dat het geval. Maar het kan ook ingelamineerd aluminium zijn, dat deden ze later in de Victoire 1122. Als je het hout niet vervangt, en het rotte hout verwijdert, kun je de ontstane ruimte opvullen met verdikte epoxy. Niet de glasbubbles nemen, want die zijn om plamuur te maken en maken de verdikte epoxy minder sterk, maar wel beter schuurbaar.
Naast het opvullen van de ruimte zou ik er ook een aluminium plaat onder zetten, om die benodigde versterking te realiseren. Nog mooier is die plaat inlamineren, maar dan moet het boven of onder helemaal open. Eronder is voldoende sterk. Ik hoop wel dat je erbij kunt.
Groet, Aike
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scepters bevestigen en rotte houtbasis 27 jan 2022 14:36 #1363448

misschien niet helemaal zoals het bij jou zit, maar zo heb ik wat versterkingen aangepakt bij mijn boot.
nat hout zou ik niet laten zitten, ik hou niet zo van half werk.

pagina 6, 7, 22 en 23 moet je maar even bekijken.

zeilersforum.nl/index.php/foru...accelerate?start=125
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scepters bevestigen en rotte houtbasis 27 jan 2022 14:55 #1363451

Als je aluminium neemt moet je wel de doogestoken rvs bouten met bijv. siliconenvat o.i.d. insmeren anders kun je wachten op galvanische corosie als er weer vocht bij komt en kijg je ze er (bijna als je geluk hebt) niet meer uit . Beter zou rvs ( zoals standaard in de mastondersteuning van de Leisure 27) zijn alleen is daarin boren niet zo makkelijk.
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scepters bevestigen en rotte houtbasis 27 jan 2022 15:29 #1363462

@avdhoeff: Uiteraard, ik twijfel alleen over de sterkte van verdikte epoxy met chopped strands vooral bij het vasthouden van een scepter. Zal het uiteindelijk de juiste keuze geweest zijn zou ik me later afvragen. Gelukkig kan ik er wel goed bij van onder. Of de epoxy sterk genoeg is, dat is eigenlijk de grootste vraag die ik heb.

@Accelerate: Erg mooi werk wat je hebt geleverd! Wordt er gewoon enthousiast van. Ik twijfel of zo'n aanpak nodig is op mijn bootje. Volgens mij is er geen hout in de buurt te bekennen van de scepter behalve het blokje direct daaronder. Zowel opvullen met verdikte epoxy met chopped strands als het inlamineren van een nieuw blokje is best te doen, ik twijfel alleen te veel. Beide oplossingen klinken best te doen en ik heb de spullen al in huis.
inmiddels heb ik de ervaring dat vanaf onderaf glasmatten aanbrengen geen prettige bezigheid is, daarom zo veel mogelijk werk geprobeerd thuis prefab voor te bereiden.
ik heb met karton malletjes gemaakt voor de versterkingspatches en heb daarna thuis de plankjes voorbereid.

Klasse werk met die patches. Ik wil graag ook zelfstandig worden met het maken van dit soort plankjes / backing plates. Hoe heb je dat aangepakt? Ik snap niet precies wat je met dat karton gedaan hebt.
Goddank was al het balsa kurkdroog! Daar was ik best blij mee. Vervolgens een plaat watervast multiplex dik in de epoxy in het vak gelijmd en het geheel weer afgewerkt met flink wat matten.

Bouwmarkt watervast multiplex? Ik heb een mooie winkel gevonden waar ik het voor een mooie prijs krijg. Moet wel een huidje van epoxy krijgen, en het uiteindelijke schroefgat door het multiplex moet ook uitgeboord worden en gevuld worden met epoxy. Er staat gelukkig veel hier over op internet dus dat kan ik wel.

@Yellow Boat: Bedankt dit wist ik nog niet. Ik heb ook een ander project lopend met aluminium en ik zal daar aan denken.
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 27 jan 2022 15:33 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scepters bevestigen en rotte houtbasis 27 jan 2022 15:58 #1363472

Eudaimonia schreef :
@Yellow Boat: Bedankt dit wist ik nog niet. Ik heb ook een ander project lopend met aluminium en ik zal daar aan denken.

Bekend voorbeeld van prolemen met een aluminium vesterkingsplaat kun je zien bij de ( eerste?) Dehler Optima's en ook de Dehler 92 en 98 waar bij de rompramen een aluminium plaat was ingelamineerd die op den duur coodeerde en daardoor de romp te plaatse liet opbollen .
zeilersforum.nl/index.php/foru...vangen-romp-vensters

www.offertehaven.nl/opdrachten...ma-98-ak-gibo-ramen/
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scepters bevestigen en rotte houtbasis 27 jan 2022 18:19 #1363507

  • JRomkes
  • JRomkes's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5012
Ipv aluminium, hout, RVS, etc kan tufnol ook nog wel eens uitkomst bieden. Ik gebruik het veel voor dit soort dingen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scepters bevestigen en rotte houtbasis 27 jan 2022 20:29 #1363541

met de kartonnetjes heb ik een malletje gemaakt van de ruwe vorm, zodat ik thuis wist wat ik als basisformaat moest maken.

zo'n plankje maak je door wat plastic neer te leggen, een paar matjes (hoeveelheid afhankelijk van de dikte die je wilt maken) op elkaar te lamineren. eventueel kun je er weer plastic overheen leggen en nog een plank om de boel lekker aan te drukken. daarna zaag en slijp je de boel netjes op maat.

je twijfelt om te starten. eerlijk is eerlijk, je moet gewoon beginnen, dan moet je het ook afmaken namelijk :P als je er voor zorgt dat je niet iets sloopt wat mooi moet blijven of in het zicht zit, is herstel niet zo ingewikkeld.

een stukje watervast multiplex, tsja, een reststukje o.i.d. het zijn bij de scpeters maar kleine stukjes die je nodig hebt.

drill-fill-drill is niet per sé nodig als het materiaal er gewoon goed waterdicht op gekit zit. in ieder geval zal het jouw tijd wel weer uitdienen dan. al moet ik toegeven dat ik ook tegenwoordig het DFD principe toe pas.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scepters bevestigen en rotte houtbasis 27 jan 2022 21:38 #1363558

Ik snap het min of meer. Je zegt dat je een sandwich maakt: weefsel/plastic/weefsel. Hoe kan je dat zagen? Krijg je dan niet een doorsnee van de sandwich? Ontbloot plastic? Wanneer leg je die plank er op? Terwijl de boel nat is met lossingsmiddel? Ik ga er nog even over nadenken. Weet nog niet wat beter is, hoewel DFD simpeler klinkt en tenminste even goed.
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 28 jan 2022 00:38 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.290 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl