Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2

Onderwerp: Waarschuwing epoxy allergie

Waarschuwing epoxy allergie 10 apr 2022 19:56 #1383088

Epoxy allegie krijg je schijnbaar zo. Ik ben rondstreeks een paar maanden bezig met epoxy en naar mijn gevoel altijd met adequate persoonlijke veiligheid. Gasmasker, nitril handschoenen en geen ontblote huid. Toch is het een keer voorgekomen dat de hitte te veel werd en ik een mouw opgestroopt had. Ik was toen aan een epoxy project aan het schuren. Een dag later een hevige allergiereactie en gezicht opgezwollen. Allergietest gedaan. Alleen het epoxy stickertje werd knalrood. Nu dus permanent allergisch voor epoxy.

Tip, die ene keer geschuurde epoxy op je huid krijgen is voldoende om de allergie te ontwikkelen als je pech hebt. En na meerdere verhalen gelezen te hebben is het schuren van epoxy de grootste boosdoener voor het ontstaan van epoxy allergie. Als je dus ergens mee oppast, pas daar dan mee op.

Hoe het nu verder moet weet ik niet. Er ligt ongetwijfeld wat epoxy schuurstof in de kajuit hier en daar dus eerst goed opruimen. Daarna als een marsmannetje ingepakt als ik ooit nog iets met epoxy moet doen. Hoop dat het gaat. Weet iemand of de allergie gevoeliger kan worden als je opnieuw blootgesteld wordt? En ik had er net zo'n pret mee met dat epoxy middeltje :(
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 10 apr 2022 19:58 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 10 apr 2022 20:27 #1383101

Balen voor je. Join the club :dry:
Epoxy allergie heeft helaas een “progressief karakter”, ergo het wordt steeds erger naarmate je er meer mee in aanraking komt.
Je opmerking over schuurstof verbaast me. Ik heb juist begrepen dat de harder en met name het niet uitgeharde mengsel de grote boosdoener is.
Hoe dan ook: bescherming is belangrijk. En als je jezelf goed beschermt, kun je ook gerust met reeds ontwikkelde allergie nog steeds met epoxy werken.
Elk jaar een andere boot houdt je scherp
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 04:41 #1383129

Heel naar; goed voor ZF dat dit soort ervaringen hier af en toe gedeeld worden. Ik zie de klussers in het “Magic Carpet” YT kanaal zelfs aktiefkool maskers dragen. Heeft dat zin, of is dat overdreven? Ik dacht dat alleen vloeibare hars-huidcontact gevaarlijk was; zijn dampen en stof dat óók?
Laatst bewerkt: 11 apr 2022 04:42 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 05:11 #1383137

  • JRomkes
  • JRomkes's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5010
als epoxy nog niet uit gereageerd is kan het inderdaad ook als stof nog allergische reacties veroorzaken. vooral in de eerste week nog behoorlijk, kan langer of korter zijn afhankelijk van de temperatuur. ik gebruik meestal geen maskers bij het lamineren, maar nu zijn onze Europese harsen ook wat minder schadelijke. alleen in krappe ruimtes heb ik zo'n ding op.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 05:43 #1383143

  • HotSnail
  • HotSnail's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1288
Nachtvlinder schreef :
Ik dacht dat alleen vloeibare hars-huidcontact gevaarlijk was; zijn dampen en stof dat óók?

Ik had een collega die ook last had als er verderop met epoxy gewerkt werd zonder dat hij direct contact had. Wel minder heftig al dat hij er zelf mee zou werken, maar hij merkte het zeker.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 07:22 #1383178

Oei,

Ik wil vandaag en morgen ook met Epoxy gaan werken.
Bedankt voor de waarschuwing.
Gert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 07:55 #1383191

Ik zou inderdaad ook maar eens gaan googelen op epoxy allergie , dan vnd je er genoeg over: www.google.com/search?q=epoxy+...ceid=chrome&ie=UTF-8

En pas op , de minste aanraking kan al problemen opleveren , zelfs als je dde handschoenen weer uittrekt moet je erg opassen dan je niet met je vingers aan de buietnkant komt want dan is het na een paar dagen raak en zitten je vingers vol jeukende blaasjes . Gaan overigens wel weer wel maar dat kan enelke weken duren.
Overigens loopt niet iedereen die met epoxy werkt een allerge op . De mijne heb ik opgelopen toen ik er de eerste keer mee werkte bij de bouw van een , met toen nog vrij nieuwe en bijzondere materialen, Twaron/carbon roeiboot in 1983, samen met de TU Delft . Van de 6 mensen die er aan werkten kregen er twee een allergie waaroder ik. Gelukkig alleen een huidallergoe , die dat je hoofd opzwelt komt minder vaak voor.
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 07:57 #1383193

Allergisch worden voor epoxy is een reeele bedreiging. Ik werk al vanaf 1980 met dat spul en heb in de jaren al duizenden kg verwerkt. En hoewel ik met mijn CARA verleden voor te veel stoffen en beestjes allergisch ben zit epoxy daar (nog) niet bij. Wel polyester en dan met name de styreen dampen daar van. Daar kan ik dagenlang ziek van zijn en een benauwdheid aan overhouden. Polyester heb ik daarom al lang geleden afgezworen. Maar ook van de lucht van versgezaagd red cedar, om maar eens wat te noemen (wat ik dan weer niet heb bij DD en HB coatings). Ook voor barriere cremes die je juist moeten beschermen tegen contact met epoxy bleek ik allergisch voor te zijn. Ik heb dat slechts één keer geprobeerd met drie dagen ziek zijn en opgezwollen slijmvliezen als gevolg. Ik had collega’s die nog niet eens meer in de buurt van epoxy konden komen. Kwamen ze bij mij met dik opgezwollen ogen vragen of ze toch alsjeblieft een ander houtrot reparatiemiddel mochten gebruiken :(

Moraal van het verhaal, het is heel sterk afhankelijk van de persoon, gebruik de goede nitril handschoenen, vermijd huid contact, werk schoon en in een geventileerde ruimte. Draag een masker als dat niet zo is of in krappe ruimtes. Ik meen dat de huidige epoxy formules al minder risico met zich mee brengen dan in het verleden.
Ik heb wat allergie horror verzameld in www.fram.nl/workshop/controlle...infusion/allergy.htm ter lering.

Waarschuwing: Spoiler! [ Click to expand ]
Henny (Team Zeilersforum.nl)

It is when you are riding out your first gale in a boat you have built yourself that you wonder about some of the doubtful workmanship that went into her - John Guzzwell

www.fram.nl
Laatst bewerkt: 11 apr 2022 08:43 door Noballast.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 08:07 #1383196

  • 3Noreen
  • 3Noreen's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 13408
Een vriend van mij had een hele leuke baan bij een groot chemie concern waar hij R&D aan epoxy's deed. Op een kwade dag toch allergisch geworden. Op een gegeven moment hoefde er maar ergens in het gebouw een flesje harder aanwezig te zijn of hij moest zo snel mogelijk het gebouw uit. Uiteraard moest hij al veel eerder zijn baan opgeven. De harder is waar je allergie op ontwikkeld.
Volgens hem waren er toen 20 jaar geleden slechts twee stoffen geschikt als harder. Minstens één van die twee zaten in alle beschikbare epoxy's. Hoe de het nu is weet ik niet.
Oplos middelen helpen ook erg mee met de verspreiding in de lucht van de harder. En zorgt er voor dat het door je huid heen kan.
You will have to take my last can of fossil fuel from my cold, dead hands ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 08:11 #1383198

@bertilbeumer, dat kan maar over de verharder heb ik niets gehoord. Wel las ik veel bevestigende verhalen dat inderdaad bij schuren het snel toeslaat.

Het is dus een loterij en zou ik in ieder geval zeggen dat een ieder die epoxy wilt gaan gebruiken dat doet met VOLLEDIGE bescherming, denk nitril handschoenen, gasmasker, disposable pak en barriere creme.

@Nachtvlinder, wat is persoonlijke veiligheid waard? Het kan dus snel mis gaan. Een epoxy allergie als bootliefhebber is niet niks. Ik weet nog niet hoe het me gaat beïnvloeden vanaf nu. Wel heb ik al een keer willekeurig een rood gezicht gekregen, simpelweg omdat ik in mijn omgeving zoveel geklust heb met epoxy dat het overal wel zit. Ik las dat dampen maar vooral schuren een allergie konden veroorzaken. DAt is weer een veiligheidsdingetje wat ik wel heb laten hangen. De epoxy projecten hingen gewoon binnen ergens wel met wat ventilatie, maar niet serieus genoeg genomen denk ik nu achteraf.

@3Noreen, zeker weten? Nou dan weet ik niet wat ik gevonden heb... de verharder lijkt me wel het makkelijkste om veilig mee om te gaan. Niemand gaat met dat kleine flesje veel morsen of wat dan ook en het mengproces is ook het proces waar ik altijd het meest gefocused en verantwoord bezig was.
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 11 apr 2022 08:13 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 08:16 #1383200

Persoonlijke veiligheid lijkt mij veel waard, zolang het zin heeft. Ook de dampen zijn kwalijk dus!

Als je het spul nu op je onderarm krijgt en je hebt het weg geveegd: de plakkerige plek dan uit laten harden of met aceton/thinner oplossen? Schijnt ook door de huid te kunnen gaan door dat laatste. Wat is het minst kwalijk?
Laatst bewerkt: 11 apr 2022 08:17 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 08:20 #1383201

  • 3Noreen
  • 3Noreen's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 13408
Nachtvlinder schreef :
Persoonlijke veiligheid lijkt mij veel waard, zolang het zin heeft. Ook de dampen zijn kwalijk dus!

Als je het spul nu op je onderarm krijgt en je hebt het weg geveegd: de plakkerige plek dan uit laten harden of met aceton/thinner oplossen? Schijnt ook door de huid te kunnen gaan door dat laatste. Wat is het minst kwalijk?

Azijn of laten zitten. Zeker geen aceton/thinner. Dat maakt het aanzienlijk erger.
You will have to take my last can of fossil fuel from my cold, dead hands ;-)
Laatst bewerkt: 11 apr 2022 08:20 door 3Noreen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 08:35 #1383209

  • DetoX
  • DetoX's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 23
Naast epoxy allergie is polyester vergiftiging blijkbaar ook geen loze kreet.

In mijn garage de temperatuur opgestookt tot 18 graden en om dat zo te houden de ramen en deuren dicht. Vervolgens zonder masker met topcoat aan de gang, want wat kan mij gebeuren.
Iedere idioot die een veiligheidsblad leest van polyester of epoxyharsen, die zal zien dat een FFP3 A2 masker wordt aanbevolen en ventileren van groot belang is.

Na 36 uur lang braken, hoofdpijn, koortsstuipen en spierpijn, weet ik dat het veiligheidsblad geen loze waarschuwing gaf. :sick:
Insanity is not as easy as I make it look
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 08:51 #1383218

  • iGrf
  • iGrf's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1262
Ik heb er gelukkig (nog) geen last van maar het zijn zeker geen onschadelijke producten.

Voor mensen die meer willen weten over hoe het imuunsysteem werkt kan ik zeker dit boek aanraden :
www.bol.com/be/nl/p/immune/9300000029204244
Langzaam onderweg om de wereld te verkennen met onze zeilboot.
sailingelburro.com
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 15:13 #1383328

  • jerry
  • jerry's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6727
Ik geloof graag dat velen slechte ervaringen hebben met epoxy en ook met polyester. Rot hoor, als je iedere keer als je iets van epoxy ruikt al beroerd wordt of uitslag krijgt. Ik werk nu sinds 2005 met epoxy en heb gelukkig nergens last van. Als bescherming gebruik ik altijd de goedkope rubber handschoenen, die ik zelfs ook nog een tweede keer kan gebruiken. Als ik epoxy op mijn handen krijg veeg ik dat er met een beetje aceton (nagellak verwijderaar) weer af. Tegen schuurstof gebruik ik mondkapjes van de bouwmarkt. Kennelijk is die epoxyallergie een loterij.
Laatst bewerkt: 11 apr 2022 15:20 door jerry. Reden: Teipvauten
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 15:28 #1383337

Inderdaad enorm balen ... . Hopelijk gaat het beter of anders niet slechter ...


Goed topic en leerzaam! Als het gaat om veiligheid bij schuren en werken met gif zoals antifouling/ primer/ epoxy etc. doen te veel particulieren maar wat. Zelf onderhoud doen om veel geld uit te sparen en ondertussen met eigen gezondheid spelen. De een heel serieus en goed wat betreft veiligheid, een ander eet rustig een boterhammetje met handen die nog onder de antifouling zitten (laatst nog gezien).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 16:20 #1383353

  • zeekraal
  • zeekraal's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3399
jerry schreef :
Kennelijk is die epoxyallergie een loterij.

Zeker weten.
25 jaar geleden mijn woodcore boot gebouwd. Als er iets is waar ik een hekel aan heb is het aan werken met handschoenen aan. Na het bekleden van de romp waren mijn vingers dan ook rood, ze jeukten en waren wat dikker dan normaal.
Daar zou ik nooit meer vanaf komen volgens mensen met meer ervaring met dat spul. Na een week of wat waren de verschijnselen toch verdwenen. Tijdens de bouw, en tot op heden, nog regelmatig wat aan mijn handen gehad. Afpoetsen met een beetje thinner en klaar.
Ik denk dat ik inmiddels van een goeie kwaliteit plastic ben waar epoxy niet aan hecht.
je kunt alles zelf en daar heb je maar 2 dingen voor nodig n.l. kennis en gereedschap
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 16:47 #1383365

  • AdB
  • AdB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3671
jerry schreef :
Kennelijk is die epoxyallergie een loterij.

Lijkt mij eerder iets met ventilatie van doen.
Jarenlang op het strand catamarans gerepareerd, hele dekken vervangen met corecell en epoxy. Enige bescherming een paar nitril handschoenen. Vorig jaar in een garage box de spiegels van mijn Tornado vervangen, zonder masker. Na 4 uur werken uitslag op mijn armen tot in mijn oksels.
En sindsdien altijd last als ik in de buurt van epoxy ben.

A

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Tornado sport
Een monohull is eigenlijk een multihull die niet "af" is...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 16:55 #1383368

  • JRomkes
  • JRomkes's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5010
was dat dezelfde epoxy? veel leveranciers zijn de laatste jaren aardig met de ingrediënten aan het klooien.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 17:16 #1383375

Hier nog een aardig artikel van iemand van de multihull club
ctcnederland.nl/wp/epoxy-aller...hoe-kom-je-ervan-af/

bisfenol-A is volgens mij ook een van de schadelijke ingrédient in de meeste Epoxy.
In de Epoxy van SP zit dat niet, is wel wat duurder maar wel minder schadelijk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 11 apr 2022 17:36 #1383383

  • AdB
  • AdB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3671
JRomkes schreef :
was dat dezelfde epoxy? veel leveranciers zijn de laatste jaren aardig met de ingrediënten aan het klooien.

Ja, ik haal al mijn epoxy al zo'n 15 jaar bij
Polyservice omdat ik daar bijna naast woon.

A

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Tornado sport
Een monohull is eigenlijk een multihull die niet "af" is...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 15 apr 2022 13:44 #1384099

Valt tot nu toe mee, ik krijg geen allergische aanval als ik in de buurt ben van epoxy projecten. In de kajuit waar ik dacht dat veel epoxy schuurstof lag valt het wel mee, ook geen reactie en ik kan gewoon binnen zitten. Ik heb zelfs een epoxy projectje geschuurd buiten, veel stof.

Overall, stofmasker, barrierecreme en nitril handschoenen.

Voelt goed, dacht dat ik kilometers van het spul moest wegblijven. Maar er komt nog een veel gemener epoxy projectje aan en daar ben ik nu bang voor :(
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 15 apr 2022 13:59 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 15 apr 2022 13:51 #1384100

Deze dagen mijn Epoxyprojectje afgemaakt en totaal geen last gehad.
Wel handschoenen en een gezichtsmasker gebruikt.
Gert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 15 apr 2022 14:36 #1384101

Het is ook zeker niet dat iedereen bij werken met epoxy allerische reacties oploopt en permanent allergisch ervoor worden , dat is maar een klein percentage , ongeveer 5 % . In feite net zo als bi veel allergieën .
meestal merk e er de eerste keer weinig of niets van maar de volegnde keren des te meer en dat betekent dan dat je een allergie hebt opgelopen.
Meer info moet elke huisarts kunnen geven.
AD
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Waarschuwing epoxy allergie 15 apr 2022 20:22 #1384136

  • Tony2920
  • Tony2920's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7422
Enkele opmerkingen en vragen.

Epoxy, is dat eigenlijk niet een verzamelnaam geworden van veel producten ?
Wel allemaal epoxy, maar misschien met iets andere samenstelling, harder hars etc.
Waardoor de ene soort gemakkelijker allergie opwekt als de andere ?

Schuren van epoxy, ik dacht dat als de epoxy volledig uitgehard was dat dan het schuurstof geen allergie meer zou opwekken. Maar wanneer is het volledig uitgehard, en hoe kun je dat zien ?
En natuurlijk als de ene epoxy allergischer is als de andere, hoe ga je dat dan nog kunnen inschatten?

Ventileren is altijd verstandig bij werken met polyester en epoxy, geen risico's nemen en niet in gesloten ruimtes gaan werken zonder heel goede ventilatie.

Maar hoe zit het met vinylester, is dat ook problematisch of is dat minder erg ?

Tot nu toe meestal met polyester gewerkt maar steeds in goed geventileerde ruimtes.
Een paar keer met epoxy maar dat was buiten. Nog geen negatieve ervaringen.
I run a tight . . .
Shipwreck !
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
Tijd voor maken pagina: 0.363 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl