Als je regelmatig ankert weet je wat het is om een ankerketting vol met modder en slib boven te halen. Binnen de kortste keren is je voordek een smeerboel en je ankerlier een bonk modder, om over de inhoud van de ankerbak (met waarschijnlijk inmiddels verstopt loosgat) nog maar te zwijgen. Zeker als de modder lekker uitgehard is. Hoe makkelijk zou het zijn om de boel al tijdens het ankerop gaan schoon te kunnen spuiten. In navolging van zeilers die mij hierin voorgingen, zoals Albert45, heb ik besloten om daarvoor een dekwaspomp aan te leggen. Voor diegene dit dit nog niet kennen, met een dekwasinstallatie pomp je buitenwater op om het aan dek met een slang te kunnen gebruiken.
Op een relatief kleine boot (Compromis 888, 29 ft) is de ruimte beperkt dus de boel moet compact ingebouwd worden. Verder wilde ik geen extra huiddoorvoer hoeven maken, geen ontsierende zaken in het interieur en moest de dekwasslang altijd op het voordek beschikbaar zijn. Dit alles is goed gelukt, hier de beschrijving hoe ik dit gedaan heb.
Van alle bestaande huiddoorvoeren bleek de afvoer van het wasbakje in de WC het meest geschikt. De
Jabsco Par Max 4 pomp (nominaal 4,1 bar, 15 liter/minuut) met inlaatfilter heeft een plaatsje gekregen in de natte kast, vlak boven deze huiddoorvoer. In de slang heb ik een T-stuk en een kogelafsluiter opgenomen. Hiermee zet ik de afvoer van het wasbakje dicht zodat de pomp water op kan zuigen. In het najaar kan ik tevens via het wasbakje antivries door het systeem aanzuigen. De afsluiter en alle gebruikte fittingen zijn van RVS316.
Op de foto hangt de bedrading nog los trouwens.
De slang naar het voordek is een 10mm persluchtslang. Een wat dikkere slang (13mm) was wel beter geweest, maar dit is de concessie die ik gedaan heb om de slang 'onzichtbaar' door de boot naar voren te leiden. Met een dikkere, stuggere slang was dat waarschijnlijk niet helemaal gelukt. De slang ligt ter bescherming voor een flink deel in 25 mm (1") Hostalit buis en loopt via kastjes, keukenblok en onder de bank naar voren.
Op enig moment moet de slang van beneden naar boven, om uit te komen in de ankerbak. De plaats waar dit het minste opvalt was vooraan bijna tegen het schot. Hier komt de slang van achter de rugleuning van de bank omhoog de bovenkastjes in. Om dit netjes af te werken heb ik van een rechthoekig witgespoten aluminium profiel een stukje goot gemaakt waarmee de slang wordt afgedekt.
In het bovenkastje loopt de slang verder door de kabelgoot onder de voetrail
De kabelgoot eindigt tegen de ankerbak en het bleek mogelijk om daar een doorvoeropening te maken. De doorvoer zelf heb ik gemaakt van een 3/4" kunststof tankdoorvoer, met RVS tule.
Om die te kunnen monteren moest ik de bestaande ronde opening in de kabelgoot in de voorhut groter maken
De opening heb ik weer netjes afgedekt met een gelakt triplex plaatje.
In de ankerbak is de doorvoer met een riante hoeveelheid Sikaflex waterdicht gemaakt. Niet alleen omdat het gat niet in een vlak stuk zit, maar ook omdat ik de plaats van de doorvoer niet kon zien en dus op de tast moest werken (alleen met een telefoon foto's maken gaf 'zicht').
Op de doorvoer zit een Gardena kraanaansluiting zodat daar de slang op kan worden aangesloten.
Door Jabsco worden mooie maar dure zwarte krulslangen geleverd. Mijn slang komt van de Lidl, kost slechts €13 en is groen in plaats van zwart, verder is er geen verschil. Om te voorkomen dat ketting en slang een innige verstrengeling aangaan in de ankerbak tijdens het zeilen, heb ik er een opbergkoker voor gemaakt. Ik vond in de bouwmarkt hiervoor de perfecte koker, zelfs met een wat bredere kant om de invoer van de slang makkelijk te maken:
Om deze vast te zetten in de hoek van de ankerbak heb ik teakhouten blokjes met Sikaflex vastgelijmd. Onderin zit de koker ingeklemd tussen de blokjes en de hoek van de ankerbak, bovenin zit hij met twee schroefjes vast. Zo kan de koker ook weer eenvoudig weggehaald worden indien nodig.
De slang zit zo keurig opgeborgen, je trekt hem er heel makkelijk uit en terug gaat bijna vanzelf. Makkelijker kan het bijna niet. Ik heb de krulslang een meter ingekort en de bovenkant van de koker afgeschuind zodat het deksel van de ankerbak dicht kan met de slang op zijn plaats. Ideaal!