Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Vettigheid/vettig vocht in gelcoat?

Vettigheid/vettig vocht in gelcoat? 26 mrt 2022 19:32 #1379050

Beste allen,

Ik heb de onderkant van mijn Balaton 24 tot op de gelcoat afgeschuurd, alleen nu komen er een soort vochtvlekjes er doorheen. Het is alleen geen vocht. Ik had eerst eens een fohn erop gezet, maar het droogde niet op. Een schilder op de werf heeft even een vochtigheidsmeter erover gehaald, en nee, het is geen water. Blijft over? Iets vettigs wat door de gelcoat komt? Het is ook verspreid over de gehele romp. Daarnaast ook last van wicking, maar goed, dat kan je plamuren.

Heeft iemand een idee wat dit is en wat ik kan doen zodat de hb coating eronder kan en blijft hechten?
Bijlagen:
Balaton 24 met een Arona AD186
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Vettigheid/vettig vocht in gelcoat? 26 mrt 2022 22:10 #1379074

  • gURBe
  • gURBe's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 275
Ruikt t zuur => osmose?
Sailing: The most expensive way to get somewhere for free
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Vettigheid/vettig vocht in gelcoat? 27 mrt 2022 07:46 #1379091

Nee, ook gecheckt.
Balaton 24 met een Arona AD186
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Vettigheid/vettig vocht in gelcoat? 27 mrt 2022 07:58 #1379096

  • Avalon
  • Avalon's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 539
Volgens mij zit je niet op de gelcoat, het lijkt eerder er op dat er nog een laagje antifouling er onder zit, die nu zichtbaar wordt.
Anders nog een keer heel goed ontvetten en met korrel 180 doorschuren, en dan goed laten drogen.
Zou nog niets erop zetten voor dat je het weet, zonde anders van al je werk en geld
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Vettigheid/vettig vocht in gelcoat? 27 mrt 2022 09:13 #1379113

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 26250
Avalon schreef :
Volgens mij zit je niet op de gelcoat, het lijkt eerder er op dat er nog een laagje antifouling er onder zit, die nu zichtbaar wordt.

Zonder dat je de romp boven de waterlijn ziet, lijkt mij dit een al te snelle conclusie. Als de gelcoat boven de waterlijn ook blauw is, kan wat we op de foto zien ook best de gelcoat zijn.

Verder vraag ik me af wat TS bedoelt met "wicking". Naar mijn idee slaat deze Engelse term op een zekere capillaire werking. Het vermogen om vocht op te nemen en te transporteren. Die interpretatie verhoudt zich nogal vreemd tot de conclusie van TS dat wicking wel met plamuur is op te lossen. Als er sprake is van losse glasvezels, die niet goed met polyesterhars zijn geïmpregneerd en daardoor water op kunnen zuigen, dan is het zaak die glasvezels te drogen en alsnog te impregneren met epoxyhars . Impregneren met plamuur gaat niet.

Ik denk toch dat TS met zijn schuren wat osmoseblaasjes heeft opengeschuurd.
Vocht (ook vloeistoffen die niet geheel uit water bestaan noemen we vocht) in of achter de gelcoat kan daar eigenlijk maar op twee manier komen c.q. ontstaan: door water wat door de semi-doorlatende gelcoat (geen enkele gelcoat is volledig waterdicht) dringt en door resten styreen, die niet hebben gereageerd of zijn ontweken (verdampt) tijdens de bouw van de boot en samen met het binnengedrongen water tot osmose leiden.

Dat gezegd hebbende is er nog steeds geen man overboord.
Mijn suggestie: boen het onderwaterschip eens goed af met een mengsel van soda en water (groene zeep kan ook). Goed naspoelen met water. Later drogen. twee dagen is genoeg. Als de vochtplekken die nu zichtbaar waren zich daarna niet mee vertonen en zaak egaal opdroogt, is de boot klaar voor een paar lagen pantsercoat of HB-coating.
Laatst bewerkt: 27 mrt 2022 09:17 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Vettigheid/vettig vocht in gelcoat? 27 mrt 2022 18:10 #1379258

Hallo Wadloper, dank voor je antwoord.

De blauwe laag is gelcoat. Hieronder zit het polyester, aangezien op een aantal plekjes de laag zo dun was dat je er doorheen schuurde en op polyester kwam

Zoals gezegd, heb de schilder op de werf ernaar gevraagd en kwam met z'n vochtmeter, maar die sloeg totaal niet uit. Ook niet op plekken met al die plekjes. Apparaat nog even getest. Als je 'm op je hand doet, slaat ie meteen vol uit. Ik heb het vandaag, precies zoals je al voorstelde, een stuk met sop gedaan en borstel. Morgen kijken.

Mbt wicking. Langs de gehele waterlijn zitten die kleine gaten. Dat was eerst niet zichtbaar door de lagen die ervoor zaten. Als ik dit nu plamuur en daarna aantal lagen HB Coating, dan zou het afgesloten moeten zijn voor water?
Balaton 24 met een Arona AD186
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Vettigheid/vettig vocht in gelcoat? 28 mrt 2022 08:22 #1379342

  • koko
  • koko's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 15519
Vochtmeten werkt niet zo op polyester. Dat kan je verder wel loslaten.

Ik denk dat er pinholes, hele kleine gaatjes in je gelcoat zitten waar wat water onder is gaan zitten. Mijn eerste boot had dat ook. Nog niet wetende wat ik nu weet meende ik dat het osmose was, maar nu zeg ik: hooguit de eerste mogelijkheid om misschien osmose te laten ontwikkelen. Maar waarschijnlijk is het niet.

Destijds heb ik met een verfkrabber (vlam) de gelcoat heet gestookt en er af gekrabt met een verfkrabber. Met wat beleid ging dat prima, maar ook dat zou ik niet meer doen. Zonde van het werk. Wel heel grondig. Als grondig je voorkeur is kan je dat doen.

Ik zou het ows grondig reinigen met soda of groene zeep om eventuele zuren te neutraliseren en het ows goed de tijd geven te drogen. Bij mijn eerste boot zat er een dubbele schaal in en kon ik het OWS ook van binnenuit goed laten drogen. Als je er bij kan komen, doen.
Daarna gewone epoxy er op rollen. Dat is dampdicht, hecht goed en een prima barriere coating tegen water. En niet te duur. Als je naar binnen kan tijdens het rollen zou ik dat zeker doen. Dan hou je de omstandigheden beter onder controle. Na de epoxy een hechtprimer voor je AF of Coppercoating als AF (is ook epoxy en kan zonder primer).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Vettigheid/vettig vocht in gelcoat? 28 mrt 2022 11:12 #1379392

Als het water zou zijn en ik zet er 5 tot 10 minuten een gewone haarfohn op, dan zou je toch wat verdamping moeten zien? Tis niet alsof de druppels eraan hangen. Er was dus geen verdamping. Dat is het rare. Je kan het wel wegwrijven met je vinger.
Voor wat betreft de vochtmeting: Als het vocht aan de buitenkant zit, zoals op de foto te zien, dan zou je toch iets reactie van die vochtmeter zien? Het is zo'n apparaat trouwens:https://www.polyservice.nl/handgereedschappen/336-skipper-plus-vochtmeter-7472.html

Best prijzig nog.

Ik had zaterdag een stuk ingespoten met Dasty en dat gisteren eraf gespoeld. Ik zal vanmiddag wel groene zeep halen en daar de boel eens met insmeren.
Balaton 24 met een Arona AD186
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Vettigheid/vettig vocht in gelcoat? 30 mrt 2022 10:40 #1379949

Nou, groene zeep verdund erop gedaan. Had wel wat effect. Daarna puur ingesmeerd en dat gisteren eraf gespoeld. Dat lijkt te werken. Daarna de hele boot met puur ingesmeerd. Dat gaan we zaterdag er maar af spuiten (kan helaas niet eerder).
Balaton 24 met een Arona AD186
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.262 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl