Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za feb 15 @12:00AM
Wintermeet 2020
za mei 30 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2020
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
In deze sectie horen alleen topics welke een project beschrijven. Hiervoor gelden bijzondere regels. De beschrijving van het project staat centraal, reacties van zowel de Topic Starter (TS) als andere leden zijn alleen toegestaan indien deze rechtstreeks betrekking hebben op de projectinhoud. Zie ook de forumregels die hierop van toepassing zijn.

Onderwerp: dak / mastvoet Jeanneau Brin de folie

dak / mastvoet Jeanneau Brin de folie 28 juni 2019 14:12 #1059086

 • Gochem
 • Gochem's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 34
Sinds een jaartje of drie ben ik de trotst eigenaar van een Jeanneau Brin de Folie....een mooie 30 voeter uit 1979. Een oudje voor de meeste van jullie, voor mij de eerste kennismaking met het zeilen. en dan begin je niet met een boot van € 100.000 maar met eentje van €5.000 om te beginnen.

Was alles rozengeur en maneschijn, echt niet, maar voor dit geldt wist ik dat ik wel wat zaken tegen zou komen. Maar al met al, een net bootje die met een beetje liefde en veel inzet wel plezier zou geven.

Na twee jaar viel ons wel op dat er lekkage bleef in de boot en dat mastvoet aan de buitenkant steeds meer scheuren vertoonde. Onderzoek op internet wees in de richting van ....verrot hout onder de mast. Deze boot heeft geen steun die doorloopt tot aan de kiel maar de mast steunt op het dak. Onder het dak loopt een spant...en dat is vreemd.....deze spant wordt ondersteund door een metalen pijp ....aha....hier is iemand dus al creatief geweest. Verklaart wel direct waarom de WC deur niet sluit zoals hij moet sluiten.

Afgelopen winter aan de slag gegaan. Binnenkant volledig kaal gemaakt, en bovenal de mastvoet open geslepen. En toen werd duidelijk waarom we water hadden binnen...De houten plank, of eigenlijk losse latjes waren meer pap dan het nog wat weg had van hout. Volledig verrot dus. en omdat het dak een soort sandwich is, polyester, hout, polyester, er is een aardige laag aan pulp uitgehaald. Niet alleen direct onder de mastvoet, maar ook aan de zijkanten hiervan.

Na alles goed te hebben laten drogen de open geslepen mastvoet gevuld met epoxy met glasfiber vulmiddel/snippers. Je staat er van te kijken hoeveel je van dit spul dan in je dak ziet lopen. In de epoxy heb ik een hardhouten blok gelegd. Ook deze was van te voren al ingesmeerd met epoxy en de gaten voor de mast had ik ook al geboord en gevuld met epoxy. Alles keurig laten uitharden en daarna de boel keurig afgewerkt met veel schuren en plamuren.

Alles zit er nu weer in. binnenkant is keurig aan kant met nieuw beklede kussen, nieuw likje verf en een mooi gelakt vloer. Nieuwe plotter met AIS en een stuurautomaat om alles af te maken.....incl. nieuwe kabels in de mast want je bent toch bezig....ikke helemaal klaar voor het nieuwe seizoen.

Maar je raad het al....jammer maar helaas. En misschien kan iemand hier een goed advies geven....

Toen de boot het water in ging en de mast er weer op werd mij geadviseerd om de stagen te vervangen. Geen goedkoop grapje, maar veiligheid boven alles. Nu staat de mast er een maandje of 2 op en nu moet ik mijn stagen steeds verder aanspannen. Omdat de stagen zijn gemonteerd en gesteld door het reparatiebedrijf in de haven hebben zij als eerste gekeken. Zeer netjes van ze. Alleen ze willen nu kijken naar mijn dak omdat ze het vermoeden hebben dat mijn dak inzakt. ...Maar net onder de mastvoet is alles net vernieuwd.....

Ik vermoed dat mijn mastvoet nu prima is maar dat mijn spant aan het doorzakken is. En dat de paal die de vorige eigenaar er onder had gezet ook steeds verder weg aan het zakken is....al rust hij op de kiel en kan dus niet meer verder zakken.

Kan het zijn dat gedurende de winter het dak iets omhoog gekomen is, teruggeveerd of zo, en dat na het plaatsen van de mast de boel langzaam weer naar beneden wordt gedrukt.

Maar wie of wie kan mij adviseren hoe dit op te lossen. En bovenal....heeft het zin....

Het behoeft geen uitleg dat ik de afgelopen winter veel tijd en geld heb uitgetrokken om de boot netjes te krijgen. Hem nu laten vaarwel zeggen zou ik wel heeeel erg zonde vinden.

Dank op voorhand voor eventuele support.
Laatst bewerkt: 28 juni 2019 14:14 door Gochem.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:dak / mastvoet Jeanneau Brin de folie 28 juni 2019 14:27 #1059090

 • Ferox
 • Ferox's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 38
Voor het geval een kenner/liefhebber aan boord zou willen meekijken - in welke regio ligt je boot?
Groeten,
Coen

Verstuurd vanaf mijn SM-T550 met Tapatalk
voorheen: Pioner 8, Piaf Deriveur, Top-klasse, Oceaan 22, Bries, Optima 101
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

dak / mastvoet Jeanneau Brin de folie 28 juni 2019 15:26 #1059100

Als je een foto van het interieur post, kunnen we misschien meer advies geven. De kans dat je "Stringer"/dwarsbalk waar de mast op "staat" doorzakt c.q. eveneens verrot is, lijkt de oorzaak. Maar daarvoor moet ik eerst een fotootje van de constructie zien.
When you come to a point where you have no need to impress anybody, your freedom will begin
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

dak / mastvoet Jeanneau Brin de folie 29 juni 2019 20:08 #1059343

 • Gochem
 • Gochem's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 34
Dank voor de reacties. De boot ligt in Deko Marina in Lelystad.

Ik sluit 3 foto's bij. 1 van de onderkant waar de koker rust op de bodem met een aangelast dwars stukje wat rust op de versteviging. 1 foto van de bovenkant waar de koker eindigt met een een dwars stuk wat de spant ondersteund.

Ik heb vandaag mijn gedachten laten gaan. Ik heb aan de bovenkant voldoende ruimte om naast het spant een metalen plaat te maken die ik kan laten rusten op de bestaande koker of een nieuwe dikker koker plaatsen. Daarnaast kan ik de bodem die nu is onderverdeeld in 2 vlakken vullen met epoxy en daar een metalen plaat op monteren. Dan heb ik aan de onderkant ook voldoende steun....

Hoor graag ideen. Misschien is de constructie al sterk genoeg,kan ook.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

dak / mastvoet Jeanneau Brin de folie 29 juni 2019 20:43 #1059359

 • Noballast
 • Noballast's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7572
De boel een beetje opkrikken en de onstane ruimte uitvullen ?
It is when you are riding out your first gale in a boat you have built yourself that you wonder about some of the doubtful workmanship that went into her - John Guzzwell

www.fram.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

dak / mastvoet Jeanneau Brin de folie 30 juni 2019 07:27 #1059430

Ik vind het wel moeilijk aan de hand van deze foto's. Dat is geen kritiek, maar ik mis een beetje het overzicht. Weet je of die metalen strips origineel zijn? Ik vind de aanhechting op foto 2 nogal matig er uit zien.
Meest waarschijnlijk lijkt mij een verzwakking van de dakbalk. Maar ik kan niet goed zien of de dakbalk slecht is (of gescheurd) of dat de ondersteuning van de metalen strips onvoldoende aansluit. En is je mastvoet echt stevig hersteld?
Heb je het vulmateriaal in de dakbalk gecontroleerd? Vaak zit er een ingelamineerde balk in en als die verrot is, ontbreekt er ook steun. Wat ook kan is dat er ergens een scheur is gekomen in de dakbalk.
When you come to a point where you have no need to impress anybody, your freedom will begin
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

dak / mastvoet Jeanneau Brin de folie 30 juni 2019 08:29 #1059447

 • Gochem
 • Gochem's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 34
Dank voor de reacties. De spant, dakbalk hoe dat ding ook mag heten is niet open geweest. Laminering ziet er in takt uit en hij klinkt solide. Mijn ervaring is dat als er rot hout in zit dat dit een ander geluid geeft....en ik denk dat als de balk in de daksteun rot is....einde bootje want dat repareren zal een hels karwei zijn....en dat is de boot dan niet meer waard.

Dinsdag ga ik de boel nog eens goed bekijken. Heb eventueel wel wat ideeën om de constructie te versterken....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

dak / mastvoet Jeanneau Brin de folie 30 juni 2019 11:58 #1059506

Gochem schreef :
en ik denk dat als de balk in de daksteun rot is....einde bootje want dat repareren zal een hels karwei zijn....
Dat is niet het geval. Het is geen hels karwei. Je mast moet er (uiteraard) weer af, maar een nieuw dakspant is goed zelf te maken. Er staan voldoende voorbeelden op (buitenlandse) websites en YouTube.
Probeer “mast bulkhead repair” bijvoorbeeld. Maar het is onzeker of het daar aan ligt.

Je kunt natuurlijk ook gewoon doorvaren en af en toe beoordelen wat er gebeurt. Als je dak nu niet zichtbaar is ingedrukt, kon het nog weleens meevallen. En als dat wel gebeurt kun je ook beter beoordelen wat er aan de hand is.
When you come to a point where you have no need to impress anybody, your freedom will begin
Laatst bewerkt: 30 juni 2019 12:19 door bertilbeumer.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

dak / mastvoet Jeanneau Brin de folie 16 juli 2019 09:55 #1063901

 • Gochem
 • Gochem's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 34
Aan het klussen geweest. In de foto het resultaat. Ik heb her en der eens rondgekeken en heb een stalen constructie aangebracht van stalen buizen (40x20mm)met draagbeugels 6mm die het spant ondersteunen. Daarnaast ook nog stukje buis die direct het dak ondersteunen. Dit geeft dus in totaal 4 steunpunten onder het dak en 3 steunpunten onder het spant. Door de 2 staande balken die op de vloer rusten in een bed van epoxy (circa 6cm diep versterkt met glasvezel)wordt denk ik de volledige druk die uitgeoefend wordt op het dak overgebracht naar de kiel van de boot. Gisteren zijn de stagen weer opgespannen..... :) geen doorzakking van het dak meer.....
Vanzelfsprekend e.e.a. daarna afgewerkt met een koofje en een likje verf. We kunnen weer.

Dank voor de reacties van iedereen
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.182 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl