Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
In deze sectie horen alleen topics welke een project beschrijven. Hiervoor gelden bijzondere regels. De beschrijving van het project staat centraal, reacties van zowel de Topic Starter (TS) als andere leden zijn alleen toegestaan indien deze rechtstreeks betrekking hebben op de projectinhoud. Zie ook de forumregels die hierop van toepassing zijn.

Onderwerp: Verbeterde rugsteun

Verbeterde rugsteun 11 juni 2018 20:13 #951033

 • ilCigno
 • ilCigno's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 13880
Op de il Cigno kan je heerlijk sturen met de joystick zittend op de kuiprand, hangend tegen de railing. Om te voorkomen dat de railingdraad in je rug snijdt maak ik gebruik van die witte kunststof rugsteunen, type 'back-supporter'. Deze dus:Die zitten op zich heerlijk. De bedoeling is dat je die met enige kracht over de railingdraad klikt:Maar het ontwerp kent wel enkele forse tekortkomingen:
1. De rugsteun blijft zitten omdat de railingdraad er in een lichte bocht doorheen loopt. Dit veroorzaakt een flinke kracht op de beide kunststof haakjes. Vroeger of later (meestal vroeger) ontstaan er scheuren in het kunststof en breken de haakjes af. De steun wordt daarmee onbruikbaar.

2. De rugsteun heeft sterk de neiging om over de railingdraad heen te draaien en dus omgekeerd te gaan hangen. Het is niet handig dat je elke keer eerst de steun goed moet draaien uiteraard.

3. Ondanks de vrij grote kracht die nodig is om ze te monteren raken de steunen verbazend gemakkelijk los. Vooral als je er per ongeluk tegenaan stoot, of een lijn er langs trekt. In combinatie met punt 1 en 2 is dit een gegarandeerd recept voor een vroegtijdig watergraf. Ik heb al meerdere van die steunen om deze reden moeten vernieuwen. Fijn voor de fabrikant, minder fijn voor de portemonnee.

Toch wil ik deze steunen niet graag kwijt omdat ze zo lekker zitten. Gelukkig heb ik een eenvoudige en goedkope oplossing gevonden voor alle genoemde problemen.

Ik heb aan de achterzijde twee van die goedkope platte D-sluitingen gemaakt. Die zitten vast met een RVS M4x20 boutje met verzonken kop. Kwestie van twee 4mm gaatjes boren en even met de soevereinboor (verzinkboor) flink verdiepen, zodat je jas niet langs het boutkopje kan schuren. Het harpje over de railing, vastzetten met het boutje, klaar. Aan de onderzijde zit een stukje shock-cord met een kunststof haakje voor om de onderste railingdraad, die houdt de rugsteun keurig recht.

De kunststof haakjes heb ik er afgezaagd omdat opstappers de onbedwingbare (en logische) neiging hebben om die toch weer om de railing te haken. En een afgezaagd deel is netter dan een afgebroken stukje.

Bepaald geen hogere wiskunde, maar het leek me toch aardig om hier even te delen. Ook heel geschikt trouwens om een oude, afgebroken rugsteun weer een tweede (beter!) leven te geven!
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 11 juni 2018 20:18 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verbeterde rugsteun 11 juni 2018 20:21 #951039

 • Twist
 • Twist's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 639
Simpel en doeltreffend.


Voldoende plastic'vlees' om nu geen last van uitscheurende harpjes te krijgen?
Zeevink

"With the right 90-degree rotation, any effect is a side effect." -- xkcd
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verbeterde rugsteun 11 juni 2018 20:28 #951041

 • ilCigno
 • ilCigno's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 13880
Het zit al sinds 2013 zo op mijn boot. De railingdraad loopt er doorheen zonder kracht op het plastic uit te oefenen, geen enkel probleem meer gehad sindsdien. Alleen het shock-cord een keertje vernieuwd voor de looks.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 11 juni 2018 20:29 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.220 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl