Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
In deze sectie horen alleen topics welke een project beschrijven. Hiervoor gelden bijzondere regels. De beschrijving van het project staat centraal, reacties van zowel de Topic Starter (TS) als andere leden zijn alleen toegestaan indien deze rechtstreeks betrekking hebben op de projectinhoud. Zie ook de forumregels die hierop van toepassing zijn.

Onderwerp: Opknappen Poly-stern!

Opknappen Poly-stern! 16 juli 2008 14:35 #37110

Hallo allemaal,

Momenteel ben ik bezig met het opknappen van mijn Stern, een open polyester bootje. Deze is van voor 1980 en heb deze vorig jaar in mijn bezit gekregen. Hoewel de verf in de kuip wat los begon te laten en alle vallen en schoten keihard waren heb ik er toch nog een zomertje mee gezeild.

Afgelopen winter heb ik hem echter uit het water gehaald en is hij terecht gekomen bij een mechanisatiebedrijf van vrienden, waar ik hem twee weken geleden weer eens tevoorschijn heb getoverd: de boot is aan een opknapbeurt toe! Na een flinke schoonmaakbeurt (waarbij de verf ons om de oren vloog) besloot ik dat het hoognodig was om hem een nieuw likje verf te geven.

Ook de mast had zijn beste tijd gehad. Hij had al flinke barsten maar had onder een zeil liggen drogen (schuin gelegd op de boot) en ja, je raadt het al, die was nu flink krom en helemaal gebarsten en rot. Op naar een nieuwe mast dus!

Deze vond ik in Harderwijk, bij een handelaartje die absoluut geen verstand had van zeilen. Zelf had ik al een gloednieuw zwaard laten maken, van RVS, omdat de originele miste, maar bij deze handelaar was niet alleen de mast te koop. Bij de koop waren ook een zwaard, roer, zeilen en allerlei vallen, schoten, schroeven, klemmetjes e.d. (twee zakken vol, hij had alles van de boot eraf gehaald!) aanwezig. Voor honderd euro meegenomen en ziet er netjes uit, allemaal netjes recht de de touwen zijn als nieuw!

Momenteel ben ik bezig met het schuren van de boot, een flinke klus. De meeste verf heb ik eraf gehaald met de hogedrukreiniger en daarna ben ik aan de slag gegaan met WP240. De luchtkasten (van kunststof) zijn nu mooi kaal en glad, alleen vertonen wel wat deuken, hapjes en scheuren en een klein lekje. Dat wordt dus nog wat kitten en plamuren, tot ze helemaal netjes zijn!

Vandaag ben ik begonnen met het schoonspuiten van de kuip zelf en deze is nu half kaal :) Een dezer dagen (week 29) ga ik beginnen met het schuren (met de schuurmachine dit keer) van de buitenkant en het dek!

Foto's volgen later.

PS: Iemand een idee om krassen uit aluminium te halen? Polijsten met Commandant? En welke?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Opknappen Poly-stern! 20 juli 2008 16:51 #37517

Ik heb even gezocht naar verf. In Amsterdam (en Heerenveen dacht ik ook) zit Polyservice, die DD-lak verkoopt voor 28 euro per 750 ml. Geen geld toch? De tweecomponentenlak van International e.d. kwam rond de 40 of 50 euro uit.

Nu is mijn vraag, is het niet verstandig om de Mono-Urethane te nemen (de krasvastere eencomponentenlak van International enzo) vanwege de verwerkbaarheid? Het kost exact evenveel.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Opknappen Poly-stern! 20 juli 2008 17:34 #37524

  • Wallaby
  • Wallaby's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9726
De 2-C lak zal uiteindelijk iets harder worden dan de Mono-urethaan, maar dat is maar een beperkt verschil. Let wel op, de mono-urethaan lak hard uit aan de lucht en het is vaak moeilijk potten over te houden (oftewel, let op dat je niet teveel verf hebt wat je niet gebruikt). Bij 2-C is dit weer makkelijker, het uithardingsproces begint pas wanneer de 2 componenten worden samengevoegd. En tja, schilderen blijft wel een vak............ :wink:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Opknappen Poly-stern! 21 juli 2008 08:03 #37572

De DD-lak van Polyservice is volgens mij exact hetzelfde als Double Coat van de IJssel. Dat kan je een ritje naar A'dam of R'dam besparen.
De IJssel is algemeen verkrijgbaar maar wel iets duurder.
Hou er wel rekening mee dat 2-componenten lak wat lastiger in het verwerken is, zo kun je deze verf niet zo maar op een 1-component ondergrond zetten.

Bart
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Opknappen Poly-stern! 22 juli 2008 07:45 #37673

Ja, daar zit ik dus al mee! Het scheelt kwa prijs best een stuk, en mn vader moet dit weekend sowieso langs Amsterdam dus dat is geen probleem :) Ik zit dus vooral met het verwerken, ik weet dat de Momo-urethane van Epifanes iig erg fijn verwerkt (mijn schoonmoeder knapt hun boot ook op namelijk!).

Gisteren heb ik het voordek e.d. helemaal kaal gemaakt (het egale grijze eronder is de gelcoat denk ik?) en goed gladgeschuurd. Daarna even alle plekken geplamuurd waarvan ik het nodig vond en dat ook nog weer geschuurd. Tevens polyestermatjes aangebracht in de kuip, er zaten twee scheuren bij de zwaardkast die nu goed dichtzijn.

Tot slot ook nog met een soort plamuur de luchtkasten dichtgemaakt, er zaten nog wat butsjes in de rand. Al met al schiet het erg op :D Vanmorgen en vanmiddag even zoeken naar een geschikt u-profiel voor onder de mast, zodat hij op de boot past (deze is te klein!) en de kuip schuren. Als dat klaar is kan de boot op de kop, de buitenkant schuren en aan die kant begin ik ook met verven! :)

Ik zal vandaag eindelijk foto's maken!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Opknappen Poly-stern! 30 aug 2008 09:51 #41396

De boot is na hard werken eindelijk afgerond. :)

Ik heb alleen een tas vol tuigage waarvan ik geen idee heb waar ik het op de boot moet bevestigen! Ik zal daar vanmiddag foto's van maken,
hulp gezocht! :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.292 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl