Hieronder een klus-ervaring van mij. Geen hele grote klus vergeleken met enkele andere op het forum maar wel leuk om te doen, onderweg wat foto's te maken en hier te posten. Voor iedereen die ook een lekkend houdini-luik heeft en voor iedereen die ee.n onervaren klusser (of prutser?) aan t werk wil zien. Ter lering ende vermaak dus
Het vluchtluik op mijn boot lekte door de kitrand heen. Het is een zgn “houdini hatch” of in goed Nederlands: houdini-luik.
Ik ben me gaan oriënteren hoe dit te verhelpen: repareren of nieuwe kopen. Een nieuwe kost ongeveer 300- 350 euro, kit is een stuk goedkoper. Een vervangend luik van een ander merk is ook een optie.
Op verschillende (Engelse) fora waren duidelijk voorstanders en tegenstanders van zelf repareren. Het is geen makkelijke klus werd me duidelijk. Ik werd afgeschrikt door eem filpmje op youtube
Maar weer aangemoedigd door forum-lid TindoDino met dit draadje:
www.zeilersforum.nl/index.php/...kluik-opnieuw-kitten
Een vervangend luik vind ik niet mooi. Huidig luik hoort bij de boot, is mooi plat en stevig en voldoet prima, als ie maar niet lekt..
Knutselaar als ik ben werd t me al snel duidelijk: ik ga dat ook zelf doen. Beetje kit ertussen… pffft waar heb je t over
Het is een lijst uit één stuk, dwz, hij is niet deelbaar. De lijst is van alu met spijlen eraan vast geschroefd, het glas is mineraal veiligheidsglas.
Speuren op het net, bellen met sikaflex, bellen met watersport zaken, tegenstrijdige adviezen, etc etc. Uiteindelijk wilde ik de klus gaan klaren met sikaflex 295 met bijbehorende primer en activator. (geen idee waarom dat laatste allemaal nodig is…, zal wel kwestie van geld verdienen zijn)
De boot ligt op de wal met winterzeil tot de helft van t schip. Ik heb de scharnierpen uit t scharnier getikt zodat ik alleen t luik zelf hoefde mee te nemen. Ik heb een grote plank voor over het luik-gat gezaagd, draadeind erdoorheen en een plankje aan de binnenkant van de boot met flinke bout eronder zodat ik de grote plank klemvast kon draaien. Fietsband ertussen om e.e.a. waterdicht af te sluiten. Zeiltje eroverheen gespannen voor de zekerheid.
Helaas zat de kit er bij mij niet “los in” zoals bij TimoDino. Al peuterend kwam ik 4 (!) verschillende soorten kit tegen… vorige eigenaars hebben ook geprobeerd t luik op te lappen vrees ik…
Veel gepeuter met mesjes, schroevendraaiers, gutsen en stickerverwijderaar als oplosmiddel om de boel schoon te maken.
Hieronder wat foto’s
De rubber afdichtband was ook niet veel soeps meer, die dus eraf gehaald en lijmresten zo goed mogelijk verwijderd. Onder die rand zitten de schroeven waarmee de spijlen vastzitten. RVS in alu. Eén schroefje was geen RVS en compleet verroest. Alles een nacht laten weken in wd40. Toen alles losgedraaid behalve die roestige schroef, ….die heb ik kapot gedraaid en moest ik uitboren….
Ik heb getwijfeld of ik het glas in de omlijsting zal doen en dan zal kitten, of dat ik de omlijsting vol met kit zal spuiten en dan het glas erin “wringen”. Ik heb de laatste optie gekozen, leek me het meest watervast resultaat opleveren.
Als afstand houdertjes heb ik blokjes van 6mm gesneden uit een afdichtingsrubber en aan de onderkant van het glas heb ik nylonringetjes gebruikt om ook boven/ onder eenzelfde afstand te creëren.
Alles afgeplakt met tape en een zuignap op het glas gezet zodat ik goede grip had. Met een bolletje op een prikker (stuurde de webshop mee met de sikafle: erg prettig) de lijst en het glas ingesmeerd met activator en primer, toen de lijst vol met kit gespoten. En toen begon t geëmmer en gesmeer…
Hieronder wat foto’s
Een van de grotere rotklussen mag ik wel zeggen. Toen ik het glas er eindelijk in had zat de kit overal. Dikke rubberachtige kit. En ik had er veel te veel van gebruikt denk ik, het ging niet zoals ik wilde, het werd prutswerk. Het uiteindelijke resultaat is ook niet mooi geworden vind ik zelf maar goed…, ik heb veel kitresten weg kunnen halen met stickerverwijderaar en een stanley mesje. En ach.., t is waterdicht en ik mag hopen dat niemand er boven gaat hangen om die naad goed te bekijken….
Het afdichtingsrubber was ook gaar. Na enig getwijfel heb ik een duur, op maat gemaakt rubber gekocht special voor het houdini luik. Maar eenmaal thuis bezorgd paste het niet…. Ik denk dat mijn luik een ouder model is ofzo. Dus rubber terug gestuurd en bij plaatselijke watersportzaak een ander rubber gekocht voor 2,40 en dat paste precies
vastgekit met sikaflex 292. De spijlen vastgeschroefd en vastgekit met doorzichtige siliconenkit zodat er geen water tussen spijl en lijst komt maar je ook geen lelijke kit ziet.
Hieronder wat foto’s
Op de laatste foto zie je test-water op het luik liggen als je goed kijkt. En jawel, waterdicht
Project geslaagd tot zover!
Het luik zit nu weer gemonteerd en voor zover ik kan zien, dicht t goed. De eerste test zal zometeen in het voorjaar zijn wanneer ik een puts over t dek ga gooien of de eerste stevige voorjaars-bui valt.
Ik heb er heel wat uurtjes en kopzorgen aan besteed en uiteindelijk ook wel voldaan gevoel nu t er op zit. T was ook niet heel vervelend werk zo af en toe in de avond in m’n schuurtje maar dit was een eenmalige actie. Mocht t nu weer gaan lekken… dan ga ik de portemonnee trekken