Airgead schreef :
We hebben net geleerd van Stegman was het niet ? dat goeie wiskey licht van kleur is.
Nou, even voor alle duidelijkheid: lichtgekleurde whisky is niet per definitie goede whisky.
Maar het betekent wel dat er geen of minder kunstmatige kleurstof is toegevoegd. Het oorspronkelijke distillaat is (zo goed als) kleurloos en die goudbruine tint komt voort uit het gegeven dat whisky traditioneel werd opgeslagen in oude sherryvaten. Ook logen er mogelijk kleurstoffen uit het hout, als het nieuwe vaten zijn. Het blijft echter altijd bij een zeer lichte gele tint.
De meeste whiskies zijn donkerder dan met sherryvaten (of welke vaten dan ook; tegenwoordig gebruikt men oom bourbon- en allerlei andere gebruikte vaten) te bereiken is.
In veel gevallen wordt de kleur bereikt door het toevoegen van caramel. Daar proef je meestal relatief weinig van, omdat er caramelsoorten zijn die vrijwel zwart zijn, zodat een minimale hoeveelheid al genoeg is om de whisky een mooie goudgele kleur te geven.
Desondanks sta ik op het standpunt: hoe puurder het distillaat, hoe beter.
Whisky die in sherry- of bourbonvaten wordt opgeslagen, wordt overigens steeds donkerder naarmate die ouder wordt. Dus ooit was een donkere whisky ook een synoniem voor een oude whisky. Maar tegenwoordig worden de meeste whiskies echt bijgekleurd, ook om te voorkomen dat er kleurverschillen ontstaan tussen de verschillende batches, want het ene vat is het andere niet en de klant verwacht toch steeds dezelfde kleur..
Whisky van meer dan 12 jaar oud is ook een beetje onzin; de kwaliteit neemt na dat aantal jaren nog nauwelijks toe. Het alcoholverlies (the angels share) loopt wel op. Een cask strength van 12 jaar oud heeft aanzienlijk meer alcohol dan eentje van 18 jaar oud..